Vergadering raad over energietransitie en proeftuin Sliedrecht-Oost

SLIEDRECHT – De raad komt maandag 1 februari 2021 bij elkaar voor een beeldvormende vergadering over de energietransitie Sliedrecht en de proeftuin Sliedrecht-Oost. De bijeenkomst, die online is te volgen via de website van de gemeente Sliedrecht, is van 20.00 – 22.00 uur in de tijdelijke raadzaal in partycentrum De Lockhorst.

Op verzoek van wethouder Ton Spek (CDA), portefeuillehouder van Energie en Duurzaamheid wordt de samenkomst belegd. De avond bestaat uit drie onderdelen. (Foto gemeente Sliedrecht)

Stand van zaken
Allereerst wordt gesproken over de stand van zaken uitvoering Programma Aardgasvrije Wijken: Sliedrecht-Oost. “In de landelijke ‘proeftuin’ Sliedrecht-Oost doen we ervaring op met het aardgasvrij worden van bestaande woningen als onderdeel van de energietransitie. Een eerste terugblik en vooruitblik op dit bijzondere project. De stand van zaken uitvoering en besteding beschikbare subsidies, het warmtenet van HVC en Tablis Wonen en de rol van de gemeente en de verantwoordelijkheid voor de openbare ruimte”, schrijft het college aan de raad. 

Uitvoering en regelingen
Ook gaat het tijdens de vergadering over de uitvoering van andere financiële regelingen rond energietransitie. Vanuit de Rijksoverheid zijn diverse financiële regelingen beschikbaar gesteld, waarvan Sliedrecht gebruik maakt. Spek praat de raadsleden bij over deze regelingen en over de uitvoering daarvan: RRE en RREW voor bewoners en de SAH (woningcorporaties).

Ontwikkelingen
Het laatste deel van de avond gaat over de ontwikkelingen in beleid wat betreft de energietransitie. Na het vaststellen van de Sliedrechtse Duurzaamheidsagenda 2018-2022 is deze in een stroomversnelling terechtgekomen. Nieuw beleid wordt opgesteld (Transitievisie Warmte en de RES, de Regionale EnergieStrategie. Waar staan we nu en welk maatwerk in beleid past bij Sliedrecht?) Er is ook een presentatie.

8 gedachten over “Vergadering raad over energietransitie en proeftuin Sliedrecht-Oost”

  1. Wethouder Spek draaft wel heel erg door met het aardgasvrij maken. Gas is een hele schone brandstof. Zeker als je het vergelijkt met stookolie en diesel. De ons omringende landen doen gelukkig niet zo gek. Bovendien is ook van overheidswege nooit verteld, wat het oplevert. Het effect is zo gering dat het niet eens te meten valt. Het past allemaal in de idiote klimaatplannen van het kabinet. Er wordt niet verteld wat het allemaal kost en ook niet wat het oplevert. Luchtfietserij.

  2. In het Nederlands Dagblad van 19 januari 2021 staat over dit onderwerp een goed artikel om de gedachten te bepalen.
    Het is interessant om te weten hoe de wethouder hier tegen aan kijkt.
    Laat hij dat dan vooral publiek doen en niet de Rutte doctrine volgen.
    Zet in de lokale media maar eens een, ter zake doende(!) open brief aan alle bewoners,
    waarin vooral op de kritiek wordt ingegaan.

  3. interessante discussie. Neemt de gemeenteraad de huidige ervaringen van de Staatsliedenbuurt bewoners mee in het “van gas af” verhaal?

  4. Een aardwarmtepomp -waar huishoudens op Sliedrecht oost over enkele jaren op aangesloten moeten worden- zorgde in gemeenten in het Westland reeds voor verschuivingen in de kleibodem (waardoor de buizen werden afgekneld, waardoor huizen niet meer ‘duurzaam’ verwarmd konden worden gedurende bijna twee jaar) en zou wel eens net zo gevaarlijk kunnen zijn als het aardgas was voor de Groningse bodem. Het gasverbod voor huizen en gebouwen kost ‘overigens’ landelijk minimaal 500 miljard, betaalt zich gebleken niet zelf terug -anders dan beweerd- en levert niet of nauwelijks of alleen tegen hoge kosten een bijdrage aan het tegengaan van CO2. De zwaar gesubsidieerde wijkexperimenten in de Haagse wijk Transvaal en Pijnakker liepen voor de op het warmtenet aangesloten huurhuishoudens uit op hoge meerkosten (waar voorheen betreffende bewoners jaarlijks op een ruime teruggave konden rekenen) en hetzelfde geldt voor huurders in Purmerend, welke gemeente inmiddels is gestopt met het warmtenet, vooral omdat dit voor koopwoningen op geen enkele wijze rendabel blijkt.

  5. ~Redactie Sliedrecht24
    17 januari 2021 om 16:22
    Laten we afspreken altijd in reacties inhoudelijk te reageren op het artikel~

    Ik zie in dit tijdsvlak geen andere reacties, ik vermoed dat dit dan een tik op mijn vingers is?
    Mijn reactie is zo inhoudelijk als het maar zijn kan en zegt met weinig woorden meer dan genoeg op dit bericht over dit zg. “proeftuin project”. Het is 1 grote amateuristische flop met overlast geworden.
    Maar ja er zijn mogelijke andere en betere kwaliteiten en dat benoemde ik.

  6. Wordt een duurzame avond, “lesson’s learned” belangrijkste vraag…
    Wordt er nog een keer wat patat gebakken?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld