SLIEDRECHT – Wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte moest dinsdagavond 18 december 2018 zijn kredietaanvraag beheerprojecten Bonkelaarplein en Middenveer toch ‘verdedigen’. Het wordt duurzamer, zoals met een andere stenen voor bestrating. Water doorlatend! Het verschilt tussen het Bonkelaarplein en Middenveer. Verantwoordelijk wethouder Spek beloofde participatie-overlegavonden over de herinrichting, waarbij duurzaamheid een groot goed is.
Wethouder Ton Spek aan het woord in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Raadslid Sjors van Wijngaarden”Niet iedereen is juichend over de plannen. We stelden eerder al technische vragen maar die zijn niet naar tevredenheid beantwoord.” Van Wijngaarden noemde ook de onvrede bij de inwoners. Van Wijngaarden: “Inwoners hebben al een advocaat in de arm genomen, Wil de wethouder vasthouden aan zijn voorstel? Opmerkingen zijn genegeerd door de gemeente o.a. als het gaat om groenvoorziening.” De signalen uit de wijk Middenveer kent Spek. “Er zijn mensen die het voorlopig ontwerp niet ideaal vinden. Het is een verlopig ontwerp. In januari wil ik een vervolgavond houden voor deze bewoners. Er komt nu in het plan meer ruimte voor groen in plaats van een parkeerplaats. Ik weet niet of dat het probleem is. We zitten nog midden in het proces”, legde Spek uit en reageerde op vragen van de VVD.
Verschil ramingen
Slydregt.NU stelde ook vragen en had de antwoorden als vaag ervaren. Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU): “Wij hebben de vraag gesteld wat het zou kosten wanneer er een niet-duurzaam alternatief wordt gerealiseerd. Voor beide toepassingen op het Bonkelaarplein zijn kostenramingen opgesteld. Het verschil tussen deze ramingen is € 79.800. De variant met waterdoorlatende verharding is de duurdere variant. Ook vindt Slydregt.NU dat er gepeild moet worden bij de inwoners van Sliedrecht of ze dit duurzaamheidsverhaal wel zien zitten. Want het is toch duurder en wordt betaald van gemeenschapsgeld. Laat dan ook weten dat je bepaalde normen moet halen zoals de klimaatstresstest. Laat de Sliedrechters dan meebeslissen! Dan krijg je draagvlak en meer begrip voor deze hogere kosten. Ook meer draagvlak voor duurzaamheid”, aldus Jongeneel.
Toezegging
VVD en Slydregt konden het voorstel toch steunen. Slydregt.NU stelde dat de wethouder zich houdt aan de afspraak om met de bewoners in gesprek te gaan. De VVD zegt dat het nog geen definitief ontwerp is en de liberalen gaan er vanuit dat alles ‘goed’ wordt opgelost met draagvlak. Unaniem werd het voorstel aangenomen.