SLIEDRECHT – Eind mei besluit de gemeenteraad over het Ondersteuningsprogramma Mantelzorg 2019-2021. Uit het concept blijkt dat verwacht wordt dat het aantal geregistreerde mantelzorgers de komende jaren flink stijgt. Van zo’n 400 in 2019 naar ongeveer 700 in 2021. Het aantal jonge mantelzorgers zal in Sliedrecht stijgen van tien in 2019 tot 50 in 2021. Dat schrijft de gemeente Sliedrecht.
Wat doen mantelzorgers? De één zorgt voor zijn dementerende vrouw, de ander voor haar man met psychische problemen en weer een ander voor haar kind(eren) met een handicap of stoornis. Moeilijke kanten van de mantelzorg zijn o.a. de tijd en de energie die het zorgen kost, geen tijd voor jezelf hebben, je altijd zorgen maken, het accepteren van de situatie en soms ook de eenzaamheid die de mantelzorg met zich meebrengt.
Op 1 september 2021 stelt maximaal 20% van de mantelzorgers ondersteuning nodig te hebben bij administratieve taken door het verminderen van de regeldruk (ten opzichte van 34% in 2017). Op 1 september 2021 voelen maximaal 250 mantelzorgers zich overbelast (ten opzichte van 300 in 2017). In Sliedrecht kan je momenteel terecht voor: individuele ondersteuning via het Mantelzorgpunt; respijtzorgmogelijkheden (kort –en langdurig) via het Mantelzorgpunt; praktische hulp via het welzijnswerk: boodschappendienst, klussendienst en
maaltijdenservice; ouderenadviseur; maatjesproject; signalerend huisbezoek; hulp bij thuisadministratie. Vraag er naar bij Stichting Welzijnswerk Sliedrecht.
Aandacht verdelen
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot ongeveer 25 jaar die thuis een verzorgende rol hebben voor een familielid met een beperking of die chronisch ziek is. “Meestal zorgen zij voor ouders, een broer of zus. Over het algemeen vervullen zij niet de primaire zorgtaak, maar de zorg loopt wel uiteen van intensieve zorg tot lichte hulp. In gezinnen waarin sprake is van een broer of zus met beperkingen, gaat veel zorg en aandacht naar het zorgbehoevende kind uit. Hierdoor krijgen de andere kinderen in het gezin mogelijk minder aandacht dan gebruikelijk”, wordt gesteld in het Ondersteuningsprogramma Mantelzorg 2019-2021.
Noodzakelijke aanvulling
Oudere mantelzorgers zijn 65-plussers die in de meeste gevallen (40%) zorgen voor de partner. Er zijn ook ouderen die zorgen voor een naaste in een instelling. Mantelzorg stopt niet bij de opname van de zorgvrager in een zorginstelling. Bijna een kwart van de mensen die mantelzorg ontvangt, woont in een verzorging- of verpleeghuis. Hun mantelzorgers zien hun inspanningen vaak als een noodzakelijke aanvulling op de professionele zorg die in de instelling wordt geboden. Oudere mantelzorgers lopen een verhoogd risico op overbelasting: hun eigen sociale netwerk wordt kleiner doordat leeftijdgenoten gezondheidsproblemen krijgen of overlijden. Extra hulp en sociale ondersteuning vallen dan geleidelijk weg. Met het verstrijken van de jaren neemt ook de kans toe dat de mantelzorgers zelf gezondheidsproblemen krijgen.
Mantelzorg Awards
Komende jaren gaat Sliedrecht veel horen volgens het ondersteuningsprogramma. Er moet een informatiekaart rondom mantelzorg komen en huis-aan-huis worden verspreid. Ook wordt een jaarlijkse bewustwordingscampagne in het dorp gehouden rond de ‘Dag van de Mantelzorger’. Vanaf 2020 is het de bedoeling dat het Mantelzorgpunt in samenwerking met de gemeente Sliedrecht de Mantelzorg Awards organiseert.
Langere investering nodig
“Ondanks dat we het afgelopen jaar al een mooi ondersteuningsaanbod hebben neergezet, kan en moet de ondersteuning van mantelzorgers in Sliedrecht nog steeds beter. Daarom krijgt het Ondersteuningsprogramma mantelzorg 2018 een meerjarig vervolg in de vorm van dit Ondersteuningsprogramma mantelzorg 2019-2021. Wij hebben dit keer gekozen voor een ondersteuningsprogramma met een looptijd van drie jaar, omdat een langere investering op de vraagstukken die in Sliedrecht spelen nodig blijkt. De algemene beleidsrichting ligt overigens al vast in de Sociale Visie gemeente Sliedrecht 2016-2020 en het Uitvoeringsprogramma sociaal domein 2019-2022. Van het Ondersteuningsprogramma mantelzorg 2019-2021 zal in 2020 een tussenevaluatie gemaakt worden”, schrijft het college. De gemeenteraad neemt daarover dinsdagavond 28 mei 2019 een besluit.