SLIEDRECHT – Op negen speellocaties is het loodgehalte in orde in Sliedrecht en zijn er geen maatregelen noodzakelijk. Maar op één plaats is het niet goed. Het gaat om locatie ’t Orleans, nabij Rivierdijk 435. Dat heeft wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte woensdag 8 mei 2019 de gemeenteraad laten weten. “De kwaliteit van de grond is hier matig. Het gemiddelde gehalte aan lood in de contactzone ligt tussen de 100 en 530 mg per kg droge stof. De provincie geeft aan dat in dit geval de gemeente op termijn maatregelen dient te treffen, bijvoorbeeld een aanvullende maatregel op regulier onderhoud”, schrijft Spek.
De gemeente Sliedrecht verwacht binnenkort een provinciaal advies te ontvangen. “We zullen aan de hand hiervan onze bewoners via de gebruikelijke kanalen informeren. De verwachting is dat bewoners met spelende kinderen bij ’t Orleans hierbij het volgende advies zal worden meegegeven als let op dat kinderen daar geen grond eten en informeer s.v.p. de gemeente als je bij speelplaats Orleans kale plekken in de grasmat (met zwarte grond) constateert”, aldus Spek.
De maatregel dient volgens Spek gericht te zijn op het voorkomen van contactmogelijkheden door afdekken van (kale) loodhoudende grond, bijvoorbeeld met een gesloten grasmat. Er zijn in Sliedrecht geen speellocaties aangetroffen met een loodgehalte hoger dan 530 mg per kg droge stof. Spek: “Op deze locaties hadden we zo snel mogelijk maatregelen moeten treffen. De vastgelegde termijn van uitvoer van de te nemen maatregel op speelplaats Orleans is ‘tijdens een regulier onderhoud’. We zullen komend kwartaal de bestaande grasmat extra goed ‘doorzaaien’ (verdichten en aanvullen kale plekken) en hier blijvend aandacht voor houden.” Inspectie van de conditie van de grasmat (t.h.v. de meetlocatie) vindt plaats tijdens de inspectierondes van de speelplaatsen, dat is drie keer per jaar. Lood komt alleen het lichaam in via hand-mondcontact, oftewel: door het ‘eten’ van grond waar mogelijk een bepaalde concentratie lood in zit. Ook in Sliedrecht heeft een onderzoeksbureau een aantal kinderspeelplaatsen onderzocht naast Rivierdijk 435: Albrechtplein 39, Burgemeester Drijberplein 27, Elzenhof 210, Julianastraat 40. Kroonstraat 34, Middeldiepstraat 78, Rivierdijk 358, Van den Houte Willemsplein 6 en Wilhelminastraat 40. De kwaliteit van de grond is hier voldoende: Het gemiddelde gehalte aan lood in de contactzone (de bovenste grondlaag tot 20 cm diepte) ligt onder de veilige ondergrens van 100 mg/kg d.s.
Bodemmonsters
Hoe kwam dit aan de orden? De provincie meldde de gemeente Sliedrecht in het derde kwartaal van 2018 dat er onderzoek gedaan moest worden naar lood in de bodem bij kinderspeelplaatsen in Zuid-Holland. Dat was nodig, omdat uit onderzoek van het RIVM was gebleken dat lood een nadelig effect kan hebben op de ontwikkeling van hersenen van jonge kinderen. De Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid (OZHZ) heeft de afgelopen maanden bodemonderzoek uitgevoerd bij kinderspeelplaatsen. De resultaten hiervan zijn nu bekend. OZHZ heeft de speeltuinen in Zuid-Holland-Zuid in kaart gebracht, zoals bij scholen, kinderopvang of openbare speellocaties. Op basis van historische informatie en eerder uitgevoerde bodemonderzoeken hebben bodemexperts gekeken of op deze locaties wellicht hogere loodgehalten te verwachten zijn. Ook is nagegaan of spelende kinderen in contact kunnen komen met de grond. Bij een volledig betegelde speeltuin is dit namelijk niet het geval. Op basis van deze gegevens is gekeken op welke plaatsen extra onderzoek nodig is. Daar hebben onderzoeksbureaus bodemmonsters genomen en deze geanalyseerd.
Best wel geschrokken door dit artikel. Als bewoner van Rivierdijk 435 had ik dit graag persoonlijk vernomen. Of is er niets aan de hand? Hoe staat het met de grond in onze tuinen? En de aardbei plantjes en kruiden die we kweken?