SLIEDRECHT – Watertoren B.V. heeft woensdag 16 december 2020 in een e-mail bewoners bijgepraat. Van een ondoordringbare jungle met veel overlast is het terrein veranderd in een schoon en veilig bouwterrein. De Watertoren is wind- en waterdicht gemaakt en er zijn hekken geplaatst om vandalisme tegen te gaan. Een leegstaande houten woning langs de Rivierdijk is gesloopt.
In het najaar moest er een schets liggen voor het gebied tussen de rivier de Merwede en de Rivierdijk. Daaraan wordt nu nog gewerkt volgens Watertoren B.V. Dat gebeurt ‘snel en zorgvuldig’. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)
Ook achter de schermen zijn grote stappen gezet. De gemeenteraad heeft ‘richtinggevende kaders’ vastgesteld en de participatiegroep Watertorenterrein heeft een Programma van Aandachtspunten opgesteld. “Op tien thema’s hebben zij de aandachtspunten voor een toekomstige ontwikkeling vastgelegd. De ontwikkelaar heeft daarbij aangegeven dat zij, naast financiële en technische haalbaarheid, streeft naar een plan met een hoogwaardige stedenbouwkundige kwaliteit en een bijzondere architectonische uitstraling. Daarmee ligt er één overzicht van belangrijke punten, dat in participatie is opgesteld. Een heel mooi startpunt voor het maken van nieuwe plannen”, zegt Gelinde Groeneveld namens Watertoren B.V.
Scenario’s
Op dit moment wordt door het stedenbouwkundig bureau, West 8, volgens Watertoren B.V. hard gewerkt aan nieuwe schetsen voor het terrein. Groeneveld: “Tegelijkertijd wordt door de ontwikkelaar gerekend aan de financiële haalbaarheid ervan. Ook Rijkswaterstaat kijkt mee, want het project ligt immers aan de rivier, waar een streng vergunningsregime geldt. Verschillende scenario’s worden besproken en op haalbaarheid getoetst. De stuurgroep van het Watertorenterrein ziet dat dit langer duurt dan gedacht en stuurt op voortgang, maar de gesprekken met RWS kosten veel tijd.”
Ingewikkeld
Zorgvuldigheid is voor de stuurgroep echter ook van groot belang, want de belangen voor de omgeving zijn groot. Wethouder Piet Vat (lid van de stuurgroep) zegt hierover: “De ontwikkelaar bepaalt als eigenaar van het Watertorenterrein het tempo van de ontwikkeling. Het traject is ingewikkelder dan vooraf was bedacht. Het is mooi dat er zo veel is gebeurd en dat Watertoren B.V. straks de nieuwe planschetsen met de participanten gaat delen.” Alle energie is er nu volgens Groeneveld van Watertoren B.V. op gericht om snel én zorgvuldig nieuwe schetsen voor het Watertorenterrein te kunnen bespreken en het ontwikkel- en participatieproces in 2021 te kunnen vervolgen.