Venis (Geduld-2.0) pikt beantwoording in lijn ‘zoek het zelf maar uit!’ niet

door Peter Donk
SLIEDRECHT – “Ik heb enkele technische vragen gesteld en kreeg daarop bijgaande antwoorden in lijn van ‘zoek het zelf maar uit’. Ik ga nu op basis van de verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning 2006 een beroep doen op ambtelijke bestand.” Fractievoorzitter Gerrit Venis (Geduld-2.0) is het spuugzat: “Waarom zou je überhaupt nog technische vragen stellen?” Hij is ontvreden over de manier van beantwoording van vragen.

Gerrit Venis is in de pen geklommen en heeft de collega’s van het presidium (Dit bestaat uit de fractievoorzitters van de politieke partijen en de burgemeester – red.) daarover gemaild. (Foto gemeente Sliedrecht)

Venis verzocht donderdagmorgen 8 oktober 2020 de griffier dit onderwerp te agenderen voor het presidium (waarom zou je überhaupt nog technische vragen stellen) en dit tegelijk te beschouwen als een officieel verzoek om ambtelijke bijstand om de gevraagde informatie – via de organisatie – als nog te leveren.

Rol wethouder
Venis denkt dat er wat anders achter zit. De gemeenteraad kent de mogelijkheid om via ‘vragen uit de raad’ zogeheten technische vragen te stellen. In feite gaat het dan om vragen die (nog) geen enkele politiek duiding hebben en die eigenlijk gewoon door een ambtenaar beantwoord zouden kunnen en mogen worden (zo staat dat ook in de aangehaalde verordening). Venis: “In Sliedrecht is de rare gewoonte ontstaan dat je dat geen antwoord krijgt van de ambtenaar, maar een memo – waarin het antwoord zit of niet, zoals je kunt zien – van een wethouder. Je kunt je dan ook afvragen welke invloed de wethouder heeft gehad op dit antwoord. Misschien heeft de ambtenaar de vraag wel keurig beantwoord, maar vindt de portefeuillehouder het niet nodig keurig te antwoorden.” Venis zegt dat hij niet de enige uit de raad is, die klaagt over ‘de inhoudloze antwoorden’ op vragen of antwoorden ‘die alleen maar nog meer vragen oproepen’. “Daarom heb ik besloten er nu maar een punt van te maken zowel als bespreekstuk in het presidium en met een beroep op de verordening ambtelijke bijstand“, aldus Venis. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld