Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Vat waakt over verwachte extra inkomsten door verkoop Eneco-aandelen

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht zet het geld dat zij ontvangt door de verkoop van Eneco-aandelen vooralsnog apart. De verkoop aan het Japanse Mitshubishi Corporation en Chubu Electric Power levert de gemeente Sliedrecht vermoedelijk eenmalig € 23.000.000,– op. “De gemeente Sliedrecht is voorzichtig over deze meevaller. Met de verkoop valt het jaarlijkse dividend de komende jaren weg”, zegt wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) donderdag 28 november 2019. 

Wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Financiën gaat de komende tijd alles op een rijtje zetten. Begin 2020 neemt de gemeenteraad officieel een besluit over de verkoop van de Eneco-aandelen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24) 

Tot op heden leverden de aandelen van Eneco de gemeente Sliedrecht jaarlijks € 350.000,– op door het bezit van 0,57 procent van de aandelen van het energiebedrijf. Met de verkoop van de aandelen vallen die jaarlijkse inkomsten weg. Vat: “Dat betekent dat de gemeente haar structurele inkomsten op dit vlak ziet verdwijnen. Daarvan moet het effect goed in beeld gebracht worden. Jaarlijks gaat de gemeente een stukje van het geld gebruiken om het tekort te compenseren dat zal ontstaan door het wegvallen van het Eneco dividend. Het is de bedoeling dat dit voor een periode van tien tot vijftien jaar gebeurt, zodat de gemeente de tijd heeft om een structurele oplossing te vinden.”

Grote financiële uitdagingen
Bij de presentatie van de begroting voor 2020 heeft de gemeente Sliedrecht al aangegeven dat er de komende jaren grote financiële uitdagingen op ons afkomen. Net als bij andere gemeenten in Nederland heeft Sliedrecht te maken met stijgende uitgaven in het sociaal domein en de gevolgen van het afschaffen van de precariobelasting. “Met het verhogen van de gemeentelijke belastingen op de verwerking van afvalstoffen, reiniging openbare ruimte, rioolonderhoud, gebruik van de haven, lijkbezorgingen en kosten voor bouwvergunningen zijn de uitdagingen voor de komende jaren nog niet opgelost. Daarom is de hogere opbrengst van de Eneco-aandelen een welkome meevaller”, aldus Vat. Het college gaat, na definitieve besluitvorming door de raad, samen met de raad in gesprek hoe deze extra gelden ten goede gaan komen aan de Sliedrechtse gemeenschap.

3 gedachten over “Vat waakt over verwachte extra inkomsten door verkoop Eneco-aandelen”

  1. Voordat de breedste schouders weer gaan kwijlen; er is veel verborgen armoede in Sliedrecht. Recent een alleengaande vrij jonge vrouw gesproken, dupe van nl’se rechtspraak, waardoor haar rijke ex-man de schulden vh bedrijf op haar nek liggen. Prodeo tegen luxe advocaat. Verloren zaak op voorhand en oneerlijke strijd.
    Levensvreugde weg!!!
    Zo zijn er tallozen die niet verwijtbaar in eenzame armoede leven. Help deze mensen alsjeblieft ipv algemene investeringen die voor de ‘gewone’ burger niets toevoegen! Ga graag eens met Hannie Visser om de tafel.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld