Waarom kan niet op elk moment worden overgestapt van zorgverzekeraar?

SLIEDRECHT – Het overstappen naar een andere zorgverzekering kan verschillende redenen hebben. Voor veel mensen is de voornaamste reden om een overstap te maken de maandelijkse premie die betaald moet worden. Loyaliteit wordt tegenwoordig niet meer beloont en met de huidige inflatie is het voor veel mensen zeer aantrekkelijk om over te stappen. Dit kan immers veel geld besparen, wat goed van pas komt bij eventueel andere uitgaven.

Voor iedereen in het bezit van een zorgverzekering is het mogelijk om de laatste zeven weken van het jaar de zorgverzekering aan te passen, of over te stappen. (Stockfoto)

Nu is het zo dat je niet elk moment kunt overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Nu vraag je je misschien af wat nu wel het juiste moment is. In dit artikel lees je hoe dit in zijn werk gaat, zodat je ongestoord kunt switchen van zorgverzekering. 

Het juiste moment
Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Mensen zijn hierbij vrij om te beslissen bij welke instantie de verzekering wordt afgesloten. Uiteraard kan er voor gekozen worden om een overstap te maken naar een andere instantie. Het kan zo zijn dat de service niet aansluit bij jouw verwachtingen of dat de maandelijkse premie simpelweg te duur wordt. Voor iedereen in het bezit van een zorgverzekering is het mogelijk om de laatste zeven weken van het jaar de zorgverzekering aan te passen, of over te stappen. Zo is het mogelijk om bij de huidige zorgverzekeraar een andere zorgverzekering te nemen, of te wisselen van zorgverzekeraar en polis. Wanneer de zorgverzekering is gewijzigd, gaat deze altijd op 1 januari van het nieuwe jaar in.

Hoe maak je de overstap?
Nu het moment duidelijk is wanneer een overstap naar een nieuwe zorgverzekering 2023 mogelijk is, kan de vraag ontstaan hoe een overstap in zijn werking gaat. Een overstap kan zowel online als telefonisch doorgegeven worden. Om er zeker van te zijn dat je de voordeligste maandelijkse premie betaald voor jouw zorgverzekering, wordt er aangeraden om dit online te doen. Zo zijn er diverse vergelijkingssites die een duidelijk beeld kunnen creëren, welke zorgverzekering nu echt bij jou past. Door de zorg aan te vinken die voor jou relevant is, zet de vergelijkingssite alle zorgaanbieders overzichtelijk onder elkaar. Zo is het voor jou mogelijk om de zorgaanbieder met de beste opties en de voordeligste maandelijkse premie te kiezen. Zo weet je zeker dat je de juiste prijs betaald voor jouw zorgverzekering. Door dit ieder jaar te doen, is het mogelijk om ieder jaar veel geld te besparen. 

Dit is een commercieel artikel.

7 gedachten over “Waarom kan niet op elk moment worden overgestapt van zorgverzekeraar?”

 1. Meneer Aldus, Wij lezen dat u niet tevreden bent. U bent niets verplicht te lezen.

  Als wij als redactie meer duidelijkheid moeten geven, dan doen we dat. Door een toevoeging bijvoorbeeld. Kennelijk heeft u die nodig om te weten om wat voor artikel het gaat. Verder gaat niet meneer Aldus over wat een krant, wij in dit geval, publiceert.

  Ook heten wij online krant Sliedrecht24 en gebruiken wij niet uw afkorting. Voor de goede orde verwijzen wij u ook naar onze voorwaarden om te reageren, zodat u weet wanneer een reactie wel of niet wordt geplaatst. Deze is te vinden op onze pagina ‘Van de redactie’, nr 2. Dit gezien uw woordkeuze een nogal fel karakter heeft.

 2. Die toevoeging onderaan het artikel is pas later toegevoegd, dus dat belerende toontje mag achterwege blijven, redactie. Daarnaast is het natuurlijk wel behoorlijk misleidend om deze reclame (want “commercieel artikel” is natuurlijk een eufemistische manier om “reclame” te zeggen) te verpakken alsof het een artikel als ieder ander is.

  Om het pas toe te geven als je erop betrapt bent is natuurlijk helemaal laag. S24 mag een mediaonderneming zijn, maar dit getuigt toch echt van de professionaliteit van een clubblad.

 3. Wat heeft dit met de gemeente Sliedrecht te maken? Is dit gewoon reclame voor die zorgkiezer-website?

 4. Dit verhaal is niet van toepassing voor mensen met een beperking die via de zorgverzekeraar hulpmiddelen in bruikleen hebben.
  Als je wil wisselen moet je rekening houden dat de hulpmiddelen onmiddelijk worden opgehaald en je via je nieuwe zorgverzekeraar alles weer op hieuw moet aanvragen en maanden wachten op je hulpmiddelen. Soms zelf het zelfde als door je oude zorgverzekeraar was opgehaald omdat zij beide een overeenkomst hebben met de zelfde leverancier.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld