Wethouder opent Zorghuis Alblasserwaard

SLIEDRECHT – Het particulier wooninitiatief Zorghuis Alblasserwaard wordt vrijdag 20 november 2015 om 16.30 uur officieel geopend door wethouder Hanny Visser-Schlieker. 

Er wonen nu al zo’n 9 mensen met een beperking. Leeuwenstein spreekt van een nieuwe aanwinst in het zorgaanbod in Sliedrecht en omgeving. “Minder bureaucratie; Meer zorg.” (Foto Theo Leeuwestein)

De ondernemers Theo Leeuwestein en zijn partner Désirée zijn gevestigd in het pand van voorheen bouwvereniging ‘De Waert’ aan de Rivierdijk 747. 

Als voorbeeld noemen ze de Thomashuizen. Klein schalige woonvormen voor mensen met een beperking. “Het hart van Désirée lag al jaren in deze zorghoek. Ze had haar werkplek in een grotere instelling en zag hoe er werd geworsteld met bureaucratie en zorg, waarbij de cliënt in de verdrukking zat”, zegt Theo Leeuwestein. Onderzocht werd of ook in Sliedrecht een Thomashuis zou kunnen komen, net als in bijvoorbeeld Streefkerk. Leeuwestein: “Kleinschalige zorg, 8 tot 10 bewoners, in een gezellige en familiaire sfeer. Omdat de zorgondernemers ook in het Thomashuis wonen is het mogelijk om deze sfeer te kunnen creeëren. De organisatie Thomashuizen bleek het plan voor een Thomashuis in Sliedrecht niet te zien zitten.” Nu is ondernemer Leeuwestein geen onbekende in Sliedrecht en hij laat zich niet makkelijk beperken. Samen met het enthousiasme van Désirée onderzochten ze verder de mogelijkheden.

Vergunningen
Een ondernemingsplan werd mei vorig jaar aangeboden bij zorgverlener Duurzame Zorg om de haalbaarheid te beoordelen. “Zij hebben ervaring in het opzetten van kleinschalige woonprojecten. Het plan werd met groot enthousiasme omarmt. Nu kon er dus echt een start worden gemaakt met het neerzetten van de beoogde woonvorm. De zoektocht naar een geschikt pand kwam, via de heer Kros van Duurzame Zorg, tot een positief einde bij de gebroeders Vogel van Vogel Wonen. Zij zijn de eigenaren van het gewenste kantoorpand, dat direct naast hun winkel is gelegen. Vergunningen werden verkregen en daarop kon er een architect in de arm worden genomen. Deze creëerde van de vroegere kantoren een prachtige ruimte waar cliënten hun eigen stekkie hebben, maar ook gemeenschappelijke woonruimte en hobbyruimtes”, aldus Leeuwestein. Nadat alle instanties groen licht gaven, kon de aannemer in mei 2015 beginnen met de verbouwing. De oplevering vond in september dit jaar plaats. De maand oktober werd gebruikt voor het inrichten van de kamers van de bewoners en de gemeenschappelijke ruimten.

Trots
Alle verhuizingen hebben voor een ieder heel wat energie gekost, maar er staat nu een prachtig ingericht zorghuis, waar bewoners op een kleinschalige wijze zorg en begeleiding krijgen. Leeuwestein: “De bewoners zijn met veel zin begonnen met het inrichten van hun kamers. Inmiddels zijn de meesten nu ook ingeschreven op dit adres aan de Rivierdijk en is iedereen druk met het elkaar leren kennen. Er zijn ook al nieuwe vriendschappen ontstaan.” Theo, Désirée, die ook hier nu wonen, en het 8-koppige zorgteam zeggen zeer trots te zijn op wat zij gezamenlijk met de gemeente Sliedrecht, Duurzame Zorg en Vogel Wonen hebben neergezet in Sliedrecht.

Vriendenstichting
Sinds juni dit jaar bestaat ook de Stichting Vrienden Zorghuis Alblasserwaard met als doel om mensen met een beperking een gezinsvervangend tehuis te bieden. “Zij zien er op toe dat de bewoners passende zorg krijgen. Daarnaast wordt er aan fondswerving gedaan om de doelgroep financieel te ondersteunnen bij activiteiten, of voor de aanschaf van noodzakelijke voorzieningen. Het welzijn van de bewoners wordt hiermee versterkt”, zegt Leeuwestein. Het driekoppig bestuur bestaat uit een bestuurder van Duurzame Zorg en twee familieleden van de bewoners. Dit zijn achtereenvolgens: Kees Verhoef als penningmeester, namens Duurzame Zorg en Piet de Mik als voorzitter en Emiel Mostert als secretaris. Daarmee wordt het welzijn en de zorg voor de bewoners van Zorghuis Alblasserwaard gewaarborgd. 

Voor vragen en donaties kunt u terecht via op de website van Zorghuis Alblasserwaard. Belangstellenden kunnen contact opnemen met tel. 06-31006729 of 06-16396648, e-mail: info@zorghuisalblasserwaard.nl

Plaats een reactie

*=Verplicht veld