Winkeliers zien gedeeltelijke openstelling niet zitten

SLIEDRECHT – De Ondernemers Vereniging Kerkbuurt zien een gedeeltelijke openstelling van de Kerkbuurt-West niet zitten. Dat schrijven ze aan de gemeente Sliedrecht in hun Meerjarenplan Revitalisatie winkelpromenade Kerkbuurt.

Volgens de winkeliersvereniging is het huidige aanbod van winkels, de branchering, niet compleet, ‘maar verder afbreken is een slechte zaak’ staat in de brief aan de gemeente Sliedrecht. (Foto Sliedrecht24)

“De gedeeltelijke openstelling voor het verkeer houdt in dat de winkels op dat deel slechter gaan draaien en op den duur zullen verdwijnen. Wetende dat de winkels niet gaan verhuizen naar het blijvende wandeldeel, genereert dit een verdere verarming van de branchering. Ook het aantal winkels wordt minder, waardoor de overblijvende winkels het nog moeilijker gaan krijgen in de sterk veranderende toekomst”, schrijft voorzitter Anne de Vries van Ondernemers Vereniging Kerkbuurt. 

Grote gevolgen
De winkeliersvereniging noemt de plannen binnen het raadsbesluit ‘derhalve te riskant’ en gevreesd wordt dat deze slecht zullen uitpakken voor het totale centrum. “Dat zal leiden tot het verdwijnen van winkels vanaf Vermaas t/m De Vries, minder horeca, minder gevarieerde branchering, geen verplaatsing naar huidige leegstand in het wandeldeel Kerkbuurt, ‘waterbuspubliek’ vindt slechter de winkelpromenade Kerkbuurt, verpaupering van de Kerkbuurt in het verkeersgedeelte, grotere inbraakgevoeligheid in het verkeersdeel, verlies van parkeerplaatsen, grotere onveiligheid voor wandelend publiek en een onveiliger gebied om te wonen”, aldus De Vries. De Ondernemers Vereniging Kerkbuurt spreekt van ‘een sterfhuisconstructie voor het betreffende deel’ en ‘een verarming van het overblijvende deel’. 

Compromisvoorstel
Kritiek heeft de winkeliersvereniging op de ‘vaste’ rapporteur van BRO uit Delft namens de gemeente Sliedrecht. Deze onderneming wordt ‘bedrijfsblindheid’ verweten. Ook zou de gemeente uitgaan van gegevens van 2011, toen het rapport werd gemaakt. Daar zou volgens hen het raadsbesluit op gebaseerd zijn. “Die visie moet worden losgelaten”, schrijft De Vries en komt met een compromis: “Laten we het korter maken van het wandeldeel faseren. Concreet zouden we dat vorm geven door de verkeerspoller te verplaatsen van locatie P.C. Hooftlaan naar locatie Kerkbuurt 20/22 (ter hoogte van HaarSieraad-red.).” Het voorkomt volgens de winkeliers dat wordt uitgegaan van fictie. “De fictie dat een groenteboer en / of bakker zich zouden komen vestigen. De fictie dat traffic aldaar het gehele centrum zou versterken. Beide zeer onwaarschijnlijk.” Ook zou er dan geen € 240.000,– euro nodig zijn, maar € 200.000,–. 

Aanbevelingen
De winkeliersvereniging stelt voor om dit jaar de voorbereidingen te treffen door onder meer expertise ‘in te vliegen’ en in 2017 te beginnen met de uitvoering. Dat wil zeggen de verkeerspollers en het kunstwerk ‘Groot Nieuws’ verplaatsen, te werken aan een consumentenonderzoek, bouwlocaties te ontwikkelen en te werken aan een mediabeleid. Ook voor de komende jaren heeft de Ondernemers Vereniging Kerkbuurt een agenda opgesteld en bij de gemeente op tafel gelegd. Daar ligt ook een lijst met ruim dertig opmerkingen/aanbevelingen. De winkeliers willen ‘het winkelhart van de Alblasserwaard weer ‘levend’ maken’. Pas na 2021 zou opnieuw moeten worden gekeken hoe om te gaan met het verkeer. 

3 gedachten over “Winkeliers zien gedeeltelijke openstelling niet zitten”

  1. De winkels die vooral nu scoren zijn: SoLow, Action, pandjeshuis / zaken. Die zoeken continu naar uitbreiding van de keten en gaan NIET ergens zitten waar de huur te hoog is.

  2. De huurprijzen zijn veel te hoog. Daarom verdwijnen er winkeliers. Maak het voor de huurder aantrekkelijker. De mensen komen dan vanzelf als er diverse winkels zijn. Gooi er een op=op en Xenos tussen. Dat trekt publiek. Dure zaken zijn er genoeg.

  3. Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat de realisering van het wooncomplex op deze locatie een rol speelt bij het collegebesluit. Hoe verkoop je een woning waar je met de auto niet bij kunt komen? Ook al zegt de portefeuillehouder dat dit niet zo is, blijft het een feit dat dit de ontwikkelaar in de kaart speelt en het de ondernemers dwars zit.
    Een horeca ondernemer met een terras zit er in ieder geval niet op te wachten.
    De Kerkbuurt is sinds mensenheugenis een ondernemers domein. Waarom is dan niet naar ze geluisterd en zijn ze belerend tegemoet getreden met oplossingen bedacht achter de tekentafel?

    Als fractievoorzitter van de PvdA sta ik niet te boek als pleitbezorger van de ondernemers, maar in dit geval gaat volgens mij het belang van de ondernemers hand in hand met het belang van alle bezoekers van de Kerkbuurt, die alleen maar een aantrekkelijke en gezellige winkelstraat willen. Dat gebeurt zo niet.

    Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er nu een projectontwikkelaar in zijn vuistje lacht. Domweg omdat zijn te realiseren woningen nu meer op gaan brengen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld