SLIEDRECHT – Het College van B & W blijft zich inzetten voor een volwaardige Waterbus. Dat blijkt donderdag 9 mei 2019 uit de beantwoording van vragen van het raadslid Vincent Prins (CDA). Hij stelde in de april 2019 vragen over de aanbesteding van Waterbus en de toekomst.
De aanlegplaats van de Waterbus. De Provincie Zuid-Holland zou er geen moeite mee hebben als Sliedrecht in de toekomst de vaste waterbusdienstregeling zou moeten inruilen voor vraaggericht vervoer over water. Prins noemde dat een ‘belboot’. Het college is dat volledig met hem eens blijkt uit de beantwoording van zijn vragen. (Archieffoto Fenna Kwakernaak / Sliedrecht24)
De afgelopen maanden zegt het college ‘intensief’ met deze aanbesteding bezig te zijn geweest. “Samen met onze buurgemeenten Hardinxveld-Giessendam en Papendrecht hebben wij zowel ambtelijk als bestuurlijk intensief opgetrokken om onze belangen te waarborgen. Wij hebben gezamenlijk gezocht naar mogelijkheden om de Waterbus / Personenvervoer over Water (PoW) voor de reizigers aantrekkelijker te maken. Deze moet hierdoor een beter alternatief voor de auto worden. Zeker met de geplande werkzaamheden aan de A15/N3/A16 is het belangrijk dat de Waterbus goed functioneert”, schrijft het college.
Huidige waterbusdienstregeling
De gemeente Sliedrecht vindt dat de dienstregeling van de Waterbus in de toekomst minimaal op hetzelfde niveau moet blijven, of verbeteren. College: “Dat hebben we in onze zienswijze aangegeven richting de provincie. Wij zien graag dat de huidige dienstregeling behouden blijft. Wij zien de huidige waterbusdienstregeling als basis van de goede beoordeling. Wij delen dan ook niet de mening van de provincie dat vraaggericht vervoer een verbetering voor onze reizigers is.”
Onbegrijpelijk
Prins vroeg wat het college vindt van het compromis dat vanuit de Drechtsteden is voorgesteld voor minimaal twee reguliere afvaarten naar Dordrecht in de ochtend- en avondspits. De handen kwamen daarvoor niet op elkaar. “Er is geen sprake van een compromis op dit moment. Het programma van eisen is door de provincie opgesteld en wij hebben hierop gereageerd met onze zienswijze wat is ingebracht door DSB als contractpartner. In de zienswijze wordt aangegeven dat we het onbegrijpelijk vinden dat de provincie werkt met minimumeisen voor het nieuwe contract gezien de toekomstige ontwikkeling van de regio. Onze voorkeur gaat uit naar een reguliere dienstregeling”, stelt het college in de beantwoording.
Uitkomst
Daarnaast heeft het college benadrukt dat de Waterbus naar Sliedrecht niet levensvatbaar is als er zelfs in de spitsen geen reguliere lijnvoering is. De provincie heeft hierop gereageerd met een nota van beantwoording. College: “Daarin geven zij aan dat extra punten worden toegekend aan aanbieders die zoveel mogelijk inspelen op de behoeften die er zijn bij de diverse gemeenten. Daarnaast geven ze aan dat ze ten opzichte van het nu lopende contract meer vaaruren eisen namelijk 30.000 vaaruren in plaats van 29.000 vaaruren. Dit zal de aanbieding positief beïnvloeden is de ervaring van de provincie. De uitkomst van de aanbesteding is in november of december van dit jaar bekend. Dan zal duidelijk worden of we te maken hebben met een verbetering of een verslechtering.”
Gezamenlijk en stevig standpunt
Het is volgens het College van B & W van de gemeente Sliedrecht van belang dat de Drechtsteden gemeenten gezamenlijk optrekken. Dinsdag 7 mei 2019 zijn daarover, in het portefeuillehoudersoverleg Bereikbaarheid een aantal procesafspraken gemaakt. College: “Vanuit de Drechtsteden zal een gezamenlijk en stevig standpunt ingenomen worden in reactie op het standpunt van de provincie. Dit standpunt brengen wij in als het onderwerp besproken wordt in de Provinciale Staten vergadering (die nog gepland moet worden) alsmede in het proces van de aanbesteding bij de nota van inlichtingen.” Zodra de reactie van de Drechtsteden er is, dan wordt dat gedeeld met Prins.