Chemours deelt onderzoek naar bio-accumulatie van GenX-stoffen in vis

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Chemours zegt een onderzoek te hebben laten uitvoeren naar de mate waarin vissen mogelijk de GenX-stof FRD903 opnemen uit water. Dit was op verzoek van de Provincie Zuid-Holland en het RIVM, die nu beschikken over het integrale onderzoeksrapport, bericht Chemours dinsdag 7 mei 2019. Uit dit onderzoek, uitgevoerd door Smithers Viscient, een onafhankelijk wetenschappelijk instituut in Engeland, is volgens Chemours gebleken dat vissen GenX nauwelijks opnemen en snel uitscheiden. Dit is volgens Chemours aanvullend bewijs dat GenX zich niet opbouwt in vis en dat mensen gerust vis kunnen eten die afkomstig is uit water waarin zich een lage hoeveelheid FRD903 bevindt. 

Het doel van deze studie was volgens Chemours te onderzoeken in hoeverre FRD903 in water wordt opgenomen door vissen en in hoeverre deze stof zich opbouwt in de vis, de zogenaamde mate van bio-concentratie. Dit is volgens het chemiebedrijf belangrijk om te kunnen bepalen of mensen veilig vis kunnen eten uit water waarin zich een lage hoeveelheid FRD903 bevindt. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Naar verwachting zal het RIVM onder andere de resultaten van deze studie gebruiken om te komen tot een definitieve bepaling voor een veilige richtwaarde voor GenX in oppervlaktewater. RIVM heeft eerder een voorlopig advies gegeven voor een oppervlaktewaternorm van 118 nanogram per liter (ng/l), wat lager is dan de veilige norm voor drinkwater (150 ng/l).

Niet opbouwen in lichaam
De resultaten van de test tonen volgens Chemours aan dat FRD903 een zeer beperkte potentie tot bio-accumulatie heeft (de Bio-concentratiefactor (BCF) is kleiner dan 10) bij concentraties tussen 0,01 en 100 microgram FRD903 per liter water. Volgens de Europese regelgeving REACH wordt een stof beschouwd als niet-bio-accumulerend als de BCF lager is dan 2000. Het is dus volgens Chemours gerechtvaardigd om de conclusie te trekken dat FRD903 zich niet ophoopt in vis. “Daarom kunnen mensen gerust vis eten die afkomstig is uit water waarin zich een lage hoeveelheid FRD903 bevindt”, schrijft het bedrijf. Marc Reijmers, Manager Gezondheid, Milieu, Veiligheid & Kwaliteit bij Chemours: “De ontwikkeling van de GenX technologie was gericht op het vinden van alternatieve hulpstoffen die niet bio-accumuleren. Dit onderzoek is een aanvulling op eerdere onderzoeken die uitwijzen dat GenX zich niet opbouwt in het lichaam; deze resultaten maken deel uit van het Europese REACH-dossier van deze stof. Onafhankelijk hiervan blijft Chemours gecommitteerd aan de aangekondigde maatregelen om de uitstoot van GenX-stoffen terug te brengen met minimaal 99% tegen het einde van 2020.”

2 gedachten over “Chemours deelt onderzoek naar bio-accumulatie van GenX-stoffen in vis”

  1. En wie garandeert ons dat bij ons altijd een lage concentratie FRD903 aanwezig is? Zo kun je iedere uitslag naar je hand zetten.. Als er weinig giftige deeltjes in de lucht zitten na een brand, kun je gerust ramen en deuren openzetten… Als er weinig asbest is terecht gekomen na een woningbrand kun je gerust je kinderen buiten laten spelen… Maar…. Als er veel… dan!!! Etc. Wat een kulverhaal…

Plaats een reactie

*=Verplicht veld