Wethouder Spek: ‘Sliedrecht levert inbreng aan een beter bereikbare regio’

SLIEDRECHT – In de Regionale Gebiedsagenda Bereikbaarheid Drechtsteden zijn twaalf opgaven benoemd, waar de komende jaren op wordt ingezet. Ook Sliedrecht heeft een inbreng geleverd. “Dat gebeurt deels via de projecten die de gemeente Sliedrecht zelf oppakt, zoals het verbeteren van onze infrastructuur, meer aandacht voor de fietsers en inzetten op verkeersveiligheid. Maar het kan ook door aan te haken bij – nieuwe – regionale initiatieven rondom het openbaar vervoer of personenvervoer over water”, licht wethouder Ton Spek (CDA) van Verkeer en Vervoer toe in een College Informatiebrief (CIb).

Wethouder Ton Spek (CDA) heeft namens de gemeente Sliedrecht verschillende initiatieven en projecten ingebracht. (Foto gemeente Sliedrecht)

In de CIb licht Spek toe dat er vanuit Sliedrecht een aantal initiatieven en projecten zijn ingediend. Genoemd worden:

  • Snelfietsroute Sliedrecht-Hardinxveld-Giessendam-Gorinchem
  • Koppeling van het spoor met andere mobiliteiten via Hubs 
  • Waterbus
  • MIRT A15
  • Doorbreken barrièrewerking A15 in Sliedrecht door extra doorsnijdingen (verbindingen) voor fiets of auto

De bijdrage aan deze projecten dient volgens Spek echter ook geborgd te worden in de lokale werkwijze en waar nodig een plaats te krijgen in de Kadernota en Programmabegroting. Spek: “In de Kadernota 2021 zijn de ambities met betrekking tot een bereikbaar en verbonden Sliedrecht onderdeel van de kernopgave Ruimtelijke vernieuwing. Deze borging, waarbij u als raad in positie bent de kaders te stellen, is van belang om plannen ook daadwerkelijk te kunnen realiseren.”

Samenwerking en afstemming
In mei 2020 is de Regionale Gebiedsagenda Bereikbaarheid Drechtsteden opgesteld. Een verdere uitwerking van de Groeiagenda 2030, waarin bereikbaarheid één van de centrale pijlers is. Deze gebiedsagenda is geformuleerd aan de hand van de gezamenlijke ambities binnen de regio. Daarbij staat samenwerking binnen de Drechtsteden, maar ook met omringende gemeenten, andere overheden en diverse partners op het gebied van mobiliteit centraal. Niet alleen de Drechtstedengemeenten hebben meegewerkt aan de Gebiedsagenda. Ook gemeenten als Gorinchem, Molenlanden, Vijfheerenlanden en Hoeksche Waard hebben een bijdrage geleverd. Ook met de provincie is afstemming geweest. De totstandkoming van de Gebiedsagenda is daarmee een goed voorbeeld van een brede meervoudig lokale samenwerking.

1 gedachte over “Wethouder Spek: ‘Sliedrecht levert inbreng aan een beter bereikbare regio’”

  1. Doorbreken van de barrièrewerking van A15 kan door deze te verplaatsen naar de noordzijde van de Betuwelijn. Hierdoor krijgt je echt ruimte voor verbreding van de A15, neem je veel geluidhinder voor het hele dorp weg en creeer je volop ruimte voor de bouw van 2500 woningen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld