Vorm huidkanker plaveiselcelcarcinoom komt vaker voor in Sliedrecht

SLIEDRECHT – Het plaveiselcelcarcinoom komt vaker voor in Sliedrecht. Dat schrijft epidemiologisch onderzoeker Chantal Kenens van de GGD Zuid-Holland Zuid in een schrijven aan de gemeente Sliedrecht met betrekking tot een advies over mogelijkheden van vervolgonderzoek naar de verhoogde incidentie van huidkanker in Sliedrecht. Kenens komt met negen mogelijke opties met onderzoeksrichtingen, die in de verkenning naar voren zijn gekomen. 

De afgelopen periode heeft de GGD Zuid-Holland Zuid in samenwerking met het RIVM en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) de kankerincidentie in Sliedrecht nader geanalyseerd. Daarbij is specifiek gekeken, vanwege de verhoogde incidentie, naar huidkanker en naar methoden om hier meer informatie over te krijgen.

De negen mogelijke onderzoeksrichtingen die in de verkenning naar voren zijn gekomen verschillen o.a. in (tijds)investering en in kans op een bruikbare opbrengst. Enkele richtingen zijn inzicht krijgen in mate van zon gerelateerde beroepen / industrie Sliedrecht, wat zijn de zon gerelateerde gewoonten van Sliedrechters en inzicht in uitstoot huidkanker gerelateerde chemische stoffen in / rondom Sliedrecht. Maar ook bijvoorbeeld de bevolking vragen wat ze willen weten. 

Specifieker gekeken
Het rapport ‘Het optreden van kanker in Sliedrecht (in de periode 1998 – 2017) van de GGD Zuid-Holland Zuid over verhoogde incidentie huidkanker Sliedrecht dat in juni 2021 naar de gemeenteraad is gestuurd, was de aanleiding voor de nadere verkenning. “De incidentie van melanomen is niet duidelijk verhoogd. Plaveiselcelcarcinoom is beter te behandelen en heeft in het algemeen een gunstiger beloop dan melanomen”, aldus Kenens. De verantwoordelijk wethouder reageert op de nadere verkenning. “In het vervolgonderzoek is echter specifieker gekeken naar de veertien hoofdsoorten van kanker en nierkanker, testiskanker en kanker totaal voor de afzonderlijke vier postcodegebieden in Sliedrecht. Belangrijkste conclusie uit het rapport was dat de incidentie van huidkanker in Sliedrecht hoger is dan op basis van landelijke gemiddelden verwacht wordt (de verwachtingswaarde)”, bericht wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Sociaal, Zorg en Welzijn in een College Informatiebrief (CIb) maandag 16 augustus 2021 aan de gemeenteraad.

Niet uitzonderlijk
Uit extra gegevens van het IKNL blijkt dat de incidentie van plaveiselcelcarcinomen in Sliedrecht is verhoogd. Dit geldt niet voor melanomen. Verhoogde incidentie plaveiselcelcarcinoom niet uitzonderlijk voor Sliedrecht. Vat in de CIb: “Het IKNL is momenteel bezig met een onderzoek naar variatie in kanker in Nederland. Dit onderzoek is nog in volle gang en de informatie is daarmee nog niet openbaar. Het IKNL heeft echter wel kunnen vaststellen dat een verhoogde incidentie van plaveiselcelcarcinoom niet uniek is voor Sliedrecht, maar in meerdere postcodegebieden in zowel Zuid-Holland, Noord-Holland als Zeeland voor komt.”

Oorzaak
Het feit dat huidkanker in meer gebieden verhoogd is ten opzichte van het landelijke gemiddelde maakt het lastig om een specifieke lokale oorzaak aan te kunnen wijzen. “Er is dan namelijk ook nader onderzoek nodig in de andere verhoogde postcodegebieden om een eventueel verband te kunnen vinden. Ook zou je de verschillen met de overige postcodegebieden willen onderzoeken waar huidkanker niet verhoogd is. Daarbij is wetenschappelijk gezien langdurige blootstelling aan UV-straling van zonlicht (en zonnebank) de belangrijkste risicofactor. Er zijn momenteel geen concrete aanknopingspunten van andere oorzaken gevonden om nader te onderzoeken”, aldus Vat.

Preventie en communicatie
De wethouder wil meer aandacht voor preventie. De belangrijkste risicofactor voor huidkanker is langdurige blootstelling aan UV-straling van zonlicht (en zonnebank). Vat: “Het advies is en blijft dan ook extra aandacht te besteden aan de preventie van zonverbranding en huidkanker. De belangrijkste preventieadviezen zijn minder blootstelling aan de zon en zonnebank, zorgvuldig gebruik van zonnebrandcrème en afwijkende plekjes op de huid laten controleren op huidkanker. We gaan de komende periode in Sliedrecht door met gerichte communicatie om meer aandacht en bewustzijn vragen voor huidkanker en de mogelijkheden tot preventie.”

8 gedachten over “Vorm huidkanker plaveiselcelcarcinoom komt vaker voor in Sliedrecht”

  1. Op deze kaart van IKNL kunnen jullie op een kaart zien per gemeente welke vormen van kanker voorkomen en hoe zich dit verhoudt tot het gemiddelde. IKNL staat voor integraal kankercentrum Nederland. Op deze website staat ook veel info over voeding, bv advies om geen vleeswaren meer te eten.

    kankeratlas.iknl.nl/

    Het plaveiselcarcinoom valt op, maar in mindere mate ook myeloide maligniteiten (soort leukemie) en schildklierkanker, beiden 12% boven het gemiddelde. Plaveiselcarcinoom komt nog meer voor richting het westen.

  2. Bedankt voor de communicatie,
    In hoeverre het “gerucht”, als hun antwoord op waarheid berust, ben ik niemand die daar maar iets over kan zeggen, maar de ervaring leert, het is beter..alert vooraf, dan achteraf.
    Ik hou totaal niet van fake news, maar ook niet van misleidende reacties. Wie er hier gelijk spreekt, zal de tijd het leren. Er zullen vast commissies en papieren zijn die hier nauw op toezien wat er door de pijp verstookt wordt allemaal.
    Maar als we weten dat onderschepte drugs ook op deze wijze worden vernietigd en in onze luchtwegen terecht komt en een partij als deze vuilverbrander, zich altijd kan verschuilen achter “huisvuil kan in principe ook van alles bevatten”.
    Het is trouwens wel een interessant onderwerp om op de voet te blijven volgen als inademende inwoner.

  3. Wij hebben de vraag uitgezet bij HVC Groep en dit was op maandag 23 augustus 2021 hun antwoord:
    “We halen geen radioactief afval uit Rusland om aan de Baanhoekweg te verwerken. HVC houdt zich uiteraard aan alle geldende regels en normen. Er is capaciteit genoeg. Van de drie verbrandingslijnen hebben we er maar één nodig om het warmtenet mee te voeden. Daarnaast gaan we ook warmte uitkoppelen uit de slibverbrandingsinstallatie (dit slib is het restproduct zuivering van rioolwater) en dit gebruiken voor het warmtenet”, aldus HVC Groep.

  4. De geruchten gaan, dat onze vuilverbrander(de 3 letterige naam laat ik even te raden) aan de overkant radioactief afval gaat verbranden afkomstig uit Rusland. Wat ten goede gaat komen voor het aangelegde lokale warmtenet.
    De capaciteit nu, blijkt onvoldoende te zijn.

    Als dit blijkt te kloppen..Zorgelijk!!!!

  5. Vuile lucht van Moerdijk en Dupont/ Nemours..in kombinatie . met de zon en fijnstof!!? NIET zo moeilijk te bedenken..kan zonder onderzoek vastgesteld worden!
    Economie gaat altijd voor..zelfs waar het ONZE GEZONDHEID betreft HELAAS!!!

  6. Preventie kan beginnen met een halt toe te roepen aan de uitstoot van giftige stoffen door Chemours. Heel simpel… NUL UIT DE PIJP!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld