SLIEDRECHT – Wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen, Milieu en Duurzaamheid sprak maandagavond 30 september 2019 op een ledenavond van het Platform VvE-en Alblasserwaard in het Griendencollege aan Prof. Kamerlingh Onneslaan 109. Spek kwam praten over de energietransitie en de VvE. Spek vertelde dat de VvE in het proces een belangrijke rol kunnen spelen en vertelde graag ‘zij-aan-zij’ te willen kijken wat de mogelijkheden zijn.
Wethouder Ton Spek had meteen toegezegd te komen na de uitnodiging, omdat hij het gevoel had ‘een missing link’ te pakken had. Hij dat de VvE een hele belangrijke rol kan vervullen. Spek introduceerde zich en liet daarna een video zien van een eerdere energietransitie, de komst destijds van aardgas. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Spek leidde de toehoorders, zo’n veertig mensen, in wat de plannen zijn voor de toekomst. Voor 2050 moet de energievoorziening volledig duurzaam moet zijn. We stoppen met aardgas. gaan over op schonere energiebronnen zoals wind- en zonne-energie en ook benzine en diesel verdwijnen uit ons dagelijks leven. “Eerst zal het energiegebruik nog tot 2015 met 15% toenemen. Als we tegelijkertijd 30 procent energie besparen door bijvoorbeeld te isoleren”, legde Spek op een speelse manier in een korte quiz uit. Uit een peiling uit 2017 werd 2,4 procent energie duurzaam opgewekt. De verwachting dat in 2019 het 2,8 procent wordt.
Samenwerking
De wethouder had zich verdiept in de VvE’s en kwam beslagen ten ijs. Maar had ook wat ontdekt. Spek: “Ik heb onvoldoende stilgestaan bij de rol die u als VvE heeft. Ik heb wel met de woningcorporatie gesproken, maar de VvE zijn onderbelicht gebleven.” Hij toonde ook een kaart van de VvE’s in Sliedrecht en een graphic van de Klimaattafel, waar de VvE’s niet zijn genoemd. Spek noemde dat een gemiste kans. Er zit een geweldige potentie volgens hem in de VvE’s. “Zonder VvE zal de energietransitie in Nederland een mission impossible zijn”, aldus Spek. Nadeel is dat de VvE erg versprokkeld zijn. Spek zou graag de samenwerking met de koepel zien groeien. “In overleg gaan, praten en wilt u daar aan meedoen”, nodigde Spek de toehoorders uit. Spek ziet ook de VvE als startmotor. Naast de uitnodiging gaat het volgens de wethouder om de crusiale rol van bestuurders van de VvE, een vergeten (of verguist) beroep, schaalgrootte versus differentiatie, naar een structurele en constructieve samenwerking. Spek wil de VvE meer op de agenda zetten ook in de regio.
Geothermie
De wethouder beantwoordde ook vragen uit het publiek, zoals weten we de negatieve gevolgen van het onttrekken van aardwarmte vanaf de Driehoek door middel van geothermie? “Nee dat weten we niet. Ik ga wel kijken op plaatsen waar al proefboringen zijn. Er gebeurt niet alleen vier of vijf kilometer onder de grond wat en wat betekent het dat buizen warm worden onder de grond. Wat gaat dat betekenen? Ook voor de biodiversiteit. Kunnen we straks het strooien in de winter afschaffen? We houden opties open van ontwikkelingen die we nu nog niet weten”, antwoordde Spek. Warmtenet komt als eerste in de Staatsliedenbuurt en deels Sliedrecht-Oost. Net als Oasen Drinkwater wordt HVC de monopolist als het gaat om warmtenet in Sliedrecht. Netbeheerder Steding is formeel verplicht om gasleidingen die niet meer worden gebruikt weg te halen. Spek: “Als we nog niet met warmtenet bij u langs komen, dan kunt u het beste isoleren, isoleren en nogmaals isoleren. Op gedragsbeïnvloeding zullen we heel veel hameren. Daar komt nog een campagne voor!” In 2021 besluit de gemeenteraad over de lokale en regionale energiestrategie. Dan zal waarschijnlijk ook volgens Spek per wijk duidelijk worden wanneer het gas eraf gaat. “De gemeenteraden zijn dat verplicht te doen. Er komt een tijdschema”, sprak Spek.
Lijkt me een goeie actie van heer Spek, het begin van duidelijkheid over dit onderwerp. Ik hou alleen niet zo van monopolisten op dit gebied (tenzij het de overheid is) en vraag me af of iemand ons kan verplichten om over te stappen op een warmtenet. Is bijvoorbeeld infraroodverwarming een alternatief? Misschien ook goed om duidelijkheid te geven over het totaal, bijvoorbeeld snelheidsaanpassingen binnen bebouwde kom, houtkachels, meer groengebieden gekoppeld etc.
Ik kijk uit naar een totaalplan met als opmerking dat een Vereniging van Eigenaren bestaat omdat men in eenzelfde pand woont. Maar een straat kan wellicht ook gezien worden een eenheid.
En de input van VVE over o.a. mogelijke nadelige gevolgen van aardwarmte is al de eerste winst van het overleg.