SLIEDRECHT – In 2006 bracht de Historische Vereniging Sliedrecht (HVS) de eerste versie van het Sliedrechts woordenboek uit. Liefhebbers van het Sliedrechts dialect kunnen hun hart ophalen. Er is een nieuw digitaal Sliedrechts woordenboek gemaakt.
Remco van de Ven (links) heeft vrijdag 14 juni 2024 namens de Historische Vereniging Sliedrecht een oude én een nieuwe versie van het woordenboek ‘Slierechs van A tot Z’ op de trap bij het raadhuis aan het Dr. Langeveldplein overhandigd aan wethouder Cees Paas. (Foto gemeente Sliedrecht)
In 2006 was het een papieren exemplaar, dat inmiddels is uitverkocht. De Sliedrechtse taal is in de loop der jaren verrijkt met nieuwe uitdrukkingen en gezegden. Daardoor ontstond bij de HVS het idee om een nieuwe versie van het woordenboek te maken. De nieuwe versie van het woordenboek ‘Slierechs van A tot Z’ is nog niet online. Binnenkort is deze voor iedereen beschikbaar op de website van de gemeente Sliedrecht en op de website van het Historische Vereniging Sliedrecht.
Uitsluitend digitaal
Om tot een nieuw woordenboek te komen, heeft de HVS het oude woordenboek herzien en aangevuld. Met behulp van drukkerij Van den Dool in Sliedrecht is er vervolgens gewerkt aan de gewenste lay-out van het nieuwe digitale exemplaar. De nieuwe versie van het Sliedrechts woordenboek is alleen digitaal beschikbaar. “Meerdere gemeenten in Nederland ondersteunen het in stand houden van dialecttaal door het digitaal publiceren van een woordenboek op een website. Hier kan de gebruiker het dialectwoordenboek raadplegen, inzien en gebruiken”, licht Remco van de Ven toe namens de HVS.
Bewaren en doorgeven
Met het nieuwe digitale woordenboek is het mogelijk om een Nederlandse tekst te vertalen naar het Sliedrechts en andersom. Zo kun je jouw eigen teksten omzetten tot een Sliedrechtse tekst met woorden als koeksie (koekje), haeringksie (harinkje) en brôôjchie (broodje) en nog vele andere woorden. “Het spreken van een dialect is niet meer zo normaal als eerst. Dat komt doordat taal een levend iets is en met de tijd verandert. Met het woordenboek wordt het Sliedrechts dialect bewaard en kan het worden doorgegeven”, aldus Van de Ven. Daarbij komt dat veel bedrijven stellen dat je algemeen beschaafd Nederlands spreekt.