Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Zonnenberg juryvoorzitter ‘Beste organist van NL’

HILVERSUM / SLIEDRECHT – Samensteller, arrangeur van het programma Nederland Zingt, componist, organist en koordirigent Martin Zonnenberg (57), geboren in Sliedrecht, is voorzitter van de 5-koppige jury van ‘De beste organist van Nederland’. Een wedstrijd van het EO-ledenblad Visie en het programma Nederland Zingt.

Martin Zonnenberg, hier achter het orgel van de Laurenskerk in Rotterdam. 

“Laat jij harten sneller kloppen met jouw orgelspel? Wil je ook buiten de kerkmuren je talent laten horen? Dan zijn we op zoek naar jou! Nederland Zingt organiseert samen met Visie een fantastische wedstrijd, op zoek naar de beste organist van Nederland!”, staat op de website. Zonnenberg vormt de jury met Bas de Vroome, Marco den Toom, André Bijleveld en Margreeth de Jong.

Volgens Martin Zonnenberg is het orgel beslist niet als instrument ‘achterhaald’, maar juist springlevend. “Speciaal voor alle liefhebbers en voor mensen die wat hulp nodig hebben in hun waardering voor het orgel gaan we op zoek naar de beste organist van Nederland. En iedereen mag meedoen, ongeacht leeftijd of niveau!”, zegt Zonnenberg in een interview.

Eigen stijl
Zonnenberg is verbonden aan de hervormde kerk in Sliedrecht en Nieuwpoort. Dirigent is hij van het Christelijk Sliedrechts Mannenkoor ‘Ichthus’ en het Kleinkoor ‘Concertino’. Waar gaat hij zelf op letten? Martin Zonnenberg: “Op voordracht. Spelen ze noten of laten ze door die noten iets van zichzelf zien? Ik kijk heel erg naar eigen stijl. Een beetje organist wil altijd te veel van zich laten horen. Je moet niet alles in te korte tijd willen proppen. Je kunt beter voor een bepaalde stijl kiezen en dat goed doen.”

Stompe neuzen
Zonnenberg zelf achter het orgel? Heeft hij bepaalde kleding aan, misschien schoenen die hij graag draagt? “Volgens mij ben ik de enige die niet iets specifieks draagt. Schoenen zijn wel belangrijk. Een tijd geleden zag je vooral schoenen met een punt in de winkels en die zijn niet handig. Dan ging ik wel eens naar Duitsland om van die ouderwetse zwarte schoenen met stompe neuzen te kopen”, vertelt Zonnenberg, die nog wel een tip heeft voor deelnemers, “Verdiep je in wat je gaat spelen en kies de juiste registratie. En laat dus niet te veel horen.” Alleen amateurs mogen meedoen. Ook leerlingen van juryleden zijn uitgesloten van deelname.

Overtuig de jury van jouw capaciteiten in een video van maximaal twee minuten waarin je een muziekstuk naar keuze ten gehore brengt. Mail de video uiterlijk 15 februari 2016 via Wetransfer.com naar: nederlandzingtonline@eo.nl. Meer informatie.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld