Voorlopig geen mogelijkheid voor natuurbegraven in regio

SLIEDRECHT – De vraag naar natuurbegraven binnen de regio is minimaal. Voorlopig komt er nog geen mogelijkheid voor natuurbegraven in of net buiten Sliedrecht. “Begrafenisondernemers geven aan slechts enkele keren per jaar hier een informatieve vraag over te krijgen. Tot nu toe is er weinig tot geen behoefte aan deze vorm van begraven”, schrijft wethouder Ton Spek (CDA) met in portefeuille ‘Uitbreiding capaciteit begraafplaats’ donderdag 18 juli 2019 aan de leden van de gemeenteraad in een College Informatiebrief (CIb).

Er is volgens wethouder Spek afgesproken om locaties 4, 6 en 7 de hoogste prioriteit te geven en te streven om voor het zomerreces de gemeenteraad uitsluitsel te geven over of het technisch mogelijk is om de algemene begraafplaats aan de Thorbeckelaan aldaar uit te breiden. (Archiefkaart gemeente Sliedrecht)

De verantwoordelijke wethouder komt daarmee tegemoet aan vragen die de gemeenteraad stelde dinsdag 29 januari 2019, toen het ging over het op een andere manier faciliteren van begraven, in de vorm van natuurbegraven. “De afgelopen maanden is hiervoor een ronde gedaan bij de buurgemeenten, alsook een consultatie bij begrafenisondernemers in onze regio. Volgens vier verschillende begrafenisondernemers zou het toch een gunstige ontwikkeling zijn als er binnen de regio (Alblasserwaard/Drechtsteden) de mogelijkheid komt voor natuurbegraven. Uit de rondgang bij buurgemeenten is gebleken dat alleen de gemeente Molenlanden natuurbegraven zou willen faciliteren. Door dit fenomeen mogelijk te koppelen aan de doorontwikkeling van de Slingelandse plassen in Molenlanden en dit vervolgens regionaal te faciliteren ontstaat er een mogelijkheid tot natuurbegraven in de regio”, schrijft Spek aan de gemeenteraad in de CIb. De gemeenteraad van Molenlanden moet hier echter nog een besluit over nemen.

Technisch haalbaar
Wel is er een geotechnisch onderzoek uitgevoerd bij de algemene begraafplaats aan de Thorbeckelaan over de (technische) haalbaarheid van de inbreidings en uitbreidingslocaties zoals voorgesteld door KYBYS in het behoefte- en capaciteitsonderzoek van eind augustus 2018. Spek: “De afgelopen maanden is door KYBYS, in samenwerking met Adcim, zowel grondonderzoek als laboratorium onderzoek uitgevoerd naar de geotechnische haalbaarheid van de voorgestelde inbreidings- en uitbreidingslocaties. Uit deze onderzoeken komt naar voren dat het technisch haalbaar is om deze locaties te ontwikkelen tot begraafplaats, om daarmee toekomstbestendig te zijn in het faciliteren van begraven.” De volledige onderzoeksresultaten en het advies worden volgens Spek midden in het zomerreces verwacht, waarbij ook de kosten worden gepresenteerd. Dit is volgens de wethouder nog afhankelijk van een aantal civieltechnische keuzes die gemaakt moeten worden.

Direct omwonenden
Na het zomerreces wordt het projectplan volgens wethouder Spek verder vormgegeven, waarbij ook de bijkomende opgaven zoals bijvoorbeeld het nieuwe onderkomen inhoud en vorm moet gaan krijgen. Spek: “Voorts worden er ook gesprekken georganiseerd met de direct omwonenden van de begraafplaats. En zullen een aantal raadsleden rondleidingen gaan verzorgen voor geïnteresseerden om hen te informeren over de plannen.”

1 gedachte over “Voorlopig geen mogelijkheid voor natuurbegraven in regio”

  1. Wellicht is de vraag naar natuurbegraven ook klein omdat inwoners weten dat het hier niet tot de mogelijkheden behoort.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld