Verschillende Sliedrechters spreken in bij hoorzitting provincie rond Chemours

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Een aantal Sliedrechters heeft vrijdagmorgen 1 september 2023 ingesproken bij de hoorzitting rond chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Deze was georganiseerd door de Provincie Zuid-Holland en stond onder voorzitterschap van Henk de Vree (fractievoorzitter PVV Zuid-Holland – red.) uit Hardinxveld-Giessendam. De leiding van het bedrijf, dat voorheen deel uitmaakte van DuPont, zou jarenlang hebben verzwegen dat het stoffen in het water, de bodem en de lucht loosde die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Het tv-programma Zembla besteedde hier enkele maanden geleden aandacht aan in de uitzending ‘de PFAS-doofpot’.

De hoorzitting vrijdagmorgen in het stadhuis van Dordrecht. Hier met onder andere Joop Keesmaat en Kees van der Hel van de actiegroep Gezondheid vóór Alles. (Foto ooggetuige / Sliedrecht24)

Een grote meerderheid van de partijen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland besloot daarop een hoorzitting te organiseren. Omwonenden van de fabriek konden hun verhaal doen. Ook wethouders van de gemeenten rond Dordrecht kwamen aan het woord, net als vertegenwoordigers van de milieudienst DCMR en van Chemours zelf. Vanwege het grote aantal aanmeldingen om in te spreken, is de hoorzitting verspreid over twee dagen. Volgende week woensdag, voorafgaand aan een debat in de staten van de provincie Zuid-Holland over Chemours worden nog meer omwonenden gehoord door de Zuid-Hollandse politici. Als vergunningverlener staat ook de rol van de provincie Zuid-Holland ter discussie in deze zaak. 

Tekst gaat verder onder foto.

Buiten het stadhuis was er voor de hoorzitting protest. (Foto ooggetuige / Sliedrecht24)

Miljoenen schikking
Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht heeft geprobeerd om voor een aantal miljoen euro te schikken in een zaak waarin gemeenten het bedrijf verantwoordelijk houden voor pfas-schade. Dat meldt vrijdag 1 september 2023 de NOS op basis van onderzoeksprogramma Zembla op basis van geheime notulen van een raadsvergadering in de gemeente Dordrecht. Chemours stelde naar verluidt als voorwaarde dat de gemeenten na de schikking geen claims meer mochten indienen voor toekomstige schade. Ook zou het bedrijf hebben geëist dat er geen verdere procedures zouden volgen, ook niet wanneer Chemours door de rechter zou worden veroordeeld. De gemeenten wezen het aanbod af. Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden stelden Chemours, dat vroeger Dupont heette, in 2018 aansprakelijk voor de pfas-schade in hun gemeenten. De inhoudelijke behandeling van de civiele zaak vond dit voorjaar plaats, de uitspraak is eind deze maand.

3 gedachten over “Verschillende Sliedrechters spreken in bij hoorzitting provincie rond Chemours”

  1. Zoals ook werd gevraagd tijdens de hoorzitting, Chemours kan daar geen uitspraken over doen. Het interesseert ze werkelijk helemaal niets. Ze wachten de gerechtelijke procedures af. Maar willen wel een goede transparante ” buur” zijn! Kom op joh!

  2. Wijze beslissing van de gemeentes. Voor enkele miljoenen je verantwoording afkopen. Je weet niet wat er nog meer boven water komt. Bij evt. Sluiting en terrein sanerings kan er niets meer verhaald worden. De Chemours direktie bestaat uit onmenselijke zieke geesten.

  3. Stel, dat Chemours ineens wel schikt met gemeenten ( wat ik hoogst onwaarschijnlijk acht), wat hebben de bewoners en de zieke of reeds overleden / nabestaanden van deze mensen eraan? Zien die er dan ook wat van terug? Overigens miljoenen is wel een schijntje van een afkoopsom, maar dat terzijde. Hiermee geef je als bedrijf toch wel een beetje schuld aan of zie ik dat verkeerd?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld