Verhalen over laatste rustplaats, historische graven en bijzondere mensen

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Op de begraafplaats aan de Thorbeckelaan is vrijdagochtend 24 mei 2019 voor de eerste keer een rondleiding georganiseerd in het kader van het landelijke evenement ‘Weekend van de Begraafplaats’. Zo’n vijftien belangstellenden sloten zich bij de rondleiding aan. Doel is om het publiek vertrouwder te maken met alle aspecten, die begraafplaatsen in Nederland bieden. Er doen ruim tachtig begraafplaatsen dit weekend mee.
 
Een bijzondere manier van begraven – waar weinig mensen weet van hebben – is de mogelijkheid om gebruik te maken van een grafkelder. Deze bestaat uit een betonnen bak, waarin twee kisten kunnen worden geplaatst. Hierop wordt een betonnen plaat gelegd. Hier staat het gezelschap bij een beschikbare grafkelder, die speciaal voor de rondleidingen ‘zichtbaar’ is gemaakt. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
 
De rondleiding werd verzorgd door drie medewerkers van gemeente Sliedrecht, Opzichter buitenruimte Bert de Ruijter, Beheerder Kees Ippel en Begraafplaatsadministrateur Margriet Groenhof. Ook was aanwezig voormalig Sliedrechter Wout van Rees, die met zijn uitgebreide historische kennis bij diverse grafmonumenten een toelichting gaf. De medewerkers van gemeente Sliedrecht gaven uitleg over de mogelijkheden en verschillen bij particuliere en algemene graven. Ook de geldende regels werden daarbij besproken. De procedure rondom begraven werd toegelicht, uiteraard op een heel integere manier. Er werd tevens aandacht besteed aan crematie en de mogelijkheid om urnen op diverse manieren een plaats te geven. Naar aanleiding van een wens van nabestaanden is er vorig jaar een speciaal ‘natuurpad’ aangelegd, waar de mogelijkheid wordt geboden om as uit te strooien. Daarbij is altijd – op afstand – een medewerker van gemeente Sliedrecht aanwezig.
 
Oorlogsmonumenten
Het thema van dit weekend was ‘Een plek vol verhalen’. Met Van Rees waren de belangstellenden hiermee aan het goede adres. Begonnen werd bij een grafmonument van het ‘Roode Kruis’, ter nagedachtenis aan overledenen van het motorschip Actinia, dat 11 mei 1940 op weg was naar Sliedrecht om gewonden op te halen. Toen het schip bij Werkendam op een magnetische mijn voer, ging het noodhospitaalschip ten onder met personeel aan boord. Diverse oorlogsmonumenten werden gepasseerd.  Anja van der Starre – die ook in de rondleiding meeliep – gaf met name ter hoogte van de gedenkstenen van de Merwedegijzelaars aanvullende informatie. Ook bij het graf van zigeunerkoning Fernando Westhiner werd even stilgestaan.  
 
Tekst gaat verder onder tweet

Duizenden mensen
De huidige begraafplaats aan de Thorbeckelaan is in 1885 in gebruik genomen. Op een historische afbeelding was te zien dat de ‘oude’ begraafplaats ter hoogte van de Grote Kerk heeft gelegen. Ten tijde van de Watersnoodramp in 1953 stond de begraafplaats onder water. Gedurende deze tijd hebben er gedurende acht tot tien weken begravingen plaatsgevonden aan de Adriaan Volkersingel. De Ruijter vertelde dat uit onderzoek was gebleken dat er op de huidige begraafplaats in de loop van de tijd tussen de 25.000 en 27.000 mensen zijn begraven. De laatste jaren vinden er ongeveer 160 begravingen per jaar plaats.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld