Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

‘Welkom in Sliedrecht! Ik hoop dat u hier met plezier en liefde woont’

door Peter Donk
SLIEDRECHT – In een ontspannen sfeer heeft het College van B & W van de gemeente Sliedrecht zaterdag 9 november 2019 zo’n honderd nieuwe inwoners welkom geheten in het Baggerdorp. Voor de kennismaking werd de toepasselijke locatie hét Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk als locatie uitgekozen. 

Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) spreekt de nieuwe inwoners toe in het Nationaal Baggermuseum. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

In de periode van zaterdag 1 september 2018 tot en met zaterdag 31 augustus 2019 heeft Sliedrecht er 535 nieuwe inwoners bij gekregen. Het gaat om inwoners die voor het eerst in de gemeente zijn komen wonen. Zij werden allemaal per post uitgenodigd. Zo’n honderd gaven dus gehoor aan die oproep. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Bij de deur werden ze ontvangen door burgemeester Bram van Hemmen (CDA), de gemeentesecretaris Niels Kuiper en de collegeleden Piet Vat (SGP-ChristenUnie), Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht), Ton Spek (CDA) en Ben van der Plas (PvdA). De nieuwe inwoners werden ontvangen met koffie, thee, limonade en baggerkoekjes. Vervolgens hebben de burgemeester en de wethouders van Sliedrecht zich kort voorgesteld en hebben ze verteld hoe ze zich voor Sliedrecht inzetten.

Economie en zorg
Na een kopje koffie of thee met een Baggerkoekje werden ze in het ‘nieuwste gedeelte’ van het museum welkom geheten door de collegeleden, die stuk voor stuk zich voorstelden en de aanwezigen toespraken. Met een algemeen praatje over Sliedrecht opende Van Hemmen. Wethouder van Economie, Vat, vertelde over de mooie bedrijven die Sliedrecht heeft, over het winkelhart met winkelpromenade Kerkbuurt en het Burgemeester Winklerplein. Vat nodigde de nieuwkomers uit om een keer een raadsvergadering bij te wonen of via de gemeentelijke website thuis te luisteren. Wethouder Visser vestigde de aandacht op Het Bonkelaarhuis aan het Bonkelaarplein 7. “Stap daar gerust binnen met al je vragen. Ze gaan met je in gesprek zonder je leven over te nemen”, grapte Visser.

Tekst gaat verder onder tweet.

Verkeersveiligheid
Wethouder Spek vertelde van Wonen te zijn, maar het liefst bouwen. Sprak onder meer over de wijk Baanhoek-West waar hij het verkeer een ‘zorgenkindje’ noemde. “Het is er nu nog belabberd door een slechte ontsluiting. Dat komt omdat er nog op verschillende plaatsen wordt gebouwd”, aldus Spek, die verder kort wat ontwikkelingen schetste in het dorp, zoals het warmtenet en de aardgasvrije wijk in Sliedrecht-Oost, de bouw van grote delen van de Staatsliedenbuurt, de milieuvriendelijke en duurzame aanpak van het Bonkelaarplein én de herinrichting van de kruising Rivierdijk-Thorbeckelaan waar eerder enkele nare ongelukken gebeurden. Spek vertelde ook communicatie in portefeuille te hebben.

Ontspannen indruk
Tot slot kwam wethouder Van der Plas aan het woord. Hij noemde zich zelfs hardop ‘publiciteitsschuw’ en vertelde dat zijn praatje hooguit vijf minuten mocht duren. Dat hij veel plezier beleefde aan het bezoeken van ’50-jarige’ huwelijken en verklapte wat het stel dan vervolgens cadeau kreeg van de gemeente Sliedrecht. Vervolgens moest Van der Plas erop gewezen worden dat hij over de tijd heen ging. Hij vertelde verantwoordelijk te zijn voor grondzaken, de plannen voor Sliedrecht Buiten in Sliedrecht-Noord en het gemeentelijk vastgoedbeleid. Burgemeester Van Hemmen sloot het officiële gedeelte af. “‘Welkom in Sliedrecht! Ik hoop dat u hier met plezier en liefde woont'”, sloot Van Hemmen af. In de praatjes van de collegeleden zat stuk voor stuk wat humor en ‘het even elkaar op de hak nemen’. Het college maakte een ontspannen indruk naar de aanwezigen en dat werd na afloop door nieuwe inwoners ook opgemerkt. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Volgend jaar weer
Namens hét Nationaal Baggermuseum sprak oud-baggeraar en tegenwoordig als rondleider betrokken bij het museum Remco v.d. Ven de nieuwe Sliedrechters toe. Na het baggerpraatje wachtte een rondleiding door hét Nationaal Baggermuseum. Vrijwilligers van het museum lieten de inwoners kennismaken met roemrijke historie van het Baggerdorp. De bijeenkomst werd afgesloten met een drankje en een broodje. Bij vertrek kregen alle nieuwe inwoners een tas met een introductiepakket. De samenkomst was een groot succes en daarom is het de bedoeling dat er volgend jaar weer een bijeenkomst voor nieuwe inwoners wordt gehouden.

2 gedachten over “‘Welkom in Sliedrecht! Ik hoop dat u hier met plezier en liefde woont’”

  1. We voelden ons afgelopen zaterdag dan ook heel erg welkom, wat hebben deze vrijwiligers van het museum, de wethouders en de burgermeester dat fantastisch goed gedaan! Chapeau!

  2. Wat een positieve actie van de gemeente. Ik weet niet welke plaatsen dat nog meer doen maar het lijkt me een soort welkom dat echt aanslaat.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld