Verbetering van perrons wordt meteen goed aangepakt

SLIEDRECHT – Iedereen moet zelfstandig met de trein kunnen reizen, ook mensen met een functiebeperking. Spoorbeheerder ProRail werkt hard aan een treinreis zonder obstakels. Dat gaat van gelijkvloerse perrons tot aan trapleuningen met braille-informatie. Op dit moment onder meer bij station Sliedrecht, achter restaurant Heeren van Slydregt. 

Medewerkers van het bedrijf Structon bezig met de reconstructie. Het spoor van de MerwedeLingelijn ligt er door de werkzaamheden twee dagen uit. Het is de bedoeling dat het maandagmorgen hier weer toegankelijk is. (Foto Sliedrecht24)

“In 2020 zal al minimaal 90% van de reizigers van en naar volledig zelfstandig toegankelijke stations kunnen reizen. En in 2030 zijn álle stations zelfstandig toegankelijk. Dat is een belangrijk doel van de overheid en van ProRail. Vanzelfsprekend houden we in onze dienstverlening rekening met reizigers met een functiebeperking. Maar we nemen ook speciale maatregelen op en rond stations”, zegt ProRail

Aanpassingen
Stationsperrons worden beter bereikbaar, met hellingbanen en liften. ProRail: “Daarnaast zorgen we dat stationsvoorzieningen, zoals bijvoorbeeld toiletten, door iedereen veilig en zelfstandig kunnen worden gebruikt. Sommige maatregelen vallen op: zoals de ribbelige geleidelijnen en speciale perronrand- en veiligheidsmarkeringen. Andere zijn minder opvallend, zoals braille-bewegwijzering, vergrote pictogrammen en dubbele leuningen.”

Andere partijen
Elk jaar worden meer stations toegankelijk. Dat lukt volgens ProRail alleen, omdat wordt samengewerkt. Bijvoorbeeld met de vervoerders. “Aanpassen van de perronhoogte heeft immers alleen zin als het past bij de instap van de treinen. Verder stemmen we veel af met andere partijen die zich inzetten voor een toegankelijk openbaar vervoer, bijvoorbeeld ouderenbonden, Oogvereniging, netwerk voor mensen met een beperking of chronisch ziekte – Ieder(in), ov-partijen en overheden”, aldus ProRail. Gedurende twee dagen is er geen treinverkeer op een deel van de MerwedeLingeLijn, tussen Dordrecht en Hardinxveld-Giessendam. 

3 gedachten over “Verbetering van perrons wordt meteen goed aangepakt”

  1. Dat is omdat de trein de ene keer doorrijdt naar Geldermalsen en de andere keer rijdt hij terug naar Dordrecht. Naar Geldermalsen is het achterste spoor, Dordrecht de voorste.

  2. Ik denk dat u dit het beste kunt navragen bij ProRail, zij zijn verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland. U kunt van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.30 uur telefonisch contact opnemen via 0800 – 776 72 45 (gratis nummer). Ook kunt u via http://www.prorail.nl een contactformulier invullen…

  3. Gaat op het station van Gorinchem ook nog wat gebeuren. Soms moet je met je fiets door dat enge steile tunneltje. Soms niet hoe komt dat toch?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld