Wethouder Van der Plas: ‘De Driehoek wordt geen bedrijventerrein’

SLIEDRECHT – De ontwikkeling van De Driehoek tot bedrijventerrein wordt stopgezet. Formeel is de gemeente nog altijd in procedure naar een nieuw bestemmingsplan. Deze procedure wordt beëindigd. “Het college heeft besloten om De Driehoek niet meer in exploitatie te nemen als bedrijventerrein en duidelijkheid te geven over de ontwikkelingsmogelijkheden voor potentiële initiatiefnemers”, bericht het College van B & W woensdag 18 december 2019 in een College Informatiebrief (CIb) aan de leden van de gemeenteraad.

Dit is De Driehoek. De circa twaalf hectare grond is ontstaan na de aanleg van de Betuweroute. Op dit moment wordt het terrein gebruikt voor het grond- en baggerdepot én gebruiken twee particuliere partijen De Driehoek. Een aannemer gebruikt circa 2000 m2 van het terrein voor opslag, en een imkervereniging gebruikt circa 300 m2. Het terrein is grotendeels overwoekerd, omdat er circa 10 jaar geen ontwikkelingen zijn geweest. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Er is volgens verantwoordelijk wethouder Ben van der Plas (PvdA) van project De Driehoek en van Grondbeleid ruimte voor passende (duurzaamheids)initiatieven, die weinig tot geen verkeersbewegingen genereren van en naar De Driehoek op de Parallelweg. “Daardoor is er geen dure nieuwe verkeersontsluiting nodig. Ook blijft het gemeentelijk grond- en baggerdepot in stand (ca. 1-2 ha). In de loop der jaren zijn er verschillende afspraken gemaakt met partijen die betrokken zijn bij De Driehoek. Met alle betrokken partijen worden afspraken gemaakt over de afwikkeling van de lopende contracten en/of overeenkomsten”, licht Van der Plas toe.

Toekomst 
De gemeente zegt in gesprek te zijn met partijen die grond op De Driehoek willen gebruiken voor duurzame energieopwekking. Van der Plas: “De opbrengsten daarvan kunnen gebruikt worden om de reeds gemaakte plankosten (gedeeltelijk) te dekken. Mochten deze inkomsten zich niet voordoen, dan zullen de gemaakte plankosten moeten worden afgeboekt. Bij uitgifte van gronden wordt rekening gehouden met de verkaveling van het terrein zodat het in de toekomst eventueel alsnog in ontwikkeling gebracht kan worden. Het is ook mogelijk dat De Driehoek de komende jaren volledig ingericht wordt ten behoeve van duurzaamheidsinitiatieven.”

Veel kosten gemaakt
Begin december 2010 stelde de gemeenteraad een bestemmingsplan vast wat bedrijvigheid mogelijk maakt. Dit plan is opgesteld ten behoeve van de verplaatsing van de gemeentewerf, het gemeentelijke afval brengstation, en een ontwikkelaar. Tevens is een baggerdepot in dit plan opgenomen en er is daarnaast nog beperkt ruimte voor uitgifte als bedrijfsterrein. Naast plankosten is er de afgelopen jaren meer geld in De Driehoek gestoken. De gemeenteraad besloot in december 2012 dat de gemeentewerf en het afvalbrengstation definitief niet naar De Driehoek zouden gaan, daarom was het vigerende bestemmingsplan voor de ontwikkeling van De Driehoek niet meer actueel. In 2015 is er besloten om een nieuw bestemmingsplan voor De Driehoek op te stellen. Er werd een voorbereidingskrediet aangevraagd om een grondexploitatie en een flexibeler bestemmingsplan vast te stellen. Het nieuwe bestemmingsplan zou flexibeler worden door de aanduidingen op de verschillende kavels (voor o.a. de gemeentewerf, grond- en baggerdepot) weg te halen. Ook zouden groenbestemmingen worden omgezet naar bedrijf voor een optimale invulling en opbrengst van de Driehoek. Dit bestemmingsplan is in 2017 gestrand in de voorontwerpfase, omdat de ontwikkeling financieel niet haalbaar bleek, ondanks eerdere verwachtingen. Met name de kosten voor de noodzakelijke ontsluiting vielen veel hoger uit. Er waren toen al wel plankosten gemaakt voor het opstellen van het bestemmingsplan en de verschillende onderzoeken in het kader hiervan. Deze kosten zijn tot heden nog niet afgeboekt. Ook is geld gestoken in onderzoeken, zoals een marktbehoefte-onderzoek. 

Niet sluitend
In maart 2019 is er een intentieovereenkomst afgesloten met een partij om te komen tot een koopovereenkomst voor een kavel van circa 1 hectare op De Driehoek. Van der Plas in de CIb: “Dit is aanleiding geweest om de mogelijkheden van De Driehoek nogmaals te bekijken. Daarvoor zijn onderzoeken uitgevoerd naar de verkeerskundige mogelijkheden en marktbehoefte voor De Driehoek in Sliedrecht. Conclusie marktbehoefte onderzoek: voorzien wordt dat er vanaf 2025-2028 mogelijk vraag is naar bedrijfskavels op De Driehoek in Sliedrecht. Met de kennis van nu is ook na 2025 de grondexploitatie van De Driehoek niet sluitend te krijgen.” De Driehoek voor 2025 uitgeven zou volgens Van der Plas concurrerend zijn met de uitgifte van bedrijfskavels op Stationspark 3. “Het niet in exploitatie brengen van De Driehoek leidt niet tot andere inzichten als het gaat om
de onderbouwing van Stationspark 3″, aldus Van der Plas.

Onacceptabele wachttijden
Dan is er de conclusie van een verkeerskundig onderzoek. Een nieuwe grotere ontsluiting onder het spoor is volgens Van der Plas nodig om tot een acceptabele verkeerssituatie te komen. Van der Plas: “Zonder nieuwe ontsluiting leidt ontwikkeling van De Driehoek tot onacceptabele wachttijden op de kruising met de Parallelweg. De uitkomsten van de onderzoeken zijn gebruikt voor het opstellen van een scenario analyse met vier scenario’s (volledige uitgifte, gedeeltelijke uitgifte, niet ontwikkelen en tijdelijke uitgifte). De  wenselijkheid en financiële gevolgen van de scenario’s zijn daarbij doorberekend. Geen van deze scenario’s leidt op korte termijn tot een positieve exploitatie.”

1 gedachte over “Wethouder Van der Plas: ‘De Driehoek wordt geen bedrijventerrein’”

  1. Wat voor soort duurzaamheids industrie wordt er beoogd?
    Toch geen biomassacentrale?
    Zoals in Diemen bij Amsterdam.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld