DORDRECHT / SLIEDRECHT – Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) van Infrastructuur en Waterstaat verwelkomt het besluit van het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) om de stoffen die betrokken zijn bij de GenX-techniek het predikaat van ‘zeer zorgwekkende stof’ (ZZS) te geven. Dat bericht donderdagmiddag 27 juni 2019 het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht gebruikt GenX, de opvolger van PFOA. Nu is ook GenX aangewezen als zeer zorgwekkende stof. Het besluit is genomen op voordracht van Nederland. Naar verwachting zal ECHA het formele besluit in juli 2019 publiceren. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Het besluit staat haaks op de uitlating door minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat om GenX te lozen. Of dit kamerbesluit nu wordt teruggedraaid?
Zeer scherpe eisen
Staatssecretaris Van Veldhoven: “De GenX-stoffen krijgen nu het stempel van ZZS. Het gaat hier om stoffen die mogelijk ernstige gezondheidseffecten veroorzaken en niet afbreken in het milieu. Ook verspreiden de stoffen zich snel en makkelijk en kunnen opgeloste hoeveelheden heel moeilijk verwijderd worden, wat een probleem kan geven bij drinkwaterbereiding. Dat de stoffen nu deze status krijgen is goed nieuws. Voor ZZS gelden zeer scherpe eisen bij vergunningverlening. Bedrijven die met deze stoffen werken moeten alles uit de kast halen om emissies naar de lucht of lozingen naar water te voorkomen.”
Risico
Het is de eerste keer dat ECHA een stof aanwijst als ZZS vanwege de risico’s die ontstaan door de niet-afbreekbaarheid en snelle verspreiding in het milieu. Op de ZZS lijst van ECHA staan nu 199 stoffen. Het Nederlandse voorstel is opgesteld door het RIVM, in nauwe samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en was in maart dit jaar ingediend bij ECHA. Naast het voorstel om de GenX-stoffen op de lijst te plaatsen werken het ministerie van IenW, RIVM, de Duitse overheid en ECHA ook samen om meer zicht te krijgen op andere mogelijk risicovolle eigenschappen van de stoffen.
Reactie Chemours
Plaatsing op deze lijst betekent niet een verbod van de stof. “Maar betekent dat een bedrijf zich moet houden aan bepaalde strenge eisen aan het gebruik en eventuele emissie van de stof. Chemours werkt reeds volgens deze vereisten met Genx en neemt veel en dure maatregelen om de emissie met ten minste 99% terug te dringen. De praktische gevolgen van deze beslissing zijn dus beperkt”, reageert woordvoerder Harmen Geers van Chemours.
Reactie gemeente
De gemeente Sliedrecht ‘is er trots op’ hier hun bijdrage aan te hebben geleverd. “Samen met onze partners zijn wij de afgelopen jaren altijd blijven wijzen op de potentiële risico’s van GenX en hebben dit punt continue onder de aandacht gebracht bij de betrokken instanties. Dat al deze inzet nu leidt tot een formele erkenning van GenX als ZZS is een belangrijk resultaat. Een resultaat dat ons helpt in onze missie om de uitstoot van GenX terug te dringen tot 0.”, zegt verantwoordelijk wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) met portefeuille Chemours.
ja ja, en wat zegt Chemours? “praktische gevolgen van die beslissing zijn dus beperkt” Voor Chemours zelf bedoelen ze. Laten ze zo transparant zijn om te zeggen hoeveel GenX ze met hun Dordtse fabriek al hebben uitgestoten sinds ze het zijn gaan gebruiken. Al die tijd blijken ze dus een ZZS uitgestoten of gelekt te hebben. Het boete kleed aantrekken is ze blijkbaar vreemd.
Het is vele malen geschreven en gezegd maar het gaat er dus niet alleen om dat GenX-stoffen mogelijk ernstige gezondheidseffecten veroorzaken maar de prangende vraag is ook wat het doet in combinatie met andere (chemische) stoffen die het lichaam op diverse manieren naar binnen krijgt. Dat stapeleffect zou ook zeker dienen te worden onderzocht.
Het wordt en is niks met GENX
De Genx er uit als het kan .????????