Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

‘Van vuurwerkdetectiesysteem naar strategische aanpak vuurwerkoverlast’

SLIEDRECHT – De problematiek van de hoeveel (illegaal) vuurwerk dat is afgestoken in aanloop naar en tijdens de jaarwisseling is volgens wnd. burgemeester Dirk van der Borg (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid inzichtelijk gemaakt. “Nu zijn we aanbeland bij een kantelpunt. Met het inzicht van de afgelopen jaren werken we aan een strategische aanpak tegen vuurwerkoverlast, waarbij een rol is weggelegd voor de inwoners en een verschuiving naar het tegengaan van illegaal vuurwerk wordt bewerkstelligd”, schrijft Van der Borg donderdag 28 mei 2020 in een College Informatiebrief (CIb). 

Op basis van de ervaring van de afgelopen jaren heeft het college op 19 mei 2020 ingestemd met het beëindigen van het contract voor het vuurwerkdetectiesysteem met Munisense, waarover Sliedrecht24 dinsdag 26 mei 2020 al berichtte. Van der Borg laat via de CIb weten: “De objectieve registratie van vuurwerk(overlast) door het vuurwerkdetectiesysteem heeft geleid tot inzicht in het aantal (illegale) knallen binnen de gemeente. Op basis van deze informatie is getracht de handhaving gerichter in te zetten. Echter is de jeugd veranderlijk en zijn gebeurtenissen van het jaar ervoor niet als vaste feiten aan te nemen.”

Mislukt
De gemeente schrijft niet letterlijk dat het systeem is geflopt, maar laat wel weten dat niet alles naar wens is verlopen. “Het detectiesysteem, en specifiek de app voor toezichthouders, heeft de afgelopen drie jaar niet vlekkeloos gewerkt. Zo waren er veel technische problemen in de periode dat het systeem probleemloos moest functioneren (decembermaand). Dit wordt bevestigd door de politie en BOA’s. Ondanks hogere inzet van handhavers tijdens de overlastperiode, kwamen er ieder jaar weer net zoveel klachten en meldingen binnen als het jaar ervoor. Ook zijn ‘heterdaadjes’ niet haalbaar geweest met de ingezette handhavingscapaciteit”, staat in de CIb. Op korte termijn volgt het Plan van aanpak Vuurwerk 2020 – 2021. Online krant Sliedrecht24 heeft een verzoek op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) lopen bij de gemeente Sliedrecht naar o.a. de kosten van het vuurwerkdetectiesysteem. Op ruim dertig vragen wil de reactie antwoord.

3 gedachten over “‘Van vuurwerkdetectiesysteem naar strategische aanpak vuurwerkoverlast’”

  1. Hoop écht dat er komende jaarwisseling fors gehandhaafd wordt.
    Die enorme klappen de maand voor en na de jaarwisseling is niet leuk meer. Oppakken dat uitschot!!

  2. Leuk verwoord Strategisch, daar kun je alle kanten mee op..
    Hopelijk gaat onze Burgervader , daadkracht tonen.

  3. Heel goed, gewoon de aso’s flink straffen, slopen doe je maar thuis, en niet van een ander. Maar geef het vuurwerk daar aub niet de schuld van.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld