SLIEDRECHT – Ze zijn er niet vanzelf gekomen. De schildpadden in de Sliedrechtse sloten en vijvers. Toch behoren ze al jaren tot de vaste bewoners, worden ze niet weggehaald en overleven de koude winter. Nu het voorjaar is duiken de schildpadden weer op.
Deze schildpad liet zich donderdagmiddag zien in het voorjaarszonnetje. De waterschilpadden doen het goed, want ze zien er gezond uit. Deze foto is gemaakt aan het einde van het Willem Dreespark, richting Tiendweg. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)
De exoten lijken te zijn uitgezet destijds door schildpadbezitters, die van de dieren af wilden. Kenners zeggen dat het in de Sliedrechtse wateren gaat om de rood- en geelwang én de geelbuik.
Laatst langs gefiets en 3 dode grote schildpadden zien drijven. Denk dat die de winterslaap niet overleefd hebben. Of aan een ziekte overleden. Uiteindelijk geen goed klimaat voor de schildpadden????
Die beestjes zitten er al 30 jaar of meer ,of ze leven zo lang ,of er worden steeds weer nieuwe exemplaren los gelaten .
En dat weet ik zeker want ik heb er toen al eens een gevangen met vissen achter de toenmaalige LTS nu het Grienden college.
Deze schildpadden zitten er al vele jaren. We gaan het zien.
“De waterschilpadden doen het goed, want ze zien er gezond uit. ”
Weet zeker dat ze het niet goed doen, ze kunnen zich niet voortplanten, het water is het grootste deel van het jaar te koud waardoor de spijsvertering onvoldoende is, door de kou komt er vaak schildrot voor.
Als de dieren het 5 tot 10jaar uit houden in ons klimaat met veel pijn dan is het veel maar een pijnlijke dood sterven zullen ze in het Nederlands klimaat.