Werkzaamheden aan hoogspanningskabels spectaculair gezicht

SLIEDRECHT – Er komen steeds meer grote windmolen- en zonneparken bij. Daarmee groeit het aanbod duurzame energie aanzienlijk. De capaciteit van de 380kV-hoogspanningsverbinding tussen Krimpen aan den IJssel en Geertruidenberg is binnenkort niet meer toereikend om aan de transportbehoefte te voldoen en daarom wordt onder meer zichtbaar in Sliedrecht in de hoogspanningsmasten gewerkt. Het werken op grote hoogte levert een spectaculair beeld op. 

Op grote hoogte wordt gewerkt, zoals woensdagmorgen 23 november 2022. De aanpassingen vinden plaats aan de bestaande hoogspanningsverbinding Krimpen-Geertruidenberg 380kV. Deze is 33,7 kilometer lang en vormt de verbinding tussen de hoogspanningsstation. (Foto Jan Duijzer)

Tekst gaat verder onder foto.

De verbinding Krimpen-Geertruidenberg vervult een belangrijke rol in deze dynamische stroomtransporten en daarom wordt de verbinding opgewaardeerd. (Foto Jan Duijzer)

Zwaar en dik
TenneT realiseert de benodigde extra transportcapaciteit door de capaciteit van de bestaande verbinding te vergroten. Dit doen ze door de bestaande geleiders, de lijnen waar de stroom doorheen gaat, te vervangen door geleiders met een grotere capaciteit. Deze geleiders zijn bijna net zo zwaar en dik als de huidige geleiders, maar hebben een grotere transportcapaciteit. 

Tekst gaat verder onder foto.

TenneT combineert de werkzaamheden voor het vergroten van de capaciteit met groot onderhoud aan de verbinding. (Foto Jan Duijzer)

Transportcapaciteit
De bestaande hoogspanningsverbinding loopt van onderstation in de gemeente Krimpen aan den IJssel, via de gemeenten Krimpenerwaard, Molenlanden, Alblasserdam, Sliedrecht, Dordrecht en Altena en eindigt in de gemeente Geertruidenberg bij het onderstation aldaar. Het vergroten van de capaciteit van de verbinding Krimpen-Geertruidenberg 380kV is bedoeld om de transportcapaciteit in verschillende delen van het 380kV-net te vergroten. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld