Werkgevers en gemeente omarmen initiatief voor productie groene waterstof

SLIEDRECHT – Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in partycentrum De Lockhorst is maandagmiddag 11 april 2022 de eerste innovatietafel waterstof electrolyse gestart. Werkgevers Drechtsteden stimuleren innovatie en economische bedrijvigheid in de Drechtsteden. De energietransitie en waterstof zijn de belangrijke speerpunten.

Op initiatief van Werkgevers Drechtsteden en in het bijzijn van demissionair-wethouder Ton Spek (CDA) van Duurzaamheid hebben een 25-tal ondernemers, de omgevingsdienst, de provincie en dus de gemeente Sliedrecht het initiatief ondertekend. (Foto gemeente Sliedrecht)

Jacob Klink, voorzitter van Werkgevers Drechtsteden, onderstreepte het belang van waterstof electrolyse. En gaf aan dat het belangrijk is om daar gezamenlijk mee aan de slag te gaan. Groene waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie voor industrie en transport.

Productie en toepassing
Het aardgasvrij maken van productieprocessen is met waterstof technisch goed mogelijk en levert volgens de betrokkenen een enorme CO2 besparing op. Waterstof wordt daarbij ook gezien als één van de alternatieven om een overschot aan duurzaam opgewekte elektriciteit in op te slaan. Het belang van waterstof en het stimuleren van innovatieve technieken is door de gemeenteraad van Sliedrecht nadrukkelijk benoemd bij vaststelling van de Regionale EnergieStrategie (RES 2021). “Het is belangrijk dat iedereen meedoet in de energietransitie. Als het Sliedrechtse bedrijfsleven wil investeren in de productie en toepassing van innovaties in groene waterstof, dan word ik daar als wethouder duurzaamheid enthousiast van en is dit een mooi voorbeeld van de koplopers positie die we  met Smart Delta Drechtsteden willen realiseren”, sprak demissionair-wethouder Ton Spek (CDA) van Duurzaamheid.

Geschikt alternatief
Het bijzondere van dit initiatief is dat de lokale productie van groene waterstof door een waterstof electrolyser direct gekoppeld wordt aan de vraag naar waterstof bij afnemers. Dat is ook de reden dat Cérélia Netherlands in Sliedrecht en Sonneveld bakkerijgrondstoffen in Papendrecht deel uitmaken van deze innovatietafel waterstof electrolyse. Beide bedrijven, die deel uitmaken van het bedrijvencluster aan de zuidzijde van Sliedrecht en Papendrecht, verbruiken veel gas bij hun productie en zien waterstof als geschikt alternatief. Door deel te nemen in de innovatietafel willen zij volgens de gemeente Sliedrecht de productieprocessen sneller verduurzamen en mee ontwikkelen aan een haalbare oplossing.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld