Vervuilde grond Matenaterrein gestort in Sliedrechtse polder

SLIEDRECHT – Tientallen kiepwagens vervuilde grond van het Land van Matena in Papendrecht (net over gemeentegrens Sliedrecht – red.) zijn dinsdag 15 mei 2018 gestort in de polder achter Sliedrecht. De grond mocht lange tijd niet worden vervoerd, omdat deze vervuild zou zijn met PFOA, afkomstig van DuPont. Politieke partijen in Sliedrecht maken zich grote zorgen en vragen zich af of dit wel mag. Dinsdag aan het eind van de middag blijkt dat de gemeente Sliedrecht toestemming heeft gegeven.

Dat de vervuilde grond uit Papendrecht in de Sliedrechtse polder (op het terrein van Jan Vink – red.) wordt gestort, roept vragen op. (© Foto RPAS Peter Donk / Sliedrecht24)

Het rijden van de grond met tractoren is al enkele dagen aan de gang. Sliedrecht24 vroeg de gemeente Sliedrecht maandagmiddag 14 mei 2018 al om een reactie. Die kwam dinsdagmiddag om 16.53 uur. “De grond van het Matena-terrein wordt door de aannemer vanuit een tijdelijk depot naar het terrein van Jan Vink gereden. De aannemer heeft hiervoor toestemming gevraagd bij het bevoegd gezag. In dit geval de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid. De aannemer heeft onderzoeken aangeleverd met betrekking tot de grond bij de omgevingsdienst. Deze hebben die getoetst en akkoord bevonden. Het verplaatsen van de grond vindt daarmee plaats conform de daarvoor geldende regels”, aldus de gemeente Sliedrecht.

Veel vragen
Het antwoord van de gemeente Sliedrecht roept nog meer vragen op, want waarom zou je vervuilde grond naar ‘schone’ grond in een polder verplaatsen? Waarom moest het worden verplaatst? Waarom niet afgevoerd naar een locatie voor verwerking? Hoe lang blijft dat daar liggen? Welke stoffen zitten er in de vervuilde grond? Wat heeft dat voor gevolgen voor vee dat daar gaat grazen? Voor de gezondheid? 

Tekst gaat verder onder video.
Uit de lucht lijkt van een tijdelijk depot geen sprake. De vervuilde grond wordt door een kraan verspreid over het land naast watergangen. De situatie dinsdagmiddag naast de provinciale weg N482, op het terrein van Jan Vink. (© Video RPAS Peter Donk / Sliedrecht24)

Zorgelijk
D66 Sliedrecht maakt zich grote zorgen. “Hoe kan dit? Ik heb dinsdagmorgen al vragen gesteld aan de verantwoordelijke wethouder. Ik vind het zorgelijk”, zegt fractievoorzitter René de Munck (D66). “Het CDA is verrast en is benieuwd wat er aan de hand is”, reageert fractievoorzitter Ton Spek (CDA). De VVD is geïnteresseerd wat hier speelt. Fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD): “Ik wil mij eerst verdiepen in de zaak en de feiten horen.” 

PFOA
De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid geeft dinsdagmiddag meer uitleg. “Grond met PFOA mag worden vervoerd. De grond is gemeten en de grond is niet viezer dan er al ligt. De grond kwam uit binnenring. In Nederland kennen we eigenlijk geen schone grond. De grond die verspreid wordt maakt de grond niet viezer. Daar zit ook PFOA in de bodem. Het gaat in de verplaatste grond om een laag gehalte. Het is vervelend dat mensen schrikken van de verplaatsing en dat mensen het anders beleven”, zegt woordvoerder Lydia Slob van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Het is niet bekend of alle vervuilde grond van het Land van Matena in Sliedrecht-Noord wordt gestort. 

12 gedachten over “Vervuilde grond Matenaterrein gestort in Sliedrechtse polder”

  1. Hebben al de bezwaarmakers wel door dat Sliedrecht groot is geworden door heel veel grond te verplaatsen in de hele wereld????

  2. Hkoop, interessant, je lijkt er aardig in thuis / van af te weten. Voor de geruststelling van velen, heb je ook een bron/onderzoek/whatever waar dit in staat? Uit je reactie lijkt dat je het aardig kunt onderbouwen, of zijn het toch enkel aannames?

    (@Sliedrecht24 we weten het, reageren op anderen wil je liever niet, maar meer info lijkt me altijd wenselijk?)

  3. Het bevoegd gezag(ozhz) heeft een handreiking uitgegeven. Hierin is de regio ingedeeld en gekwalificeerd op bodemkwaliteit met betrekking tot de uitgestoten PFOA door dupont. Om aannemers toch de mogelijkheid te geven om door te gaan met hun werkzaamheden is het toegestaan om grond uit eenzelfde regio toe te passen zoals hier ook is gebeurd. De bodemkwaliteit van het land van Jan Vink is blijkbaar hetzelfde als de grond die van Matena Papendrecht vandaan komt.

    De stof is onderzocht op de invloed op de mens en de aangetroffen hoeveelheden zijn niet gevaarlijk, zelfs niet bij langdurige blootstelling. Met een gemiddelde bbq krijg je veel meer kankerverwekkende stof binnen dan een leven lang aardappelen eten uit deze grond.

    Daarnaast is de omgevingsdienst OZHZ zeer scherp en zal dit allemaal goed zijn onderzocht.

  4. Vreemd en tegelijkertijd ook awel weer interessant
    Wie is de aannemer ( zou deze ook uit sliedrecht komen)
    De (jonge jongens) meestal die op de tractors rijden weten die ook wat ze vervoerde en droegen deze beschermende kleding en eventueel gelaats bescherming
    De chauffeur die dit aan het uitrijden is weet hij wat hij aan het vernevelen is

    Staat er een eventuele bord bij de stort met iets meer info dat de grond die hier gestort wordt KANKERVERWEKKEND is

    En eigenlijk de ham vraag wie is de gelukkige bewoner over zo 5 jaar als er dan uiteraard huizen worden gebouwd gaan worden

  5. Kunnen we die Lydia Slob geen huisje aanbieden op dit stuk grond, eens kijken of ze dingen dan ook anders gaat beleven…

  6. Waarom niet in Papendrecht laten? Daar lag het toch? Moet Sliedrecht weer andermans zooi opruimen?

  7. Vervuilde grond?
    Wat is dat nu weer voor onzin om dat hier te storten.
    Dom worden wij gehouden hier in dit land , niemand neemt hier
    natuurlijk de verantwoording voor zoals gewoonlijk.
    En dan nog alles wat we niet weten in dit dorp over andere
    troep uit Dordt.
    Triest.

  8. Wat moet je nog doen als gewoon burger. Op het Burgemeester Winklerplein is er een zaak die al 6 maanden dicht zit. Totale leeg loop op de Kerkbuurt. Hier geven ze wel vergunningen voor?

  9. Hoe kan dit? Wie heeft de vergunning afgegeven? Wie heeft geld ontvangen?
    Allerlei vragen die waarschijnlijk nooit beantwoord worden, zal wel weer in het schimmige ambtenaren circuit verdwijnen. De bewoner van Sliedrecht wordt zonder inspraak buiten spel gezet. Lang leve de verkiezingen, er is niets veranderd.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld