Straks weer auto’s door deel Kerkbuurt

SLIEDRECHT – De gemeenteraad van Sliedrecht heeft dinsdagavond 22 september 2015 in meerderheid ingestemd met het collegevoorstel om een deel van de Kerkbuurt toegankelijk te maken voor gemotoriseerd verkeer. Wel stelde de raad in een amendement nog voorwaarden aan B&W. 

CDA en PvdA stemden dinsdagavond tegen het plan. Zij konden niet instemmen met het voorstel, zoals door wethouder Len van Rekom (VVD) eerder is gepresenteerd. (Foto Sliedrecht24)

Het gaat om het gebied Kerkbuurt-Oost. In de raadzaal was het drukker dan normaal. Er waren veel toehoorders. Niet alleen vanwege een te benoemen burgerraadslid, maar ook vanwege het heikele agendapunt.

Onderbreking
Insprekers kregen eerst het woord, onder wie de voorzitter van de Ondernemersvereniging Kerkbuurt Sliedrecht Anne de Vries. Meerdere malen viel burgemeester Bram van Hemmen (CDA) hem in de reden, omdat De Vries zich volgens hem niet bij het agendapunt hield. De handelwijze van Van Hemmen werd in de raadzaal bij het publiek als vervelend ervaren. Er was wat gebrom op de publieke tribune. De Vries kreeg de kans niet om zijn punt te maken en gaf er bij zijn persoonlijke inbreng als bewoner van de Kerkbuurt al snel de brui aan. De burgemeester doet er goed aan de band van de inspreker nog eens terug te luisteren. De avond werd verder gekenmerkt door diverse schorsingen. Ook bleek de tijd te kort om de hele opgestelde agenda af te handelen.

Draagvlak
Ondernemers en een meerderheid van omwonenden zijn het niet met de plannen voor de Kerkbuurt-Oost eens en lieten meerdere malen hun ongenoegen horen de afgelopen weken. Ook via Sliedrecht24. Duidelijkheid was er al bij aanvang van de raadsvergadering van de SGP-ChristenUnie. Cees Paas liet namens zijn partij weten: “Wij stemmen in met raadsvoorstel Kerkbuurt-Oost” Wel vond hij dat betrokkenheid van de winkeliers meer gewenst is bij de verdere planontwikkeling. En ook de VVD liet bij monde van Roeland Bijderwieden weten ‘door te willen pakken.’

Geen draagvlak
Scepsis was er de hele avond bij het CDA en de PvdA. De socialisten zouden later op de avond laten weten ’teleurgesteld’ te zijn. Volgens de PvdA is het plan ‘de ondernemers door de strot geduwd’. Fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA): “Het plan heeft geen enkel draagvlak. Waarom tegen de wens van inwoners en ondernemers het plan dan toch doordrukken? Ik mis de dringende noodzaak om Kerkbuurt-Oost open ’te gooien’. Ondernemers krijgen dit door de strot geduwd.” Het CDA wilde wel het één en ander overwegen en wilde daarvoor dan de tijd nemen. De partij vindt dat er ‘commitment’ moet zijn met de winkeliers en bewoners. Dat is er nu volgens hen niet. En kwam later op de avond met een eigen amendement, dat het niet zou halen. “Er is geen draagvlak”, sprak CDA-fractievoorzitter Ton Spek, “Het is een duur plan Kerkbuurt-Oost (€ 181.500,– red.), de bewoners zijn er nauwelijks bij betrokken en de ondernemers zijn tegen. Samenwerken is hier het kernwoord. Het zit ons niet lekker hoe het is gegaan.” Draagvlak ontbreekt en Spek nam het woord ‘ramkoers’ in de mond. 

Amendement
Het CDA vond dat er een handreiking naar de ondernemersvereniging moet worden gedaan. “Laat de wethouder over zijn eigen schaduw heenstappen. Ik wil geen Salomootje gaan spelen van wie gelijk heeft. Het CDA wil dat het plan nader wordt bekeken, je moet proberen er samen uit te komen, stel het plan uit”, sprak Spek. Lastig was de situatie voor collegepartij PRO Sliedrecht. Fractievoorzitter Timo Pauw van de lokale partij had veel woorden nodig om duidelijk te maken hoe de vork in de steel zit. In zijn fractie was verdeeldheid. Als toehoorder hoorde je de tweespalt, het dilemma. Een deel van de fractie was voor en een deel was tegen gemotoriseerd verkeer over een deel van de Kerkbuurt. Dat resulteerde in een amendement, waarin de partij om overleg vraagt tussen de gemeente, de winkeliers en omwonenden. Dat het college daarna met een plan van uitvoer komt en dat daarna over centjes wordt gesproken. Daarvoor zou dan in eerste instantie een bedrag van € 59.510,– moeten worden uitgetrokken. “Het commitment met winkeliers is wel gewenst, maar niet vereist”, staat in het amendement. 

Wethouder
De tijd tikte door en er was veel discussie over en weer, dan weer een schorsing. Wethouder Len van Rekom van project Kerkbuurt kwam aan het woord na de tweede termijn. Hij had geen behoefte om veel terug te kijken. Toch noemde hij wel een vergadering met de winkeliers Kerkbuurt, leden en niet-leden, in oktober vorig jaar. Daar is ’n verslag van volgens Van Rekom. Hij voelde daar de urgentie van maatregelen en hoorde wensen, zoals meer groen. Er was een brainstormsessie. Begin juni stond het plan in de krant, maar daarop kwam geen reactie. Het kwam in de beeldbepalende vergadering en in augustus trok de ondernemersvereniging pas volgens Van Rekom aan de bel. “Ik heb geprobeerd om een afspraak te maken met de heer De Vries. Dat is geweigerd! (De Vries ontkent tegen Sliedrecht24, want hij zegt dat hij van Rekom duidelijk maakte dat niet met hem, maar met het bestuur een afspraak moest worden gemaakt – red.) Het college vindt het een goed voorstel, maar dat is door de winkeliersvereniging van tafel geveegd. Denkt u nu werkelijk dat ik een beeldvormende vergadering houd als er zoveel weerstand is”, stelde Van Rekom. Het voorstel Kerkbuurt-Oost werd kort voor 23.00 uur aangenomen met wijzigingen, zoals in het amendement. CDA en PvdA stemden tegen het plan en de toegevoegde opmerkingen. Er rijden straks, net als vroeger, weer auto’s door een deel van de Kerkbuurt.

6 gedachten over “Straks weer auto’s door deel Kerkbuurt”

  1. Het was voor mij als “gewone” burger een ongelooflijke ervaring deze raadsvergadering. Een voorzitter die het voorzitten wel erg nauw nam, grappen maakte over lengte van een mede raadslid en op ongepaste wijze een burger de mond snoeide. “Blijf bij het onderwerp” was duidelijk het motto, opdat er niet teveel naar buiten zou komen. Duidelijk was dat het plan kost wat kost door moest gaan. Ongelooflijk ook dat de burgers en ondernemers dictatoriaal buiten spel zijn gezet. Alles kan in Sliedrecht, Sliedrechter waak daarvoor. En heel jammer dat PRO zich zo opgesteld heeft. Ik was PRO nu ANTI.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld