SLIEDRECHT – Stichting Rivierdijk wijkt greep de begrotingsvergadering van de gemeente Sliedrecht aan om in te spreken. Dinsdagavond 12 november 2019 sprak namens de stichting opnieuw Simon Kadijk in over het Watertorenterrein. Onderwerp was de Handreiking Beleidslijn Grote Rivieren van maandag 15 juli 2019 van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Kadijk wees op de overstromingsgebieden bij hoog water.
Het watertorenterrein dinsdagmiddag 12 november 2019. Inmiddels zijn daar hekken verwijderd en veel bossage en kleine bomen zijn er weggehaald. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)
“Ik doe dat onder de titel: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Deze handreiking is bedoeld voor iedereen die plannen heeft in het rivierbed – van gemeenten tot particulieren. Van Watertoren N.V.’s tot Watertoren B.V.’s – en licht het beleid zoals vastgelegd in de Beleidslijn grote rivieren nader toe”, sprak Kadijk, “Voor ruimtelijke ontwikkelingen betekent dit dat binnen de randvoorwaarden vanuit waterveiligheid, de Beleidslijn eraan bijdraagt om riviergebonden functies mogelijk te maken. Overige ruimtelijke ontwikkelingen zijn slechts in beperkte mate mogelijk.”
Ruimte rivier
In het gebied van de Rijn-Maasmonding is het beleid erop gericht de piekafvoeren vooral via het Haringvliet naar zee te leiden. Kadijk: “Daarmee kan de noodzakelijke ruimte voor de rivier (voor afvoer) – en de noodzakelijke, toekomstige uitbreiding daarvan – het best worden gewaarborgd. Dit geldt ook voor de Beneden Merwede tot aan Sliedrecht-Baanhoekbrug. Dat betekent dat er buitendijks alleen gebouwd mag worden als je aantoont, dat de hoeveelheid water die de Merwede kan transporteren bij extreme hoge waterstanden niet wordt verminderd of dat je die vermindering elders op een aanvaardbare locatie compenseert.”
Uitleggen
Kadijk vroeg om de omwonenden van het watertorenterrein uit te leggen hoe het volgens deze recente handreiking Beleidslijn grote rivieren überhaupt mogelijk is daar te bouwen voor woonfuncties. “Volgens mij mogen alleen – in het kader van overgangsbepalingen – de bestaande bebouwingen voor de bestaande functies worden herbouwd en mogen die daarbij maximaal tien procent groter worden met nog eens allerlei mitsen”, sprak Kadijk.
De handreiking is te vinden op: helpdeskwater.nl/onderwerpen/wetgeving-beleid/waterwet/beleidsregels/beleidslijn-grote/
De Beleidsregels maken onderscheid in de volgende twee afwegingsregimes:
Het ‘stroomvoerend regime’. In deze delen van het rivierbed zijn in principe alleen specifiek omschreven ‘riviergebonden’ activiteiten toegestaan (‘Ja, mits’). Niet-riviergebonden activiteiten zijn niet toegestaan; alleen voor specifiek omschreven activiteiten zijn uitzonderingen mogelijk (‘Nee, tenzij’). Alle activiteiten moeten voldoen aan rivierkundige voorwaarden.
Het ‘bergend regime’. Dit geldt voor delen van het rivierbed waar in principe alle activiteiten kunnen worden toegestaan, mits deze voldoen aan de gestelde rivierkundige voorwaarden (‘Ja, mits’).