Vermaas hekelt hautaine houding en machtspolitiek

SLIEDRECHT – Ondernemer Martijn Vermaas was dinsdagavond 29 november 2016 één van de insprekers bij de plannen om ruim 2 ton uit te trekken voor de herinrichting van een deel van de winkelpromenade Kerkbuurt, namelijk Kerkbuurt-Oost. Vermaas irriteerde zich aan de houding van politici, het niet nakomen van beloften en de machtspolitiek. Hij was één van de insprekers dinsdagavond.

Ondernemer Martijn Vermaas dinsdagavond aan het woord als inspreker bij de gemeenteraad. (Foto Sliedrecht24)

Vermaas vatte het samen in de metafoor van een spel Ganzenbord. Een soortgelijk bordspel wordt nu onder de naam ‘Ik hou van Sliedrecht’ bij een supermarkt in een spaaractie verstrekt. “Dat is voorzien van karakteristieke Sliedrechtse plaatjes waaronder die van de Kerkbuurt. Bij het uitpakken bleek ironisch genoeg, dat de kleuren van de fiches overeenkomen met die van de politieke pionnen in het actuele Sliedrechtse steekspel. De rode en groene fishes zijn fel gekleurd en goed zichtbaar, de gele zijn wat flets uitgevallen en de oranje en andere kleur pionnen blijven nog vastgeplakt in de verpakking. Als belanghebbenden krijgen wij het gevoel in de werkelijke versie van dit Sliedrechtse politieke spel te zijn beland. De inzet is de openstelling van Kerkbuurt-Oost voor autoverkeer”, sprak Vermaas inleidend tot de raadsleden. 

Politieke spelletjes
Een spelletje machtspolitiek waarbij de spelregels en inhoud volgens Martijn Vermaas steeds vager worden en de overwinningsroes om de macht een steeds grotere rol is gaan spelen. Vermaas: “Deze zaak leent zich niet voor merkwaardige politieke spelletjes. Het gaat om een serieuze kwestie met reële negatieve gevolgen voor verschillende partijen. Dit laatste is volgens ons het afgelopen jaar uit het oog verloren. Ik blijf er op hameren: naar onze mening worden in dit dossier geen belangen op inhoudelijke gronden afgewogen. Immers, op grond van een achterhaald rapport uit 2011; een visie die geen visie is, maar een planuitwerking en een flinterdun raadsvoorstel wat geen aansluiting vindt op voorgaand, is het onhoudbaar om met dit raadsvoorstel in te stemmen.”

Oplossingen
Het moest Vermaas dinsdagavond van het hart dat een proces waar alle partijen vol goede moed aan begonnen, zo in een politiek gekrakeel is ontaard. “Het geheel volgend, is het voor ons een raadsel dat sommige fracties niet openstaan voor voortschrijdend inzicht, of wellicht nog erger, niet openstaan voor betere en breedgedragen oplossingen. Het is voor ons onbegrijpelijk dat partijen, in tegenstelling tot hetgeen zij in haar partijprogramma’s vermelden, blijven volharden in een hautaine houding. Naar serieuze alternatieve plannen wordt nauwelijks geluisterd; koste wat het kost moét en zal er autoverkeer op Kerkbuurt-Oost komen”, sprak Vermaas.

Geen speelbal
Vermaas noemde het een sterk staaltje dorpse machtspolitiek. Vermaas: “Juist in deze tijd is het van eminent belang om draagvlak te creëren om dergelijke maatregelen uit te voeren. Vandaar nogmaals ons advies aan u als raad, om op inhoudelijke en deugdelijke gronden uw overweging te maken en het alternatieve plan te omarmen dat is aangeboden. In ieder geval passen wij er voor om een speelbal te worden in dit politieke spel waarbij de titel ‘Ik hou van Sliedrecht’ uit het oog lijkt te zijn verloren. Bij de volgende verkiezingen mag de kiezer bepalen hoe dit spel verlopen is, wie de winnaars zijn en wie niet meer mee mag doen omdat hij of zij heeft ‘geonneusd’. Maar één advies onzerzijds; neem de belanghebbenden serieus en beslis op inhoud.”

Nek omdraaien
Meerdere mensen hadden inspreektijd gevraagd. Eerder sprak voorzitter van der Ondernemersvereniging Kerkbuurt Anne de Vries. Hij vreesde dat als het plan wordt uitgevoerd op de manier zoals dat nu op stapel staat dit de ondernemers de nek zal opdraaien. “Keur dit raadsvoorstel af”, sprak De Vries.
Ook Anja de Rooij vertegenwoordigde de ondernemers en speelde in op de persoonlijke emotie van de raadsleden met wat uitspraken. “Toegeven dat je een verkeerde afweging heb gemaakt, is niet een teken van zwakte, maar van kracht. Beter voorkomen dan genezen. Bezint, eer ge begint.” Zelfs Bijbelspreuken passeerden. “Het begin van wijsheid, is dat je wijsheid zoekt. Alleen ga je sneller en samen sta je sterker. Laten we het samen oplossen en geen besluiten nemen die ons als gemeente veel last en bureaucratische ellende bezorgen”, sprak De Rooij. Ze deed zelfs een voorstel en advies. “Brand uw vingers niet aan een plan, dat geen draagvlak heeft. Zonder instemming van uw achterban, bent u een roepende in de woestijn.”
De belangvereniging Kerkbuurt-Oost (BKO) was ook inspreker. Voorzitter Dick Bakker nam in namens bewoners en ondernemers verwees naar het alternatief dat er ook ligt. “Dit raadsvoorstel gaat alleen maar verliezers opleveren. Ik hoop niet dat we in Sliedrecht met elitepolitiek te maken krijgen. Het zal u sieren het raadsvoorstel af te keuren”, sprak Bakker. Contact met bewoners is volgens Bakker door de gemeente nooit gezocht. 

2 gedachten over “Vermaas hekelt hautaine houding en machtspolitiek”

  1. Met ‘Gemeenteraad’ bedoel ik uiteraard de partijen, die vóór ‘herintreding’ van auto’s zijn…

  2. De gevolgen van dit voorstel moeten niet langs ‘Aan Tafel’, maar direct ‘Ván Tafel’…
    Het restaurant heeft graag ‘gasten aan tafel’ i.p.v. ‘(uitlaat)gassen aan tafel’… Volgens mij zijn ze echt niet van plan om een soort ‘McDrive’ te openen…
    Fietsen op de gehele Kerkbuurt is al toegestaan, binnenkort mogen automobilisten ook gratis ‘kortparkeren’ op het plein vóór de HEMA…
    Een roltrap/rolbaan voor de Kerkbuurt is niet meer nodig, invaliden en anderszins moeilijk ter been zijnde inwoners worden voortaan gewoon met de Arriva-Kerkbuurt-Oostbus afgezet op het Merwedeplein. Koffie met een gratis HEMA-tompouche…
    Gemeenteraad, denk toch eens na, wat heeft het voor zin?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld