Wethouder over naar aardgasvrij gaan: ‘Het mot êêst warre, wil ’t rêêje’

SLIEDRECHT – Een wijk aardgasvrij maken gaat, gaat omwonenden niet in de koude kleren zitten. Ook de gemeente ervaart de druk en kritische opmerkingen. “In Sliedrecht-Oost wordt gewerkt. Op allerlei plekken in de wijk liggen straten open en zijn aannemers aan de slag. Van het vervangen van de riolering in Vogelbuurt-Noord en de aanleg van warmtenet tot de nieuwe riolering langs de Thorbeckelaan. Er gebeurt ontzettend veel!”, erkent de gemeente Sliedrecht. Ook online wordt uitleg gegeven over de plannen Sliedrecht Aardgasvrij.

“Het is hartstikke vervelend om tussen de werkzaamheden te moeten wonen en leven”, begrijpt wethouder Ton Spek, “En toch doen we dit voor een wijk die straks helemaal klaar is voor de toekomst.” (Foto gemeente Sliedrecht)

Wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte, Wonen en Duurzaamheid hoort de opmerkingen en beseft dat er meer uitleg nodig is om zaken geaccepteerd te krijgen. Spek: “We willen uiteindelijk allemaal dat de riolering goed werkt en kabels en leidingen weer lange tijd meekunnen. En dat we klaar zijn voor een duurzame toekomst. Zoals het Sliedrechts gezegde ons vertelt: het mot êêst warre, wil ’t rêêje.” Het moet eerst een rommel zijn voor het weer opgeruimd is.”

Efficiënt en kostenbewust​
Het lijkt misschien niet logisch dat alles tegelijk openligt. Toch is heel bewust gekozen om de werkzaamheden deels tegelijk of met overlap te doen. “Want ze hebben vaak met elkaar te maken”, aldus Spek, “Om een warmtenet aan te leggen, moet de weg open. Dat is natuurlijk gelijk een goed moment om de riolering te vernieuwen. Ook de elektriciteit pakken we meteen aan en de volgende fase van het warmtenet. Als dat allemaal is gebeurd, richten we de wegen, het groen en parkeerplaatsen weer goed en netjes in.” De gemeente spreekt van ‘efficiënt en kostenbewust’. 

Riolering en leidingen
Aan al die werkzaamheden is ook nog de vervanging van de riolering op de Thorbeckelaan toegevoegd. Want na een verzakking op de parkeerplaats van de supermarkt bleek dat de riolering daar dringend aan vervanging toe was. Spek: “Om narigheid te voorkomen, is dit meteen aangepakt. Al die werkzaamheden kosten tijd en we lopen wel eens tegen onverwachte dingen aan. Leidingen die net even anders liggen dan op de tekening. Een waterleiding die wordt geraakt. We doen er alles aan om zulke zaken zo snel mogelijk op te lossen. En de overlast minimaal te houden.” De gemeente Sliedrecht houdt belanghebbenden via een nieuwsbrief, bewonersbrieven en de bouwapp op de hoogte. Woensdag 4 november 2020 gaf het college ook al een uitleg over o.a. het aardgasvrij maken van wijken in  Sliedrecht-Oost, de problematiek en de kosten naar aanleiding van vragen van raadsleden.

4 gedachten over “Wethouder over naar aardgasvrij gaan: ‘Het mot êêst warre, wil ’t rêêje’”

  1. Dit verhaal gaat uiteindelijk -met uitzondering van HVC uiteraard- enkel verliezers opleveren.

    De feitelijke verliezers zijn de bewoners van de Tablis- woningen, welke gedwee dit gedoe moeten accepteren en naast de nog jaren voortdurende rotzooi uiteindelijk ook de dure energierekening in de maag gespitst krijgen.

    Ieder land in de EU gaat aan het gas en waar ook ter wereld zitten landen onderling nog immer in de competitie m.b.t. de regulering van olie- en gasstromen, dit weten meneer Spek en mevrouw Marchesini natuurlijk ook wel.

    De redenen van hun verduurzaming- driften zullen waarschijnlijk dan ook anders zijn als beweerd?

  2. In een hele nieuwe wijk kan ik zo’n aanleg beter begrijpen. Maar de huizen in oost zijn ouder, bouwjaar 1969 dat is 51 jaar oud. Het zal toch eerst goed geïsoleerd moeten worden. Als ik een nieuw modern huis zie op een kavel dan zal ik het ook wel weten. Dat is ook prachtig. Maar dat is niet de realiteit in Oost. We zitten in een oudere bouw. De opgebroken wegen, herrie en stof is het begin maar wat gaat er in je huis gebeuren? Wat met je portemonnee? Het blijft ‘warre’. Bovendien zijn veel huurders juist ouderen. Zoiets is een impact. Is er draagvlak voor? Het kán meevallen hoor, we weten het niet. Maar proef voelt echt niet goed. Ik waardeer dit antwoord en Tablis Wonen beantwoord de vragen ook netjes. Maar het blijft duister. De burgers blijven stappen achterlopen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld