Voorbereidingskrediet Noord-Zuidverbinding en nieuw zwembad

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Het College van B & W maakt dinsdagmiddag 20 februari 2024 twee belangrijke besluiten bekend. Een aanvraag voor een voorbereidingskrediet voor de Noord-Zuidverbinding en een voorstel voor een nieuw zwembad. De gemeenteraad neemt binnenkort een besluit over beide voorstellen. 

Na een intensief participatietraject met alle in het gebied aanwezige (sport-)verenigingen ligt er voor de Noord-Zuidverbinding een voorkeursvariant op tafel. In deze variant krijgen alle (sport-) verenigingen een nieuwe, passende plaats. (Kaart gemeente Sliedrecht)

De datum voor deze vergadering is nog niet bekendgemaakt. De noord-zuid verbinding zou tussen de 44 en 48 miljoen euro (21 miljoen is toegezegd vanuit het rijk als binnen vijf jaar tot aanleg wordt gekomen – red.) gaan kosten en de bouw van een nieuw zwembad rond 9,5 miljoen euro.

Tekst gaat verder onder video.

De besluiten voor een nieuw zwembad en de Noord-Zuidverbinding zijn nauw met elkaar verweven. Met de komst van de nieuwe wijk in Sliedrecht-Noord ontstaat er ruimte voor een nieuw en energiezuinig zwembad. Voordat het oude bad gesloten wordt, wordt het nieuwe zwembad in gebruik genomen zodat inwoners en de sportverenigingen altijd beschikken over zwemwater binnen de gemeente.

IJsbaanterrein
Een nieuw zwembad schuift op naar het oosten gezien vanaf de huidige locatie. Mee verhuizen duikclub Moby Dick en zwem- en polovereniging Door Water Fit (DWF). Moestuin Sliedrecht krijgt op de bestaande locatie een andere indeling en nabij komt trimclub ABC. De volkstuinen verhuizen naar de westkant van het huidige ijsbaanterrein. Dit terrein gaat overigens op de schop. Op dit terrein komt korfbalvereniging SKC Merwede/Multiplaat (die dus opschuift naar het oosten (red.) en er komt een park met een trapveld. Over de ijsclub en skeelervereniging wordt niet bericht.

Goede bereikbaarheid 
Wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen, Mobiliteit en Bereikbaarheid benadrukt het belang van deze ontwikkelingen als volgt: “Sliedrechters willen in Sliedrecht blijven wonen. In Sliedrecht-Noord wordt daarom een nieuwe woonwijk met zo’n 1750 woningen gebouwd. Deze nieuwe wijk vereist een goede bereikbaarheid. Daarom komt er een nieuwe Noord-Zuidverbinding over de A15 en het spoor. De nieuwe Noord-Zuidverbinding, waarvoor een voorbereidingskrediet is aangevraagd, is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van Sliedrecht en zal de bereikbaarheid van de gemeente aanzienlijk verbeteren.”

Gezond en vitaal
Wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Sport voegt toe: “Het nieuwe zwembad past bij onze ambitie om de inwoners van Sliedrecht gezond en vitaal te houden. We willen een dorp zijn, waarin sport en bewegen belangrijk zijn en blijven, en waar kinderen kunnen leren zwemmen. Daar hoort een zwembad bij. Ook hebben we samen met de (sport-)verenigingen nagedacht over de meest optimale ligging van de verbinding. Alle verenigingen krijgen een plek, hetzij binnen het plangebied van de verbinding of op termijn in Sliedrecht-Noord.”

15 gedachten over “Voorbereidingskrediet Noord-Zuidverbinding en nieuw zwembad”

 1. De mensen die dit idiote plan nog goedkeuren hebben er persoonlijk gewin bij of wonen hier wel maar recreeren hier niet.
  Wat een armoe voor Sliedrecht.
  Als we nu is beginnen om de mensen die voor dit plan zijn, als eerste te laten verhuizen naar Noord.
  Dan blijven de mensen die een gouden hart voor Sliedrecht hebben aan deze kant en dan zullen we zien wat er gebeurt.

 2. Wat zal ik en mijn kinderen en de hele skeeler/schaats vereniging. De schaats/skeelerbaan missen. Heel veel leden die opeens hun sport niet meer kunnen uitoefenen of een veilige plek.

 3. Ziet er goed uit.
  Hopelijk kan er snel mee worden gestart.
  Dan wordt het eindelijk wat rustiger op de stionsweg

 4. Misschien een mooie en praktische oplossing, hetgeen ik overigens betwijfel, maar hoe zullen de (meest oudere) bewoners van o.a. de Hof van Sliedrecht hier over denken?
  Wonen nu relatief rustig, maar dat is straks waarschijnlijk verleden tijd, jammer.

 5. Wat een idioot plan. Voegt nix toe is voor de inwoners.
  Opvallend is die rotonde bij de aansluiting N482.
  De ombouw zal voor enorm veel overlast gaan zorgen want die hele heuvel die er nu ligt moet afgegraven worden of maken ze het plateau waar nu de stoplichten staan ‘even’ wat breder?

 6. “Dit is inderdaad een kwaliteitsimpuls waar het overgrote deel van ons dorp op zit te wachten” Mogen wij even de cijfers zien waaruit dit blijkt ?? Ik geloof er namelijk totaal niets van

 7. Kees Visser, Gijs van der Leeden en Ouden hebben gelijk: een mooi plan waarin de verkeersstromen worden gespreid, centraal in het dorp een mooie groene long voor sport en recreatie en een rendabel en duurzaam zwembad. Dit is inderdaad een kwaliteitsimpuls waar het overgrote deel van ons dorp op zit te wachten.

 8. Sorry, maar wat gaat deze verbinding opleveren? Een directe verbinding die aansluit op de Thorbeckelaan met een T kruising ? En laat nu net die Thorbeckelaan al overbelast zijn in de ochtend en avondspits , zeker met het sluipverkeer als er een file staat op de A15 . En lees wel dat er eventueel een nieuw zwembadje gepland is maar over het zalen centrum lees ik verder niets , eens hadden we hier de Bonkelaar , koste teveel voor een appel en een ei verpatst aan een aannemer , later gesloopt , en de grond voor veel meer verkocht , nu hebben nog een zalencentrum als je wat groters wil organiseren waar gaat de gemeente dat straks doen , zijn zelf een van de grootste klanten daar . Maar nee we slopen gewoon half Sliedrecht voor heel veel geld en krijgen er een dood geboren kindje voor terug .

 9. Mooi om te zien dat de plannen voor (omgeving) Noord-Zuidverbinding steeds meer vorm krijgen. Spreiding van verkeersstromen, centraal in het dorp een mooie groene long voor sport en recreatie, een rendabel en duurzaam zwembad… Een kwaliteitsimpuls waar overgrote deel van ons dorp op zit te wachten 😀

 10. “Sliedrechters willen in Sliedrecht blijven wonen. In Sliedrecht-Noord wordt daarom een nieuwe woonwijk met zo’n 1750 woningen gebouwd.”
  Sjonge, 1750 huizen voor ons ‘brijhappers’…… Laat de regio het niet horen…..
  En Sliedrechters willen echt niet allemaal in Sliedrecht blijven wonen. Waar komt dat rare idee toch vandaan.
  En de grond in Noord is gelukkig ‘uitstekende’ bouwgrond. Of toch niet is gebleken.
  Maar ach, het geld klots in sliedrecht tegen de plinten kennelijk.

 11. Kan me voorstellen dat het op dat stukje tussen de rotonde Lijsterweg en de afslag richting noord zodanig opstroopt dat anno 2040 heel Sliedrecht terugverlangt naar de tijd dat A15-afslag Sliedrecht Stationsweg nog open was. En hoe zit het met de rust van het Februariplantsoen?

 12. Laat de bomen staan de grote bomen om de korfbal en moestuin heen. Laat de baggeraars met een tunnel komen. Geef Sliedrecht een buiten zwembad aangezien we niet in buitenwater kunnen zwemmen door Chemours. Laat er veel stoplichten komen, zodat het absoluut niet interessant is voor sluipverkeer en leg er verkeersdrempels neer , 30 rijden. Thorbeckelaan is te smal voor al dat verkeer. Geef de bewoners eromheen goede ventilatie filters elke 3 maanden en een glazenwasser cadeau. Dan komen we een heel eind. Niet teveel licht uit de lantaarnpalen en ga het pas doen als je vergunning hebt voor bouwen in Noord. Dit kost gruwelijk veel geld en dat heeft Sliedrecht niet anders kwam er wel een nieuw Partycentrum en een prachtig buitenzwembad met glijbanen en waterfonteinen bij. En laat weten wat de kosten per inwoner worden of mogen ze gratis zwemmen??

 13. Jammer hoor, zoals de meesten van u al hadden voorspelt, wordt het een kikkerbadje.
  Bij de nieuwe sportvelden zie ik ook geen parkeerplaatsen.
  Als je Sliedrecht groter wil maken, moet je er ook vanuit gaan dat meer mensen per auto naar de sportvelden gaan.
  De ijsclub heeft dezelfde eis neergelegd als het zwembad namelijk, eerst een nieuwe werkende accommodatie en dan pas het oude terrein inleveren. Het gaat om de noord zuidverbinding, maar het zou wel zo netjes zijn als de ijsclub ook in dit verhaal wordt meegenomen. De gemeente wil immers dat de ijsbaan plaats maakt voor hun buren.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld