Verkeersmaatregelen Sliedrecht-West worden per direct opgeheven

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De verkeersmaatregelen in Sliedrecht West worden per direct opgeschort. Dat bericht HVC dinsdagmiddag 9 april 2024 aan online krant Sliedrecht24. Met de groep, die werkt aan de ‘intrekoperatie‘ onder wie mensen met kennis van grond, de gemeente Sliedrecht, HVC en aannemer A. Hak, is dit dinsdag na het middaguur besloten. HVC spreekt van ‘een enorme tegenvaller’. 

Er wordt gewerkt aan een leiding voor warmtenet onder de rivier de Merwede door van Sliedrecht naar Dordrecht. “Door een blijvend instabiele boortunnel is het risico te groot om de leidingstreng van 1200 meter onder de Merwede tussen Sliedrecht en Dordrecht aan te brengen. Het is een te groot risico om de werkzaamheden voort te zetten”, zegt Koert van Oosten van HVC. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Geprobeerd wordt om de weg voor de avondspits weer vrij te maken. Het gaat de Ouverture, Craijensteijn en Parallelweg. De werkzaamheden, die ook voor eind april 2024 stonden gepland. worden opgeschort. 

Terug naar tekentafel
Woordvoerder Koert van Oosten (HVC) benadrukt dat de boring wel is geslaagd. “We hebben te maken met slappe veengrond. Ook deskundigen hebben dit zo nog niet eerder meegemaakt”, zegt Van Oosten. De leiding van Sliedrecht naar Dordrecht ligt op 25 meter diepte (onder de rivierbodem, die zit op zo’n twintig meter – red.). Van Oosten: “Het is niet stabiel genoeg om de leiding er doorheen te trekken. Het probleem zit na de eerste 150 meter vanaf Sliedrecht.” Plan is nu om terug te gaan naar de tekentafel en de planning schuift op. In overleg met aannemer A.Hak, gemeente Sliedrecht, Rijkswaterstaat en de nood- en hulpdiensten zal HVC de werkzaamheden opnieuw inplannen.

Reactie
Wethouder Ton Spek (CDA) van Duurzaamheid reageerde dinsdagavond in de gemeenteraad op de problemen. Hij gaf eerst een technisch verhaal en vertelde dat overleg is geweest met geologen. Volgens Spek kan er niets gezegd worden over planning en doorlooptijden. 

28 gedachten over “Verkeersmaatregelen Sliedrecht-West worden per direct opgeheven”

  1. ik zie hier briljante oplossingen om de leiding bovengronds langs het spoor te laten lopen.. dat is net zo effectief als je deur open te zetten in de winter met de kachel op standje 25… enorm warmteverlies.. niet voor niets dat heel sliedrecht overhoop is gehaald de afgelppen jaren.. Beter is het om HVC naar deze kant van de rivier te verhuizen.. ik zeg aan de noordkant van de a15 dwars over het zwembad heen… 2 vliegen in 1 klap

  2. Misschien is het een goed idee om volgende keer het volledige weekend te gebruiken, van vrijdagavond tot zondagnacht.? Dat zou beter te behappen zijn en opstoppingen voorkomen.

  3. @Adrie Hamburg, @G Lemmens, bij het beweegbare deel de leiding in een soort brug laten lopen waar de scheepvaart onderdoor kan. Treinspoor moet min of meer horizontaal lopen, maar dat geldt niet voor deze leidingen. Aangekomen bij het beweegbare deel laat je de leidingen gewoon een aantal meters verticaal omhoog lopen tot je op een hoogte bent waar zeker weten de komende jaren Alle scheepvaart onderdoor past, dan steek je het beweegbare deel op hoogte over, daarna ga je weer verticaal naar beneden.

  4. @ Adrie Hamburg.
    🤔 Optie 1 een flexibele slang.
    🤔 Optie 2 snelkoppeling met afsluiter.
    🙈🥴😂

  5. @Marco Roze Goed idee om de leiding aan de spoorbrug te hangen en zo de rivier over te komen. Alleen hoe doen we dat bij het beweegbare deel van de brug ?

  6. Misschien kan de bioderij op de baanhoek restwarmte leveren.
    Zijn we gelijk van hvc af.

  7. Stop er maar mee. Dit project wordt gedreven door groene overheidsoppertunisten die goed zijn in het verbrassen van andermans geld.

  8. Het blijft toch wat vreemd dat men maar door blijft gaan met dat warmtenet.
    Dat, terwijl er juist gemeenten zijn (Utrecht) die al gestopt zijn met dit project, of ook overwegen om te stoppen.

    Als het werkelijk zo’n succes zou zijn had ik in Nederland al veel meer animo voor dit systeem verwacht.

    De zekerheid van goede werking (rendement en voldoende capaciteit en vooral ook genoeg warmte, zeker bij koudere dagen) is ook nog vaag.

    Dat alles nog los van de vraag wat het per huishouden of woning gaat kosten.
    Wie gaat overigens uiteindelijk alle kosten betalen voor aanleg én gebruik?
    Hoe zijn die in verhouding tot de huidige kosten van verwarming?

  9. Kees Visser….. het artikel gaat over het warmtenet en niet over de dames de Groot.
    Van het project warmtenet zijn heel veel mensen de dupe van.
    En baggeraars waar het dorp mee groot is geworden, weten echt wel wat tegenslagen zijn en hoe ermee om te gaan.
    Sliedrecht was een rijk dorp wat nu niet meer is, als het zo door gaat, door dit soort wantoestanden. Dit gaat de geschiedenis in als een blunder en het flink onderschatten van draagkracht van mensen en de natuur wat nu gegeven is.
    Het gaat om geld, macht en eigenbelang, niet om Sliedrecht en de inwoners. Empatisch denken met de huurders zou beter op z’n plek zijn.

  10. De natuur heeft zeker gesproken.
    Stoppen met dit verslindende project! De huurders zitten al een paar jaar met dit absurde plan.
    Met onkunde worden oudere woningen aangepast waardoor niet iedereen zich meer thuis voelt.
    Her en der schade van woningen, vertrouwen maar ook in de portemonnee van lagere inkomens.

  11. Als dit al niet lukt, gaan we dan serieus geloven dat een mega project zoals de Noord Zuid verbinding wel lukt?

    Gooi het plan weg. Ga op het onkruidveld bouwen naast Winklerplein, Watertoren terrein, Groen van Prinsterer. Laat Bongers beginnen met sloop en bouw Kerkbuurt.

    Smelt die buizen om voor een speeltuin voor de kinderen. Eneco in Utrecht stopt met warmtenet maar Hvc en Ton Spek gaan door?

    De natuur heeft gesproken, ze wil het niet, moeder aarde.

  12. Bewijst ook dat bouwen in noord risicovol is…., je moet er niet aan denken wat een enorm viaduct gaat betekenen…. dit is een teken..! Doe een tunnel zoals naar Brandwijk ter hoogte van Bakker repair en een fiets brug. Voor de stompwijk.

  13. Teken aan de wand, zeggen ze dan.
    Gewoon stoppen met t warmtenet.
    Zo warm worden wij hier nu al niet van en in de toekomst ook zeker niet.
    Genoeg ervaringen elders uit t land: hoge kosten en nog niet warm zitten.

  14. De oplossing is voor de hand liggend, namelijk de leiding aan de spoorbrug hangen en zo de rivier over komen.

  15. In het verleden zijn er veel leidingen aangelegd als rivierkruising, denk bv aan de drinkwaterleiding vanuit de Biesbosch naar Rotterdam, de uitvoering van deze leidingen ging dmv zg zinkers. Visser en Smit was specialist op dit gebied. Waarom nu niet dit bewezen betrouwbare systeem toepassen?

  16. Wat zal er bij de onderdoorgang van het spoor, bij het industrie terrein gebeuren?
    Dat is afgesloten, omdat die buis daar ligt.

  17. Stoppen met deze onzin.
    Stekker uit het project trekken en die pijp in stukken zagen 😉

  18. De totstandkoming van dit debacle lijkt(!) aanvankelijk in een impuls besloten: het was de wilde plannenmaker (wethouder Spek) welke bij wijze van spreken in beginsel HVC bij Tablis op de stoep plaatste. Dit is dan wel geschiedenis, maar het gaat aldoor om verbanden zien: eerst was het gegeven dat geothermie (aardwarmte) de nr.1 optie was, maar daarvoor heb je een niet- slappe en stabiele bodem nodig. Veen is dat niet.

    Er schijnt -nadat de aanbesteding reeds contractueel was bevestigd- enig onderzoek te zijn geweest naar de bodemgesteldheid om een boring uit te voeren. Eén en ander om het ‘verschuiven’ van het doublet (deze heen- en terug leiding kan breken door slappe c.q. dynamische grond) te voorkomen. De bijzonderheden van dit onderzoek krijgen u en ik ‘uiteraard’ niet te weten #denk, maar dat men na deze ‘proefboringen’ heeft besloten om de warmte voor het warmtenet te gaan betrekken uit de vuilverbrandingscentrale, is opmerkelijk.

    De clou: als de aangeboorde veenbodem niet stabiel genoeg is -lees: te drassig- voor het ‘borgen’ van betreffende leidingen ergens in de polder, waarom zou deze veenbodem dan even verderop wél sterk genoeg zijn om deze leidingen te laten ‘settelen’ in een te verwachten drassige veen- rivierbodem?

  19. Met het boren een aanleggen van de hogedruk gas leiding naar wijngaarden ging het wel goed. Waarschijnlijk beter hun huis werk gemaakt. En wat de heer van Rees aanhaalt klopt als een bus. Heeft div. ook aannemers de kop gekost.

  20. Vooraf hebben wij de wethouder hier voor gewaarschuwd!
    Zodoende waren wij maandagmorgen tijdens de spits met onze fotograaf op de locaties.
    Een weldenkend mens ziet dit aan komen.

  21. De hele operatie wordt nu verzet naar een andere datum. Omdat er gistermiddag een grote verkeersinfarct was rond half 5 op de Baanhoek, de Ketelweg en de Ouverture (dat zou vanmiddag niet anders geweest zijn ondanks alle verkeersborden en verkeersregelaars) is het toch wel zaak om over dit probleem eens goed na te denken, want dit moet gewoon anders. Je zou als bewoner van Baanhoek de ziekenauto nodig gehad hebben, die had er echt niet doorgekomen! Wat die veengrond betreft, in 1880 was er al hetzelfde probleem bij de aanleg van de spoorlijn langs de Parallelweg, die zakte ook in de veengrond weg. Weinig geleerd blijkbaar.

  22. Uit de reacties blijkt maar weer dat de beste stuurlui (zonder vaarbewijs en met watervrees) weer aan wal staan…

  23. Ik heb gelijk al gezegd dat het een groot fiasco zou worden,er zit veel te veel stroming in de rivier dat hadden die grote heren toch wel kunnen weten,maar ja gewoon door drammen die lui van de gemeente,hvc en nog een aantal van die figuren.

  24. Dat is voor alle betrokkenen natuurlijk een behoorlijke tegenvaller, maar hopelijk vindt men een goede oplossing voor het doortrekken, later dit jaar, anders blijft de warmte ver weg.
    In ieder geval een vingerwijzing dat je goed op moet letten met de slappe ondergrond in Sliedrecht eo, bijvoorbeeld bij het bouwen in Noord.

  25. Niet te geloven normaal gesproken gaan ze op vele plaatsen waar de leiding doorheen moet boren om te kijken wat ze tegen kunnen komen . Zeer amateurristisch
    Dus: Knoeiwerk .

  26. Je zou toch zeggen dat er van te voren onderzoek wordt gedaan als je zo’n groot project start…..

  27. Wat een gedoe weer..het halve dorp op de schop..file ellende..en nu pas opmerken dat het veengrond betreft..dat lag er al even hoor..

Plaats een reactie

*=Verplicht veld