Weghalen knotwilgen en gedoe rond waterberging Benedenveer

SLIEDRECHT – Wat er is misgegaan, daar valt niet meteen de vinger op te leggen, maar in de wijk Benedenveer in Sliedrecht-West is er te weinig watercompensatie en staan aan de achterzijde van de nieuwe huizen knotwilgen, die dicht op de huizen staan. Bewoners willen dat de knotwilgen verdwijnen. 

Wethouder Ton Spek met raadsleden en bewoners donderdagmiddag 8 november 2018 in gesprek langs de Parallelweg. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Om de waterberging achterin Benedenveer groter te maken, moeten er mogelijk vijf bomen verdwijnen. Verder staan er zo’n twintig (soms oude) knotwilgen aan de Parallelweg te dicht op de nieuwe woningen en bewoners willen dat ze worden weggehaald. Stichting Sliedrecht Groen is tegen. Maar er speelt meer zoals herinrichting van de Parallelweg, een sloot voor waterberging en hoe te voorkomen dat de nieuwe huizen straks te maken krijgen met wateroverlast. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Waterberging
Donderdagmiddag kregen de raadsleden en enkele belangstellende bewoners uitleg van wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte, Verkeer en Milieu. Eerst werd gekeken bij de waterberging achterin Benedenveer, achter het parkeerterrein van sporthal De Basis. Er is te weinig waterberging en samen met raadsleden en een ambtenaar van de gemeente boog de wethouder zich over de problematiek en mogelijk een oplossing. Die kwam er niet meteen. Een raadslid suggereerde om een deel van het parkeerterrein desnoods af te snoepen. Stichting Sliedrecht Groen is tegen het kappen van bomen om de berging te vergroten. Was het een fout van de aannemer en moet die ervoor opdraaien? Spek was er nog niet uit, maar kaartte de kwestie wel aan. Compensatie van waterberging is een verplichting, waar de gemeente Sliedrecht aan moet voldoen. 

Afwatering
Gewandeld werd wat later met ‘de hele club’ naar de Parallelweg. In de toekomst wordt dit een deel doodlopend stuk weg voor snelverkeer. Fietsers blijven doorgang houden tot aan de bussluis nabij de Craijensteijn. Autoverkeer zou volgens een verkeerskundige door de nieuwe wijk gaan lopen. Op deze drukte zitten de nieuwe bewoners naar verwachting niet te wachten, maar het plan lig er. Tussen de MerwedeLingeLijn en de Parallelweg komt er een sloot voor waterafvoer. De dan vernieuwde Parallelweg moet dan wat schuin aflopend worden aangelegd, zodat het water in de sloot loopt en niet richting de huizen in de nieuwe wijk Benedenveer. Ook aan deze zijde moet er wat gebeuren. De bewoners willen ook hier een goede afwatering en zo’n twintig voornamelijk knotwilgen moeten wijken. Oude bomen, die er al jaren staan. Maar nu soms deels op particulier terrein. Stichting Sliedrecht Groen heeft al aangegeven daar niet achter te staan. Zij willen de bomen houden en elk jaar knotten, om de overlast te beperken. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Visie
Het wordt nog een kluif in de gemeenteraad. Raadsleden willen weten hoe het college de te kleine watercompensatie gaat opvangen, hoe wordt omgegaan met het plan om bomen te kappen terwijl dit college juist in vier jaar tijd bijna duizend extra bomen in het dorp wil en hoe het plan wordt voor verkeer door de jongste woonwijk leiden als de Parallelweg wordt aangelegd met een doodlopend stuk weg. Wethouder Ton Spek weet dat hij voor een flinke klus staat en eigenlijk voor iedereen het beste wil. Zelf wil hij ‘kappen met kappen’ en zegt nog wat oude zaken te willen afhandelen en dan met een visie voor misschien wel de komende vijftien jaar te willen komen. Gericht op het poten van bomen op een plaats, waar geen herplanting of verplaatsing nodig is, maar waar bomen kunnen groeien voor vele jaren. Alle bovenstaande plannen wil het college vanaf nu tot in volgend jaar uitvoeren. 

8 gedachten over “Weghalen knotwilgen en gedoe rond waterberging Benedenveer”

  1. #pioniersplant. Voor de leken : een verzamelnaam voor onkruid: “Pionieersoorten zijn vaak specialisten in het innemen van een kaal gebied; ze hebben over het algemeen een korte levenscyclus en vermeerderen zich snel.”
    Bron wikipedia.
    Deze pioniers zijn in de planvorming van de wijk Benedenveer meegenomen om te worden vervangen voor meer duurzamere boomsoorten. Ook zijn er vele nieuwe pioniers geplant nabij de sporthal en langs de Paralelweg thv het industrieterrein. Samen met de herplant bij de nieuwe woningen is dit reeds een goed begin van de ambities om 1000 bomen te planten. Een sportieve wijk krijgt een groen randje.

  2. Het is raar dat deze bomen nu plots een ‘probleem’ zijn!! De kopers wisten dat deze bomen er zijn! Moeten ze nu opeens weg? Volgens mij is dat wijkje Benedenveer ‘ voor het ongeluk geboren ‘. Wat een probleemwijk……nu al!

  3. In de reacties wordt alleen over de knotwilgen gesproken. En ja, ze zijn prachtig. Maar die knotwilgen stonden er al heel lang. Heeft de koper ze misschien altijd over de kop gezien? En niet alleen de koper, maar ook de “bouwers” en de gemeente.
    Ik denk dat de wateroverlast veel erger zal uitpakken. Altijd nattigheid rond en onder je huis, altijd in de gaten houden wanneer de pomp weer moet draaien. Een “nat” huis is wel heel erg ongezond voor de bewoners. Vooral in deze wijk onder de hoogspanningsmasten in de “rook” van DuPont/Chemours.
    Dit is niet het eerste “foutje” dat de gemeente Sliedrecht gemaakt heeft en het zal ook zeker niet het laatste zijn.
    Sliedrecht is niet groot in doen, maar groot in blunderen.

  4. Knotwilgen horen om de paar jaar geknot te worden. Bovendien is een wilg een pioniersplant / -boom. Het lijkt dat we vergeten zijn wat dat betekent.

  5. Bomen kappen Sliedrecht weet hoe het moet. Ze doen het zoveel tegenwoordig. Lijkt wel een modetrend te worden en dat de bomen nu opeens in de weg staan, had nog niemand eerder gezien van architect tot aan gemeente.
    Wat wel jammer is, dat je kan protesteren tegen dit kappen, maar het heeft geen nut. Sliedrecht doet toch wat ze willen of het nou een bootjeshelling is of een Boomkapper
    Sliedrecht zonder groen IPV groot in doen.

  6. De bomen op Benedenveer/Parallelweg zijn oud en erg mooi. Daar kunnen geen iele nieuwe boompjes tegenop! De nieuwe huizen krijgen meer karakter met die karakteristieke bomen voor de deur! Misschien moeten ze gesnoeid worden; dat is al lang niet gebeurd! Laat de bomen svp staan!

  7. Nog een aanvulling m.b.t de herplant aan de Parallelweg: Er ligt een mooi plan ter vervanging van de huidige bomen. In dit plan is zelfs extra compensatie meegenomen. Het plan is ook reeds vooraf met Sliedrecht Groen besproken. Echter, zij geven niet thuis en zijn per defenitie tegen elke vorm van kap!
    Er komen dus meer bomen terug dan dat er nu staan. Winst dus! Op naar de duizend extra bomen die het college in de toekoemst wenst. De bewoners van de Parallelweg zijn overigens niet tegen bomen. Zij zien graag nieuwe bomen ter vervanging terug komen. Zoals zichtbaar op de foto’s staan de huidige bomen te dicht op de gevels. Daglicht wordt zodoende in enkele gevallen ontnomen. In het herplantingsplan zijn de nieuwe bomen op een evenwichtigere wijze verdeeld over de Parallelweg en biedt dit plan ruimte voor een deugdelijke uitvoering van de geplande watergang tussen de Parallelweg en de woningen. De huidige situatie belemmerd dit.

    Wij zien als bewoners graag dat de kap, herplant, en de inrichting van de watergang z.s.m wordt aangepakt.

    Namens de bewoners van de Parallelweg

    A.Leeuwesteijn

  8. Hier is de gemeente wel bezig met mogelijke wateroverlast. In de staatsliedenbuurt is in de Goeman Borgesiusweg en het Februariplantsoen de vorige winter herstraat en nieuwe riolering aangelegd. Sindsdien hebben wij water in de kelder en kruipruimte, daarvoor nooit. Ervligt grotendeels geen regenwaterafvoer meer. Dat moet via het plantsoen in de Goeman Borgesiusweg afvloeien. Werkt dus niet voldoende. Gemeente wijst elke verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de hand. Als bewoners moeten we dat zelf maar oplossen. Er is zelfs gezegd dat veel mensen blij zijn met een hogere grondwaterstand omdat dat helpt tegen paaldorp. De huizen in het Februariplantsoen zijn echter gebouwd op een betonnen bak en niet op palen. Zijn jarenlang eigendom geweest van de Gemeente dus is bekend. Wethouder Spek wanneer kunnen we van u iets verwachten?
    Gelukkig is het al lang droog, maar wat als het straks weer flink gaat regenen? Komt u dan pompen?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld