Voortbestaan Sliedrechtse volksdansvereniging op ’t spel

SLIEDRECHT – “Eén van de nieuwe subsidievoorwaarden voor een Sliedrechtse vereniging is dat 80% van de leden afkomstig moet zijn uit Sliedrecht. Als voorzitter van Volksdansvereniging Talima vraag ik uw aandacht voor deze beperkende voorwaarde, omdat die funest is voor het voortbestaan van onze vereniging”, sprak Jan ten Hoeve dinsdagavond 15 november 2016. Hij kwam inspreken bij de gemeenteraad. 

Het aantal leden schommelt al jaren rond de 25, maar dankzij de gemeentelijke subsidie is het voor de vereniging mogelijk om voort te bestaan en de contributie betaalbaar te houden. (Foto Volksdansvereniging Talima)

Ten Hoeve vertelde de raadsleden dat de vereniging dreigt te verdwijnen met het nieuwe subsidiebeleid. Ten Hoeve: “Als het nieuwe subsidiebeleid wordt uitgevoerd zegt het gemeentebestuur eigenlijk dat er vanaf 2018 geen subsidie meer beschikbaar is voor de volksdansvereniging, omdat we met ca. 60% Sliedrechtse leden niet voldoen aan de voorgestelde 80%-regeling. Als die voorwaarde voor subsidie er niet uit gehaald wordt, luidt dat onherroepelijk het einde in van onze vereniging!”

Funeste maatregel
Talima zegt als het voorgenomen subsidiebeleid wordt uitgevoerd niet langer hun gediplomeerde dansleidster en de zaalhuur kan betalen, zonder de contributie zeer drastisch te moeten verhogen. En dat gaat ons allemaal aan het hart. We zijn de laatste tijd volop bezig met publiciteit, zoals de onlangs gelanceerde website, een ledenwerfcampagne en publiciteit in de gemeentegidsen van Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht en Molenwaard. En dan worden we ineens overvallen door deze voor onze kleine vereniging funeste maatregel”, sprak Ten Hoeve, “Wij vragen niet veel. Onze subsidie bedraagt nu ongeveer € 1.000,–. Dat is toch niet teveel gevraagd als je dit bedrag afzet tegen het gunstig rekeningresultaat van – wat ik begrepen heb – 3 miljoen van de gemeente over 2015. Wat wij u, de gemeenteraad, vragen is om alles te doen wat binnen uw mogelijkheden ligt om een unieke vereniging als Talima voor de Sliedrechtse gemeenschap te behouden.”

Optredens
De leden van Talima dansen volgens Ten Hoeve niet alleen voor eigen plezier, maar ze treden regelmatig op. Want ze willen er zijn voor de hele Sliedrechtse gemeenschap en daarbuiten. Ten Hoeve: “Dat optreden deden en doen we in woonzorgcentra, op braderieën zoals de Late Summer Fair, een fancy fair van de moskee, bij de dijksynagoge, maar ook op de Oranje-markt in Wijngaarden enz. Dus niet alleen in Sliedrecht, maar ook in andere plaatsen in de regio. Zoals u zich ongetwijfeld zult herinneren, hebben we het 950-jarig bestaan van Sliedrecht regelmatig opgeluisterd met optredens in speciaal daarvoor gemaakte Middeleeuwse kostuums; o.a. op het Burgemeester Winklerplein, de Late Summer Fair en bij de slotmanifestatie bij De Lockhorst.” Dat laat volgens Ten Hoeve bovendien zien dat volksdansen niet alleen een activiteit is met een fysieke en recreatieve kant voor de deelnemers zelf, maar dat er ook een cultureel aspect aan zit. “Want met die optredens laten we het publiek kennis maken met dansen uit verschillende landen. En die optredens zouden we niet kunnen uitvoeren zonder die niet-Sliedrechtse leden”, aldus Ten Hoeve dinsdagavond.

Regionale functie
De leden van Talima komen niet alleen uit Sliedrecht, maar ook uit de buurgemeenten Hardinxveld-Giessendam en Papendrecht. Toen jaren geleden een volksdansgroep in Hardinxveld-Giessendam werd opgeheven, is een groot aantal leden vandaar naar de vereniging in Sliedrecht gekomen. Ten Hoeve: “We zijn een kleine club wat betreft het aantal leden, maar we hebben duidelijk een regionale functie. Talima is namelijk de enige volksdansgroep in de Alblasserwaard; dichtstbijzijnde andere volksdansmogelijkheden zijn er pas in Gorinchem en Dordrecht.” Volksdansvereniging Talima is opgericht in 1989, bestaat dus ruim 25 jaar. 

Volksdansvereniging Talima treedt regelmatig op in de regio. (Video Volksdansvereniging Talima)

Plaats een reactie

*=Verplicht veld