Vereniging Hulp Moldavië ziet hulp goed terechtkomen

SLIEDRECHT – Ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne ligt de staat Moldavië. Het Oost-Europese land heeft bij lange na niet de levensstandaard die we hier kennen. Hulp is op alle fronten welkom. Vereniging Hulp Moldavië uit Sliedrecht is één van de instanties die helpt. 

Dinsdagmorgen 8 mei 2018 was er een cadeaumarkt in de recreatiezaal van huis De Delta Borgh aan de Lekstraat t.b.v. Vereniging Hulp Moldavië. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Eén van de helpers is Corrie van Werd. Zij maakt al jaren eigenhandig spullen voor de verkoop. Het geld gaat naar de vereniging. De contacten ontstonden via Bas en Jannie Mijnster en in 2008 is de vereniging opgericht. “Bas, politieman, kwam in contact met een collega in Moldavië. De man was ook predikant, Anatol Andriuta in Petrovca, een landelijk gebied in midden Moldavië. Zo is het gegroeid. In Moldavië kan je veel kopen, maar de mensen hebben geen geld”, vertelt Van Werd dinsdagmorgen 8 mei 2018, tijdens een cadeauverkoop in huis De Delta Borgh aan de Lekstraat.

Hulpvraag
Niets van het geld dat via Vereniging Hulp Moldavië binnenkomt, blijft aan de strijkstok hangen. Van Werd: “Niets! Het geld gaat via de predikant. Hij stuurt zelfs nog een whatsapp om voor te stellen, waar hij op dat moment geld aan wilt besteden. Onlangs was dat aan een mevrouw zonder benen, die een wasmachine nodig had en daar zelf niet in kon voorzien.” Ook zijn er al een keer spullen met een camper richting Moldavië gegaan. Van Werd zou er zelf ook weleens heen willen, maar denkt daarna nog meer sociaal en misschien wel emotioneel betrokken te raken.

Meer doen
Er wordt aan alle kanten hulp gegeven in Moldavië, maar ook bijvoorbeeld pastorale en ondersteunende zorg voor gehandicapte kinderen en hun ouders. Voorlopig gaan Corrie van Werd samen met anderen zich sterk maken in Sliedrecht voor de Vereniging Hulp Moldavië. Plannen zijn er genoeg en dan willen ze daar meer publiciteit aan gaan geven. Ze denkt aan een ‘achtertuin-verkoop’ en misschien worden de kerken nog meer bij de vereniging betrokken. Nu al gebeurt dit soms bij een Bijbelstudie. Moldavië wordt weleens omschreven als ‘het armste land van Europa’. 

Steun
Kijk ook eens op het blog van Corrie van Werd. Wie Vereniging Hulp Moldavië financieel wil steunen, kan een donatie storten op bankrekeningingnummer 1365.75.234 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld