Vragen bij politiek na lekkage bij Chemours

SLIEDRECHT – De lokale partij PRO Sliedrecht wil van het college van B & W weten of de gemeente Sliedrecht in augustus 2016 is geïnformeerd over de lekkage bij chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg. 

Bij het chemiebedrijf Chemours (voorheen DuPont-red.) lekte tussen woensdag 10 en vrijdag 12 augustus 2016 meer dan 2730 kilo kankerverwekkende formaldehyde weg. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Ook de provincie Zuid-Holland heeft inmiddels gereageerd op het voorval en aangifte gedaan bij Justitie. Ook lopen er onderzoeken bij Chemours (DuPont) als door de provincie zelf. 

Strafbaar feit?
Op 12 augustus 2016 heeft DuPont volgens de provincie Zuid-Holland melding gedaan bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) over het incident. OZHZ heeft het bedrijf direct opgedragen het incident te onderzoeken en een onderzoeksrapport in te dienen. “Voordat de melding werd gedaan, heeft DuPont de betreffende productielijn, de polylijn 1 in de Delrin fabriek, stil gelegd. Geconstateerd werd dat een breekplaat (een daarvoor bedoelde veiligheidsvoorziening) gedeukt was en een scheur bevatte. De breekplaat werd vervangen en de productie weer opgestart. Op basis van de informatie op dat moment ging DuPont uit van een klein incident. Op 20 september 2016, is OZHZ door DuPont geinformeerd over de voorlopige uitkomsten van het onderzoek. Berekend is dat er een formaldehyde emissie via de breekplaat heeft plaatsgevonden van 84 kg/uur met een duur van 32,5 uur (tussen 10 augustus 22.00 uur en 12 augustus 06.30 uur). Dit betekent een totale berekende emissie van 2730 kg. Deze informatie zorgt voor een andere inschatting van de ernst van het incident. GS is op 22 september 2016 op de hoogte gesteld van het incident. OZHZ heeft namens de provincie Zuid-Holland, conform de Nota Vergunningverlening, Toezicht, Handhaving 2013-2017 op 22 september 2016 aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. Uit onderzoek moet blijken of er sprake is van een strafbaar feit”, stelt de provincie maandagmiddag. 

Bezordheid en verontwaardiging
PRO Sliedrecht wil verder meer duidelijkheid over afspraken tussen de gemeente en het chemiebedrijf. Maandagmiddag 26 september 2016 reageerde de gemeente Sliedrecht wel op hun website op het voorval. “De gemeente Sliedrecht heeft met bezorgdheid en verontwaardiging kennisgenomen van het incident bij Dupont, waarbij tussen 10 en 12 augustus 2730 kilo formaldehyde is vrijgekomen. Onze eerste aandacht gaat, naast de medewerkers, uit naar de omgeving. Wat heeft deze lekkage voor gevolgen gehad voor omwonenden? Dupont meldt dat doordat de uitstoot op grote hoogte plaatsvond, er geen gevaar is geweest voor de omgeving. Wij zien een doorgerekende bevestiging van deze uitspraak op korte termijn tegemoet”, aldus de gemeente.

Onaccaptabel
Daarnaast wil de gemeente Sliedrecht weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe het kan dat dit lek twee dagen lang heeft bestaan, waardoor er een grote hoeveelheid formaldehyde is uitgestoten. “Dupont heeft een vergunning om te werken met gevaarlijke stoffen. Maar dat brengt de verplichting met zich mee om hier zorgvuldig mee om te gaan en in geval van een incident direct te acteren. Het lijkt erop dat er niet direct alarmbellen zijn gaan rinkelen in het bedrijf toen dit incident plaatsvond. Dit is voor de gemeente onacceptabel. Wij vragen daarom, samen met Dordrecht en Papendrecht, zowel het bedrijf als de provincie (toezichthouder en vergunningverlener) om een uitleg hoe dit zit en hoe dit in de toekomst voorkomen wordt.”

Veel vragen
Ook de PvdA Sliedrecht heeft vragen gesteld aan het college. De partij heeft veel vragen. Fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA): “Onder welke omstandigheden van ongecontroleerde emissies wordt het gasteam van de brandweer gealarmeerd om in de omgeving metingen te verrichten? Chemours heeft aangegeven formaldehyde detectoren te hebben geïnstalleerd. Hoe is het mogelijk dat deze niet hebben geconstateerd dat er een lekkage was? Hoe heeft Chemours vast kunnen stellen dat de lekkage exact op genoemde data heeft plaatsgevonden en niet al veel eerder is ontstaan? Bestaan er richtlijnen voor het bepalen van de locaties van de formaldehyde detectoren? Zo ja maken deze deel uit van de inspecties op het gebied van veiligheid wat betreft functioneren en juiste opstelling? Welke omstandigheden zijn bepalend voor het alarmeren van de omgeving bij calamiteiten als deze? Maakt Chemours die keuze of zijn die voorgeschreven? Zijn die in dit geval ook gevolgd? Wilt u opvragen welke detectiesystemen er bij Chemours in gebruik zijn en deze toetsen aan de hiervoor geldende normeringen?”

Stof
Formaldehyde is een giftig gas en staat op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen, omdat het kankerverwekkend is. Formaldehydedamp in de lucht komt terecht in de slijmvliezen van de ogen, neus en keel. Dit kan leiden tot prikkeling en irritatie van de slijmvliezen. Na inademing van formaldehyde kunnen ook hoofpijnklachten ontstaan. Formaldehyde heeft een specifieke geur. Kijk voor meer informatie over formaldehyde op de website van GGD Rotterdam-Rijnmond. DuPont heeft aan het bevoegd gezag, de provincie Zuid-Holland, verklaard dat er geen verhoogde blootstelling op leefniveau is te verwachten. Nader onderzoek moet dat bevestigen. DuPont heeft een extern bureau opdracht gegeven een rapportage op te stellen over de eventuele blootstelling van de omgeving aan formaldehyde. Over twee weken wordt de rapportage verwacht.

1 gedachte over “Vragen bij politiek na lekkage bij Chemours”

  1. Ach , het zal wel weer GEEN SCHADE voor de volksgezondheid opleveren. Aangifte gedaan? Ach het zal ook wel 88 jaar duren voor er een “gaatje bij de rechtbank” is gevonden. Multinationals kunnen doen en laten wat ze willen in Nederland. Recht is krom, en krom is niet recht, dus recht bestaat niet. lees http://www.debalrolt.nl

Plaats een reactie

*=Verplicht veld