Werkgroep stuurt brief aan Burenraad Chemours / DuPont

DORDRECHT / SLIEDRECHT – De Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven heeft zaterdag 9 december 2017 een brief gestuurd aan Bert Kandel, voorzitter van de Burenraad Chemours / DuPont. De werkgroep wijst de Burenraad op onder meer het vergunningbeleid, de emissies en gevolgen. Als dat laatste niet lukt, wil de werkgroep dat het bedrijf zijn activiteiten in Dordrecht afbouwt. 

Arie de Ruiter van de Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven. 

“Nadat de naam DuPont was veranderd in Chemours hebben wij  twee keer een gesprek gehad met de directeur van Chemours om de taak van de Burenraad op ons te nemen. De naam en het vertrouwen van onze werkgroep is goed, en bekend bij de bevolking zeker in Sliedrecht. Wij verlangde openheid en transparantie en de mogelijkheid een extern deskundige te mogen raadplegen. De belofte over een volgend gesprek is niet nagekomen. Het lijkt erop dat de directeur van Chemours is teruggefloten door de DuPont-clan”, zegt Arie de Ruiter, secretaris-penningmeester van Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven. Volgens de Sliedrechtse werkgroep heeft het bedrijf DuPont onderdelen Chemours genoemd, maar is de vergunning niet aangepast. De Ruiter schrijft aan Kandel: “Uw Burenraad spreekt met de directies van de bedrijven. Toch staat de vergunning op naam van DuPont. Alleen de naam is verandert in Chemours. Hier klopt dus iets niet. De nieuwe vergunning die nodig is komt op naam van meer dan één bedrijf, let maar op!”

Uitstoot
Omdat het bedrijf zelf ‘voldoende negatief nieuws genereerd’ en drs.ir. Johan Vollenbroek (adviseur van de werkgroep-red.) door de drie gemeenten (Sliedrecht, Dordrecht en Papendrecht – red.) is ingehuurd, ziet de werkgroep nog geen taak op dit moment. De Ruiter: “Er wordt een nieuwe vergunning voorbereid. Omdat DuPont in Dordrecht in een dicht bevolkt gebied zit wat al te lijden heeft onder hoge concentraties uitstoot van o.a. verkeer, moet deze vestiging wel de schoonste worden. Het mag niet zo zijn dat elders schonere fabrieken van DuPont bestaan en dat hier vanwege de kosten met meer uitstoot wordt gewerkt. Op termijn zal naar nul uitstoot toe gewerkt moeten worden. Wij nemen aan dat uw Burenraad daar aan werkt. Als dat niet mogelijk is moet het bedrijf zijn activiteiten op termijn afbouwen.”

Kritiek
De Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven heeft tien jaar gestreden tegen de provinciale afvalberging die in Sliedrecht veel stankoverlast veroorzaakte maar uiteindelijk toch vervroegd gesloten is. “In het begin waren we roepende in de woestijn en kregen van de gemeentebesturen geen enkele steun. Dat is later veranderd, ook omdat wij deskundige hulp kregen van drs. Ir. Johan Vollenbroek. Deze maakte ons duidelijk dat de stank van de Derde Merwedehaven vervelend was maar dat Dupont meer schade aan de gezondheid in Sliedrecht veroorzaakte. Wij zijn destijds begonnen om tegen DuPont te strijden, te beginnen met de vergunningverlener te wijzen op de minimalisatieverplichting waar niet naar gehandeld werd. De toezichthouder op de vergunning had geen enkele chemische opleiding en was zo trots als een aap dat hij bij zo’n groot bedrijf toezicht mocht uitoefenen. Uit die tijd hebben wij nog een brief van DuPont waar wij met een proces werden bedreigd als wij niet stopten het bedrijf negatief in het nieuws te brengen”, aldus De Ruiter, “Kort daarna is Vollenbroek ook voor de gemeente Sliedrecht gaan werken. Bij de nieuwe vergunning die toen nodig was, zijn de zienswijze van Sliedrecht (lees Vollenbroek – red.) leidend geworden voor de nieuwe vergunning.”

1 gedachte over “Werkgroep stuurt brief aan Burenraad Chemours / DuPont”

  1. Kijk…zo kennen we de ondernemers van deze tijd.
    Onverstoorbaar met de producties en lozingen van gift totdat het ze te warm onder de voeten wordt.
    Dan komt pas het ware gezicht naar buiten en starten de dreigementen.
    Een echte ondernemers mentaliteit die over lijken gaat.
    Respect heren van Dupont en Chemours!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld