Voedselbank licht subsidieaanvraag toe in gemeenteraad

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Gerda de Jong gaf dinsdagavond 12 september 2023 namens Voedselbank Sliedrecht bij aanvang van de raadsvergadering een toelichting op de subsidie aanvraag. Ze vertelde dat Sliedrecht erg betrokken is bij de voedselbank en de kledingbank. Het gebouw is te klein geworden voor deze activiteit. De Jong noemde het een duurzame en maatschappelijke behoefte. In de gemeenteraad was dinsdagavond veel steun te horen voor een eventuele financiële steun aan de voedselbank.

Gerda de Jong voerde dinsdagavond het woord en beantwoordde ook wat vragen vanuit de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Er is in totaal € 164.000,– nodig. Voedselbank Sliedrecht wil zelf een bedrag van € 50.000,– bij elkaar brengen. De Jong verwacht dat er nog niets binnen is van dat bedrag en dat het even over de zomer is heen getild. Het is de eerste keer dat de organisatie bij de gemeente Sliedrecht voor geld aanklopt. Voedselbank Sliedrecht houdt de eigen broek op en krijgt regelmatig een gift, waardoor de hulp draaiende is te houden. Ook komt wat geld uit de kledingbank, maar dat is onvoldoende om de uitbreiding te kunnen betalen. De voedselbank koopt zelf groenten, fruit en vlees in. Ze staan voor dubbele uitdaging. “Het gebouw verandert en we staan ook voor de klus om voldoende eten en drinken in te kopen”, vertelde De Jong. Een deel van de voedselpakketten gaat ook naar de gemeente Molenlanden. Een kwart volgens de SGP-ChristenUnie. Onder meer naar inwoners dichtbij Sliedrecht, zoals het dorp Bleskensgraaf. Ook met de gemeente Molenlanden heeft de voedselbank contact. 

Molenlanden
Meteen na de inspreker werd de aanvraag in de gemeenteraad behandeld. Het CDA vertelde dat zo’n honderd klanten elke week gebruik maken van de voedselbank. Raadslid Priscilla Kraaijeveld-le Pair (CDA): “Wij geloven in de kracht van de samenleving.” Kraaijveld ziet graag eerst wat geldverstrekkers kunnen doen. Het CDA staat achter de subdidieaanvraag. Raadslid Ria de Mul-Donker (SGP-ChristenUnie) noemde de grote plaats die de voedselbank in Sliedrecht inneemt en stond positief tegenover de aanvraag. “Wij denken dat er ook nog een kans ligt bij de gemeente Molenlanden, mocht er een gat zijn, om daar aanvullende subsidie aan te vragen”, aldus De Mul, “We willen figuurlijk achter de voedselbank staan”.

Dekking
Voor PRO Sliedrecht is het een verschrikkelijk moeilijk onderwerp. “We zouden moeten leven in een wereld zonder voedselbanken en als deze voedselbanken er zijn dan staan we er achter. Onze fractie heeft wat meer problemen met de dekking, die vanuit het college wordt voorgesteld. Niet met het bedrag. Onze fractie vindt dat prima en we leggen dat met liefde op tafel”, aldus raadslid Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht), die vond dat er een voedselbank is door jaren rechts beleid. “Willen wij echt aan armoede bestrijding doen of armoede ledigen? Visser zag graag dat uit de post Onvoorzien geld zou worden gehaald. Raadslid Anja Dubbeldam-van Beest (PvdA) kon meedelen dat haar partij de subsidieaanvraag steunt. Dubbeldam vroeg zich wel af of het geld dan uit de juiste pot komt.

Goed mee leven
Fractievoorzitter Sjors van Wijngaarden (VVD) vertelde dat de VVD niet veel met subsidies heeft. “Maar met deze aanvraag kunnen we goed leven. Er wordt moeite gedaan om uit de rest van de samenleving ook geld op te halen. Daar zijn we wel van gecharmeerd. Vanuit de samenleving kan zoiets gedragen worden”, aldus Van Wijngaarden. Als er onmogelijkheden zijn, zoals de aanlevering van producten (uit Rotterdam – red.), dan zou Van Wijngaarden het niet gek vinden om dan nog financieel bij te springen. Raadslid Boudewijn Brandwijk (Slydregt.NU) zou graag met PRO Sliedrecht willen kijken hoe geld op een andere manier beschikbaar kan komen. Ook Slydregt.NU was positief. “Als de € 50.000,– niet wordt opgehaald? Schroom dan niet naar de raad toe te komen”, stelde Brandwijk, die zich afvroeg wie contact opneemt met de gemeente Molenlanden. “Dat is geheel aan de voedselbank”, reageerde De Mul.

Kracht samenleving
Wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) van Financiën was blij met de positieve reacties uit de gemeenteraad. “Wij zien bij deze subsidieaanvraag dat wordt uitgegaan van de kracht van de samenleving. We hebben mensen nodig die zich dag in dag uit inzetten om andere mensen te helpen”, sprak Paas, die vindt dat iedereen recht heeft op bestaanszekerheid. Een vraag van Voedselbank Sliedrecht aan de gemeente Molenlanden wil de gemeente Sliedrecht ‘van harte ondersteunen’. In de raadsvergadering van dinsdag 19 september 2023 komt de aanvraag als hamerstuk met stemverklaring.

1 gedachte over “Voedselbank licht subsidieaanvraag toe in gemeenteraad”

  1. Bij de gemeente Veldhoven heeft de PvdA via amendement een bedrag los gekregen van 24.000. Ter ondersteuning vers fruit en groente voor de voedselbank. Ik hoop dat het hier ook lukt. Zo hard nodig

Plaats een reactie

*=Verplicht veld