Verkennende bever slachtoffer van verkeer

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Ze behoren in Nederland tot de beschermde diersoorten. De bever. Op zoek naar een woongebied om een burcht te bouwen is het opnieuw misgegaan. Zaterdag 25 juni 2016 is de vierde of vijfde bever sinds dit voorjaar in het verkeer gedood. Aangereden door een auto, deze keer op de Bandijk bij de Noordwaard, achter de Sliedrechtse Biesbosch.

Boswachter Thomas van der Es vindt dat er te hard wordt gereden op de dijk en dat er meer borden moeten worden geplaatst voor overstekende dieren. (Twitterafbeelding Thomas van der Es / Foto Niels van Pelt, vrijwilliger Staatsbosbeheer)

In het Nationaal Park De Biesbosch aan de overkant van de Merwede leven er zo’n 300. Zijn de dieren 2 tot 3 jaar oud, dan gaan ze op zoek naar een eigen leefgebied. Geboren Sliedrechter en boswachter bij Staatsbosbeheer in de Biesbosch is Thomas van der Es. “Het gaat goed met de bever. In de Biesbosch groeit de populatie nog ieder jaar en wat je dan ziet is dat de bever op zoek gaat naar zijn eigen leefgebied en daar een burcht bouwt. De waterdieren gaan bij deze verkenning soms het land op, steken het asfalt over en in sommige gevallen worden ze aangereden. Dat loopt vaak verkeerd af. Sinds dit voorjaar al 4 of 5 en dat is best veel”, zegt Van der Es.

Snelheid
De Noordwaard is nieuw natuurgebied en verschillende bevers hebben daar inmiddels een burcht gebouwd. Van der Es: “Door de Noordwaard loopt infrastrctuur. Wegen, er wonen mensen in een huis op een terp en er wordt soms hard en veel gereden. Ook in de nacht. In het buitendijks gebied zoeken hazen, vossen, reeën en ook bevers hun toevlucht. De gemeente Werkendam is op de hoogte van de situatie. Er staan te weinig borden, waarop de weggebruiker gewezen wordt op de overstekende dieren. Een aanrijding met een ree bijvoorbeeld kan overigens grote gevolgen hebben. Rustig rijden is een tip.” Het is niet bekend of er na dit incident maatregelen worden genomen. “Het heeft de aandacht”, aldus Van der Es.

Nauwelijks schade
Steeds vaker trekt de bever weg uit de Biesbosch. Op zoek naar nieuw terrein, waar het dier zich dan vestigt. Zo zijn er nu bevers in Dordrecht bij het wantijpark, maar zitten ze ook volgens Van der Es in Papendrecht en zwemt er weleens de rivier de Merwede over naar de oever van Sliedrecht. “Schade door bevers valt mee, of je moet boomkweker zijn. Die zal met de dieren niet blij zijn, maar de schade is verwaarloosbaar. Graven in dijken is tot nu toe niet aan de orde”, vertelt Van der Es.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld