‘Vergeet-me-niet route’ onthuld tijdens Wereld Alzheimer Dag

door Peter Donk
SLIEDRECHT – In het plantsoen nabij bibliotheek AanZet en het oorlogsmonument is woensdagmiddag 21 september 2022 de ‘Vergeet-me-niet route’ onthuld. Dat gebeurde onder prachtige weersomstandigheden door Wim de Groot (van De Groot & Schagen) en zijn moeder in het bijzijn van wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) van Sociaal Domein.

De Groot zijn vader overleed aan de ziekte Alzheimer. Samen met zijn moeder deed hij de onthulling. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Wethouder Paas beet het spits af met een korte toespraak over de sluimerende ziekte demensie, die langzaam vat op iemand krijgt. “Het is ook een slopende ziekte, waarbij de geestelijke vermogens steeds verder afnemen. Handelingen, zoals zichzelf aankleden, koken of het smeren van een boterham wordt steeds lastiger tot zelfs onmogelijk”, aldus Paas. Het is een aandoening die één op de vijf mensen treft. Bij vrouwen is dat zelfs één op de drie. Paas: “In Sliedrecht leven er naar schatting 550 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar ruim 900. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. We krijgen er allemaal mee te maken.”

Tekst gaat verder onder foto.
Wethouder Cees Paas tijdens zijn speech woensdagmiddag. Paas: “Dementie is een ziekte die continu, iedere dag, om aandacht vraagt. Daarom staan we vandaag hier. Om aandacht te vragen voor dementie. Om het enerzijds zoveel mogelijk te voorkomen door een gezonde levensstijl. Maar anderzijds om ook te laten zien wat Sliedrecht allemaal te bieden heeft.” (Foto onder Peter Donk / Sliedrecht24)

De gemeente Sliedrecht is sinds 2019 een dementievriendelijke gemeente. “We streven naar een gemeenschap, waarin dementie wordt geaccepteerd, herkend en waarin mensen weten er mee om te gaan. We werken hard aan een gemeenschap, die hen een handje toesteekt, wanneer zij het even niet meer weten en onze hulp nodig hebben. Een gemeenschap ook waar open met dementie wordt omgegaa. Waar de juiste informatie is te vinden, ondersteuning op maat is en inwoners, vrijwilligers en professionals maar ook ondernemers elkaar versterken”, aldus Paas. 

Uit giften
Muziek was er van zangeres May van der Giessen uit Papendrecht. Zij zong / speelde gitaar een zelfgeschreven lied over alzheimer. Haar tekst had ze gebaseerd op een praktijkvoorbeeld. Frans en Agnes. Het toepasselijke lied kreeg een warm applaus. Daarna vond de onthulling van het pad met ruim 30 ‘vergeet-me-niet tegels’ plaats. De Groot vertelde dat de tegels zijn betaald uit giften voor de ziekte alzheimer tijdens een open dag bij het bedrijf De Groot & Schagen. “Mijn vader heeft die dag nog geopend en ging daarna snel achteruit. Hij verbleef in verpleeghuis Waerthove. Er werd tijdens de open dag een bedrag van € 10.000,– opgehaald en dat geld is geschonken aan Alzheimer Sliedrecht. Daar zijn ook de speciale tegels van betaald. Het helpt de mensen de weg te vinden. In deze omgeving kan je mensen met demensie sneller tegenkomen”, sprak De Groot, waarna hij samen met zijn moeder een richtingnaambord onthulde. Tot slot bracht verhalenverteller Nico van Lent een persoonlijk verhaal over dementie. 

Tekst gaat verder onder foto.
Wim de Groot spreekt over wat zijn vader is overkomen. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Kraampjes
In het plantsoen was voldoende te beleven. Informatiekraampjes waren er van het Odensehuis en de dagbesteding in het Seniorenhuys De Schalm, een belevenistafel en de geheugenspellen van de Bibliotheek, het Alzheimer café van Alzheimer Nederland, de Onvergetelijke Kookclub (sinds half december 2021 nieuw in Sliedrecht -red.), de GGD over het verband tussen gezonde leefstijl en dementie, casemanagers dementie, het mantelzorgpunt, automaatjes en de dementievriendelijke knutseltafel (o.a. waar ze Happy Stones maken – red.).

Plaats een reactie

*=Verplicht veld