‘Verkopers van alcoholische drank houden zich goed aan afspraken’

SLIEDRECHT – Sliedrechtse winkeliers en de horeca in het dorp houden zich goed aan de leeftijdsgrens van 18 jaar voor het verstrekken van alcohol. Dat bericht woensdag 4 december 2019 de gemeente Sliedrecht. “In maar liefst 86,8% (2017) tot zelfs 95,2% (2018) van de gevallen vragen de verkopers eerst naar een identiteitsbewijs. Over het eerste kwartaal van 2019 ligt het percentage vooralsnog op 75%”, schrijft de gemeente Sliedrecht, die voor het onderzoek ‘mystery shoppers’ heeft ingezet.

“De gevolgen van het drinken van alcohol worden vaak onderschat. Voor jongeren die nog in de groei zijn, is alcohol extra schadelijk”, stelt de gemeente in de publicatie. 

De gemeente Sliedrecht heeft een preventie- en handhavingsplan alcohol. Het handhaven van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol is hier onderdeel van. Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) is blij met de resultaten. “Ik zie dit als een gevolg van onze inspanningen op zowel preventie als repressie. Ik wil de verkopers in Sliedrecht een compliment geven voor deze goede resultaten. Daarmee lopen we voorop in de regio. Het is nu zaak om de naleving op dit niveau te houden.”

Trendbreuk
Sinds 2015 zet de gemeente mystery shoppers in om te controleren of verkopers in twijfelgevallen vragen naar een identiteitskaart. “De eerste jaren kregen verkopers een waarschuwing als dit niet gebeurde. Vanaf 2017 krijgen ze een boete. Bij de start van de controles in 2015 lag het nalevingspercentage op 41%, in 2018 is dit 95,2%. Er lijkt nu dus sprake van een trendbreuk. Ook in vergelijking met de regio scoort Sliedrecht uitstekend. Vergelijk het regionale nalevingspercentage van 42% in 2017 met de Sliedrechtse score van 86,8% in datzelfde jaar”, somt de gemeente Sliedrecht op.

Doorschenken
De gemeente controleert ook op het ‘doorschenken’ van alcohol in cafés en andere gelegenheden. In april dit jaar is daarvoor een kleinschalig onderzoek gehouden bij negen alcoholverstrekkers. “In 44% van de gevallen kregen bezoekers op een bepaald moment geen alcohol meer. We willen dit percentage omhoog krijgen naar 75%. Met de verkopers bespraken we kort geleden waar de norm ligt met doorschenken en boden we handvatten om de diverse fases van dronkenschap objectief te kunnen waarnemen. Hoewel de uitkomst op doorschenken nog lager is dan 75% liggen we met onze aanpak wel voorop in de regio”, aldus de gemeente Sliedrecht. In het nieuwe preventie- en handhavingsplan stelt de gemeente Sliedrecht nieuwe maatregelen voor als het gaat om doorschenken.

1 gedachte over “‘Verkopers van alcoholische drank houden zich goed aan afspraken’”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld