Veerman vertelt over gevolgen seksueel misbruik en huiselijk geweld

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In bibliotheek AanZet aan de Scheldelaan is woensdagavond 23 oktober 2019 een voorlichtingsavond gehouden over de gevolgen op langere termijn van huiselijk geweld en seksueel misbruik. De avond werd verzorgd door ervaringsdeskundige Esther Veerman, haar partner ds. Alexander Veerman en Margret van Schie, manager van het Sociaal team Sliedrecht. Bezoekers kregen ook de gelegenheid om vragen te stellen.
 
Esther Veerman vertelt over haar ervaringen en wordt daarbij geassisteerd door haar echtgenoot. Op de achtergrond een aantal schilderijen van ‘Kunst uit geweld’. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24) 
 
Cultuur van zwijgen
De voorlichtingsbijeenkomst werd ingeleid door Margret van Schie, waarna het woord werd gegeven aan Esther Veerman. Zij vertelde op moedige wijze over haar ervaringen uit het verleden en de lange weg naar herstel. Alexander Veerman benadrukte dat het belang van voorlichting en aandacht voor de trauma’s, die geweld en misbruik met zich meebrengen heel belangrijk zijn. Rond beide thema’s heerst veelal een cultuur van ‘zwijgen’. Zwijgen uit schuldgevoel en schaamte bij slachtoffers en angst dat het bekend wordt bij daders, om een paar voorbeelden te noemen.
 
In veilige setting
Om mensen – die in het verleden met seksueel misbruik en huiselijk geweld in aanraking zijn gekomen – de mogelijkheid te bieden om onderling in contact te komen, worden zes ‘Lotgenoten-thema-avonden’ georganiseerd. ‘Er wordt een veilige ‘bedding’ geboden om je verhaal te vertellen. Door te vertellen komt er ruimte voor herstel. Het verleden is niet te veranderen, wel de manier waarop we ermee omgaan. Erkenning in een veilige setting kan helend werken’, aldus Veerman.
 
Thema-avonden
Er komen dus een zestal thema-avonden: ‘(H)erkenning: als de deuren opengaan’ (13 november 2019), ‘Schuld en schaamte’ (11 december 2019), ‘Verdriet en rouw’ (15 januari 2020), ‘Omgaan met boosheid’ (12 februari 2020), ‘Omgaan met seksualiteit’ (25 maart 2020) en ‘Zingeving’: hoe nu verder?’ (15 april 2020). De avonden worden gehouden in Het Bonkelaarhuis aan het Bonkelaarplein 7 en duren van 19.30 – 21.00 uur. De avonden worden gegeven door Esther en Alexander Veerman. Iedere avond is er ook iemand aanwezig van het Sociaal team Sliedrecht. De avonden kunnen naar eigen keuze worden bijgewoond. Opgave is mogelijk via esther@kunstuitgeweld.nl
 
Tentoonstelling
Verhalen van huiselijk geweld en seksueel misbruik komen steeds vaker in het nieuws. Al jaren strijdt Esther Veerman (1968) onafgebroken voor het stoppen van geweld. Dat doet zij door het organiseren van tentoonstellingen samen met lotgenoten door middel van kunst. Veerman ontdekte dat tekenen over haar eigen ervaringen haar hielp bij de verwerking van haar geweldservaringen. Een permanente tentoonstelling is zichtbaar via de website.

2 gedachten over “Veerman vertelt over gevolgen seksueel misbruik en huiselijk geweld”

  1. @Angela dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik hoop van harte dat het u nooit zal overkomen! Ik kon zelf helaas niet terugslaan.

  2. Mooi hoor zo’n initiatief maar wat ik mis is het aanpakken van de dader! Geen getuigen, geen bewijs dus tralalala weer lekker vrij in de maatschappij. Ik zeg je dit; de eerste de beste die mij slaat kan de eerste week niet meer uit zijn ogen kijken!!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld