Scopeverkenning Craijensteijn wijkt niet af van eigenlijke hoofddoelstelling

SLIEDRECHT – In de scopeverkenning project ‘Veilige fietsroute Craijensteijn’ zijn, op basis van vooraf door de gemeente Sliedrecht gestelde kaders, scenario’s opgesteld en beoordeeld. Daaruit kwamen twee scenario’s, waarvan er één eigenlijk niet afwijkt van de hoofddoelstelling om het fietspad te verleggen en de weg aan te pakken. Met als doel een veel veiligere Craijensteijn. De totale kosten lopen tegen de twee miljoen euro.

De Craijensteijn. Voor deze beoordeling in de eerste fase zijn diverse onderzoeken uitgevoerd op o.a. het gebied van verkeer, geluid en kosten. Maar is ook gekeken naar de juridische aspecten. Ook zijn keuzes en draagvlak getoetst bij de klankbordgroep. In het najaar wordt een nieuwe inloopavond georganiseerd met het voorontwerp. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

In het College Uitvoeringsprogramma (CUp) is onder budget Wegen een bedrag van zo’n € 1.700.000,– opgenomen voor het werk. Aanvullend hierop zegt de gemeente Sliedrecht dat het aanspraak kan maken op een provinciale subsidie – vanuit programma Fiets – van ongeveer € 300.000,–. De gemeenteraad wordt dinsdag 14 mei 2019 een aanvraag voorbereidingskrediet voorgelegd. Wethouder Ton Spek (CDA) van Verkeer en Vervoer: “Aangezien 14 mei niet haalbaar is gebleken wordt de nieuwe bestuurlijke planning: oordeelsvormende raad dinsdag 18 juni 2019 en besluitvormende raad dinsdag 9 juli 2019. De verwachting is dat dit geen effect heeft op de overall planning voor het project ‘Veilige fietsroute Craijensteijn’.”

Rekening houden
Uiterlijk eind 2020 wordt gestart met de uitvoering, één en ander afhankelijk van projecten als Parallelweg, A15 en Warmtenet. Spek in de CIb: “Gemeentelijk beleid en algemeen geldende richtlijnen, bijvoorbeeld ten aanzien van verkeersveiligheid, ruimtelijke ordening en geluid. Verder dient er bij de planvorming rekening gehouden te worden met o.a. wensen vanuit herontwikkeling Merwebolderterrein (ASVZ) en wensen van andere stakeholders (Waterschap, Qbuzz), klankbordgroep en overige belanghebbenden.”

Verruimen
De bochten in de Craijensteijn worden aangepakt. “Het verruimen van de bochten leidt tot een gelijkmatiger doorstroming en meer comfort voor het gemotoriseerd verkeer (minder optrekken en remmen), minder geluidsoverlast voor (een deel van) de woningen ten noorden van de Craijensteijn, verkeersveiliger aansluitingen vanuit de wijk (beter oprij-zicht), optimalisatiemogelijkheden ten aanzien van de ruimtelijke inpassing (vrijkomende ruimte tussen weg en rijbaan kan als groene buffer worden ingericht) en meer draagvlak bij bewoners”, schrijft Spek aan de gemeenteraad.

Krapper vormgegeven
Daarnaast dient volgens Spek in de afweging meegenomen te worden dat, als gevolg van de herontwikkeling Merwebolderterrein, er kansen ontstaan om te schuiven met het tracé die zich in de (nabije) toekomst waarschijnlijk niet meer zullen voordoen. Ten opzichte van het eerdere ontwerp uit 2017 worden de bochten iets krapper vormgegeven. Voordeel daarvan is dat de weg, in de bocht bij de Landskroonweer, niet dichter naar de woningen schuift (was in oude ontwerp wel het geval – red.). Spek: “De verwachte afname van geluid aan de gevel in het nieuwe ontwerp ten opzichte van de huidige situatie, bedraagt 2-3 dB waardoor geluidschermen niet noodzakelijk zijn. Verder kan de huidige parallelbaan grotendeels behouden blijven. Zowel op het gebied van leefbaarheid als kosten betekent dit een verbetering ten opzichte van het eerdere klankbordgroep ontwerp.”

Nieuwe inloopavond
Tijdens een inloopavond in ASVZ locatie Merwebolder is in april 2019 een voorlopig voorontwerp getoond. Daarop konden belangstellenden reageren. Spek: “Relevante aandachtspunten vanuit de inloopavond worden, in afstemming met de klankbordgroep, verwerkt in het voorontwerp. Het voorontwerp wordt medio oktober 2019 opnieuw voorgelegd aan bewoners tijdens een inloopavond.” Een datum is nog niet bekendgemaakt.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld