Wethouder onderneemt actie na dood vissen

SLIEDRECHT – Wethouder Aldrik Dijkstra (SGP-ChristenUnie) van Openbare Ruimte zegt zondag 16 juli 2017 actie te ondernemen na de melding door Sliedrecht24 van de dood van verschillende vissen in wateren in Sliedrecht. “Ik heb de ambtelijke organisatie gevraagd uit te zoeken wat er aan de hand is en actie te ondernemen”, laat Dijkstra zondagmorgen vroeg aan Sliedrecht24 weten. Welke actie het wordt, is niet bekendgemaakt.

De dikke laag kroos in de sloten zou weleens de oorzaak kunnen zijn van de dood van vissen in het water, zoals hier rond de Prickwaert. Op meerdere plaatsen in Sliedrecht liggen de sloten met een kroosdeken. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Sliedrecht24 kreeg na het bericht verschillende meldingen over plaatsen waar in Sliedrecht ook dode vissen waren gevonden en de sloten / wateren gevuld zijn met een krooslaag. “De waterkwaliteit in de Sliedrechtse sloten is om te huilen, dit is al jaren zo en het wordt steeds slechter. Onderhoud is er nauwelijks en alles is te ondiep. Gaan de vissen niet dood door zuurstofgebrek dan gooien ze er wel een keer een maaiboot in voor ‘onderhoud’ en kunnen de vissen geen kant op en komen ze in een gehaktmolen terecht”, schrijft iemand op Sliedrecht24-Facebook. Een bewoner uit de Rijswaard schrijft: “Wij hebben geen eens vis meer. Water 30 cm diep. Gewoon erg!” 

Onvoldoende oog
Sliedrecht24 kreeg ook meldingen van vissterfte in wateren bij de Boog, Beversweer en Krabbelaar. Een inwoner reageert op het artikel: “Vis is heel belangrijk in de biodiversiteit van een sloot. Jammer dat de gemeente dat niet inziet. Op drie plaatsen in Sliedrecht ook jonge dode eendjes gezien in het kroos. Jongen proberen moeder te volgen. Kunnen het tempo niet aan, blijven steken in wier en kroos en verbranden levend in de felle zon.” Dat er onvoldoende oog is geweest voor de groeiende krooslaag in de wateren in Sliedrecht is zeker. Daarvoor is de afgelopen dagen geen actie ondernomen. “Het onderhoud van sloten en straten is zeer onder de maat. Onkruid groeit meters hoog en sloten slippen dicht”, schrijft een bewoner op Sliedrecht24-Facebook als reactie op de dood van verschillende vissen.

Kroos en gevolgen
Sloten zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Een beetje kroos op het water, dat hoort erbij. Eenden en andere watervogels vinden het lekker. Het is ook veel gezonder voor ze dan brood! Maar, in de zomermaanden kan kroos explosief groeien in sloten waarin veel voedingsstoffen zitten. Dan wordt het een dikke groene laag die het wateroppervlak afsluit. Onder het kroos sterven andere waterplanten dan af. Daardoor ontstaat een tekort aan zuurstof met stank en soms zelfs – zoals hier in Sliedrecht – dode vis tot gevolg. 

5 gedachten over “Wethouder onderneemt actie na dood vissen

 1. Rond de Grienuil/Griendkade/ Rijswaard is er zelfs een stuk sloot met stilstaand water waar geen enkele doorstroming of verversing van water plaats vindt.
  Vroeger was dit een prachtige sloot, maar sinds de afsluiting is het alleen maar slechter geworden, ondanks de inspanningen van enkele bewoners jaren geleden bleef hulp van de gemeente ver achter!

 2. Eindelijk iemand wakker geworden.
  Het gaat echt niet goed met heel veel sloten/slootjes in Sliedrecht.
  Grootste probleem, ze houden ze te ondiep.
  Ondiepte zorgt ervoor dat de zon te makkelijk de bodem kan bereiken, met als gevolg dat zowel de inheemse als de uitheemse (pleuriszooi) planten groeien als een malle. Eens in de zoveel tijd met het bootje erdoor heeft echt geen zin, ja voor even, want dan komt het kroos! Kroos ontstaat weer, doordat er dan weer teveel voedingstoffen zijn ontstaan.

  Ja de gehele flora en fauna is uit balans gebracht en dat is echt zorgelijk.

Een reactie plaatsen