Waardige herdenking gevolgen razzia bij monument Merwedegijzelaars

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Bij het monument van de Merwedegijzelaars aan de Adriaan Volkersingel is dinsdagavond 16 mei 2023 voor de tweede keer stilgestaan bij de razzia van mei 1944, waarbij ruim 600 jonge mannen werden opgepakt. De bijeenkomst was weer georganiseerd door Anja van der Starre, onder andere bekend als initiatiefnemer van de website Merwedegijzelaars en zelf dochter van een Merwedegijzelaar.  

De herdenking dinsdagavond bij het monument aan de Adriaan Volkersingel. De samenkomst voor de nabestaanden bij het ‘eigen monument’ aan de rivier wordt als zeer waardevol ervaren. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het informele samenzijn werd door ongeveer vijfentwintig mensen bezocht. Van der Starre heette iedereen welkom en gaf aan verheugd te zijn met de spontane aanwezigheid van burgemeester Jan de Vries (CDA). Een bijzondere gast was Willy Vanderwelle, zoon van Merwedegijzelaar Teun van der Welle. Hij was overgekomen uit Canada. De nabestaanden stonden in een cirkel rond het monument en ieder las één naam van de 28 omgekomen jonge mannen voor.

Tekst gaat verder onder foto.

Na het voorlezen van de namen werd een moment stilte gehouden. Een aantal van de nabestaanden legde bloemen bij het monument. Er heerste een sterk gevoel van saamhorigheid, ieder kon op eigen wijze stilstaan bij deze zwarte bladzijde uit de lokale oorlogsgeschiedenis. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Plaats een reactie

*=Verplicht veld