Van Rees gehuldigd met Koninklijke Onderscheiding

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Tijdens de jaarvergadering van de Historische Vereniging Sliedrecht is donderdagavond 21 februari 2019 aan oud-bestuurslid Wout van Rees een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. De vergadering vond plaats in de aula van het Griendencollege aan de Prof. Kam. Onneslaan 109.

Van links naar rechts de echtgenote van Wout van Rees en Wout zelf, die zojuist een Koninklijke Onderscheiding opgespeld heeft gekregen van burgemeester Bram van Hemmen (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De bijeenkomst werd geopend door voorzitter van de Historische Vereniging, Peter Bons. Na een aantal mededelingen – over o.a. het nieuwe gedeelte van het Sliedrechts Museum dat omstreeks begin juli 2019 zal worden geopend – gaf hij het woord aan secretaris Ina van ‘t Verlaat. Penningmeester John Guijs gaf een toelichting over de jaarrekening en Harm Gruis deed verslag namens de kascommissie. De kascommissie voor 2019 werd benoemd en er werd een toelichting over de begroting gegeven. Remco van de Ven was aftredend PR-lid en heeft zich herkiesbaar gesteld. Voor aftredend 2e secretaris John Kieffer wordt nog een nieuwe kandidaat gezocht. Na de rondvraag volgde een pauze, waarin koffie/thee, fris of een drankje kon worden genuttigd.

Verrassing
Na de pauze was het woord opnieuw aan voorzitter Bons, die een officieel woord tot Van Rees richtte. Dit naar aanleiding van het afscheid als bestuurslid. De voorzitter kwam voor Van Rees en alle aanwezigen met verrassend nieuws. Burgemeester Bram van Hemmen (CDA), bestuurssecretaresse Marjolein Visscher-van Dorth en familie van Wout van Rees liepen vanachter uit de zaal naar voren. Van Rees kreeg uit handen van de burgemeester een Koninklijke Onderscheiding opgespeld. Hij werd hierbij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens de toespraak kon Van Hemmen het niet laten om hier en daar ook een kwinkslag uit te delen, iets waar Van Rees furore mee heeft gemaakt.

Tekst gaat verder onder tweet.

Veel activiteiten en bestuursfuncties
Van Rees was van 1979 tot 1991 bestuurslid van de Sliedrechtse Oranjevereniging. Jarenlang was hij mede-organisator van Koninginnedag en Koningsdag in het dorp. Ook heeft hij ter ere van het 100-jarig bestaan van de Oranjevereniging een boek geschreven en een expositie samengesteld. Sinds 1981 is Van Rees ook actief voor de Historische Vereniging Sliedrecht. Hij was nauw betrokken bij de oprichting. Ook was hij van 1981 tot 1985 voorzitter en van 2003 tot 2018 penningmeester van de Historische Vereniging. Hij geeft presentaties over het dorp en maakt wandelingen door Sliedrecht met nieuwkomers en belangstellenden. Wout van Rees was van 1980 tot medio 1989 lid van het Comité 4 en 5 mei. Hij leverde een bijdrage aan de organisatie van de dodenherdenking op 4 mei en de bevrijdingsactiviteiten op 5 mei. Ook was hij van 1981 tot 1989 penningmeester van de Commissie Hulp Hongarije van de Hervormde Gemeente. Verder heeft hij geholpen met de organisatie en presentatie van historische (foto)tentoonstellingen in het Sliedrechts Museum.

6 gedachten over “Van Rees gehuldigd met Koninklijke Onderscheiding”

  1. Van harte gefeliciteerd, Wout
    Je hebt het verdiend. Ook bedankt voor je goede zorgen voor mij.

  2. Mooi voor je Wout! Er hebben al heel veel Sliedrechteraren en anderen genoten van je presentaties en prachtige verhalen. Proficiat.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld