Viering Chanoeka in dijksynagoge

SLIEDRECHT – Twee Joodse feesten die niet in de Thora beschreven worden zijn Poerim en Chanoeka. Tijdens Poerim wordt de wonderbaarlijke geschiedenis van koningin Esther herdacht, het verhaal dateert vermoedelijk uit de vierde eeuw voor gewone jaartelling. Chanoeka is het feest van de inwijding van de Tempel. Chanoeka begint dit jaar donderdag 7 december en eindigt vrijdag 15 december 2023. 

De menora (zevenarmige tempelkandelaar) moest ontstoken worden. Volgens het verhaal konden de Joden slechts één kruikje bruikbare olie vinden, genoeg om de menora één dag te laten branden. Door een wonder brandde de menora echter acht dagen lang. En het kostte acht dagen om nieuwe, reine olijfolie te persen. (Foto dijksynagoge)

Het wordt gevierd ter herinnering aan de heugelijke dag dat de Makkabeeën de Tempel in Jeruzalem opnieuw inwijdden, nadat zij de Syriërs verslagen hadden, in het jaar 165 voor de gewone jaartelling. Voor deze herinwijding had men olie nodig.

Bezoeken
Tijdens de speciaal hiervoor georganiseerde Open Dagen kunt een bescheiden verzameling van Chanoekia ’s bewonderen. Dat zijn kandelaars die speciaal voor Chanoeka bedoeld zijn, in allerlei soorten en maten. En er valt ook wat te eten, wat traditioneel erbij hoort! Belangstellenden zijn zaterdag 9 en zondag 10 december 2023 van 14.00 – 16.00 uur welkom in de dijkstnagoge aan Rivierdijk 51. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld